Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak z tejto komédie musela byť v roku 1972 cirkev úplne na vetvy. Romantika o človeku, ktorý nachádza šťastie mimo rodinu (a ešte ukazuje holú riť). Ale možno to brala s rezervou tak, asi ako každý divák. Avanti! je geniálny v jednotlivostiach a pri niektorých fórikoch som sa aj nahlas zasmial, najma riaditeľ hotelu je neprekonateľný, lenže pojem romantická komédia a dĺžka cez dve hodiny jednoducho nejdú dokopy. Divák sa už potom k filmu nebude vracať ako k milovanej klasike tak často. Našli by sa pasáže, ktoré ubiehajú trošku pomalšie a s vtipom to drhne. Nás môže tešiť aj vydarený český dabing, je to akási čerešnička na torte, len tá torta nie je po celý čas chuťovo dokonalá. Film o tom, že história sa môže opakovať a my s tým nič neurobíme :). Asi to bude osud.... ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

A: Mladenci, vite jiste ze je to Ischia? B: Naprosto jiste pane!! A: Vite hrozne nerad bych pristal v Africe. B: Ta by byla vetsi pane!. A: A nebude to ostrov nekde u Recka? B: Ne pane, Recko je vic nalevo. A: To neee, dokud ja jsem na ministerstvu zahranici. . . . ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Ať si ti zatracení cizinci klidně mluví jinou řečí, ale ať si k čertu zavedou jen jednu cizí řeč!"                                        Skvělá zábava. Prošpikované krásnými dialogy. Skládání puzzle ustolu! Nebo střelba v koupelně ... :o) Takhle vypadá film, který má době vystavěný příběh a skvěle napsané dialogy. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Od Billyho Wildera je to zatial najslabsia komedia z jeho filmografie a to mam jeho filmy veeelmi rad. Hlavny dovod je zbytocne natiahnuta dlzka filmu a nudne dialogy. A co je najhorsie, vobec ma nezaujal dej o mrtvom otcovi, ktoreho telo bolo treba previest do USA na pohreb a vsetky tie opletacky okolo toho. V prvej polovici sa dej takmer vobec nepohol dalej, ale aspon tam bolo prijemne prostredie s peknou talianskou hudbou. Takze prepac Billy, u mna len 2 hviezdicky. ________ Jack Lemmon - (Wendell Armbruster, Jr.) +++ Juliet Mills - (Pamela Piggott) +++ Clive Revill - (Carlo Carlucci) +++ Edward Andrews - (J.J. Blodgett) +++ Gianfranco Barra - (Bruno) +++ Franco Angrisano - (Arnold Trotta) +++ Pippo Franco - (Mattarazzo) +++ Franco Acampora - (Armando Trotta) +++ Produkcia: Billy Wilder +++ ()

PKD 

všechny recenze uživatele

B.Wilder si prostě chtěl v 70tkách jen odpočívati, po těch dílech typu Sunset Blvd. apod. a my jsme při tom. Je to fajn a tak všechno, ale chybí mi  (i na komedii) tam TO něco, co by mě přinutilo dáti 4 a více. Pokud Wilder  válel ve 40.-60.letech a přinášel v pravidelných intervalech chutnou a plnotučnou hostinu, tak zde bych to pak přirovnal k dietnímu párku. Kvalitnímu, chutnému, leč přesto...stále jen dietnímu. Což ovšem neznamená, že to není quallitně vyrobená komedie. Jen vím, že Wilder umí i lépe. Na 2.str. pokud by takto i jiní rež. ´´odpočívali´´, byli by fanoušové a recenzenti na celém šírém pekle, pardon světě, štastnější a spokojenější. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Billy Wilder stál o služby Waltera Matthaua pro roli agenta Blodgetta, po odmítnutí nabídl roli podnikavého ředitele hotelu Marcello Mastroiannimu s nadějí, že na jeho angažmá Walter zabere. Ani Mastroianni nekývl, proto po zkouškách Nina Manfrediho a Romoly Valliho zvedl Wilder telefon a zavolal Clive Revillovi. Potřeboval herce s jazykovými schopnostmi a ty tento Novozélanďan dostatečně prokázal v dřívějších snímcích, kde hrál kromě Itala také postavy ruské, arabské, skotské a americké národnosti. (classic)
  • Ve filmu vidíme kromě známého komika Pippo Franca také několik neherců, ale působících velmi profesionálně. Ať to je Guiardino Guidi, agent římských herců (vrátný hotelu), jazykový poradce Raffaele Mottola (pasový úředník) nebo Wilderův osobní řidič Armando Giovagnoli (baron se dvěma ošetřovatelkami). (classic)
  • Menší potíže čekaly režiséra při výběru herců – zejména s Pamelou to nebylo lehké. Původně Billy Wilder oslovil Lynn Redgrave, ale herečka proslulá úspěšným hubnutím odmítla znovu nabrat váhu. Poté zvažoval Hayley Mills, ale ta svými proporcemi Pamele vůbec neodpovídala. V představení „Five Finger Exercise“ ho nadchla Hayleina sestra Juliet, ale ani ta nebyla „rozkošně baculatá“. Když si přečetla scénář, okamžitě Wilderovi volala: „Chci tu roli. Dej mi osm týdnů a přiberu dvacet liber (asi 9 kg)!“ Nakonec zvládla 11 kilogramů o dva týdny dříve a v Itálii, kde se film natáčel, mohla naplno vychutnávat místní lahůdky: „Po celou jsem jedla a držela si váhu. Billy mě neustále krmil, brával na večeři se svou ženou a Jackem. Byla to skvělá doba, úžasný zážitek. Povinností byla tři velká jídla denně a kopec zmrzliny na závěr!“ (classic)

Reklama

Reklama