Reklama

Reklama

Pojistka smrti

  • USA Double Indemnity (více)
Trailer 1

VOD (1)

Vypočítavá Phyllis Dietrichsonová (Barbara Stanwyck) a její milenec - úlisný pojišťovací agent (Fred McMurray) donutí pana Dietrichsona uzavřít životní pojistku na dvojnásobné odškodnění. Phyllisin manžel netuší, že podpisem pojistné smlouvy na svůj život zpečetil svůj další osud. Oba spiklenci naplánují dokonalý zločin a po Dietrichsonově smrti se chystají vyinkasovat pojistku. Vražda je zdánlivě perfektní, jenže nekompromisní vyšetřovatel pojišťovny (Edward G. Robinson) cítí zradu. Napjatá atmosféra ještě zhoustne, když dosavadní milenci a komplici zjistí, že si navzájem nemohou důvěřovat.Temný thriller podle skutečné události patří k mistrovským dílům režiséra Billyho Wildera. Film získal šest nominací na Cenu Akademie včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herečka pro Barbaru Stanwyck. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (271)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po nedávnom veľkom prekvapení z roku 1935 Denunciant ma dostal ďalší starší film , ktorý rovnako strčí mnoho dnešných do zadku. Trochu mi pripomenul i režisérov mladší kúsok Sunset Buld. Mám slabosť pre takto vyrozprávané príbehy, kde sa duševne či fyzicky zlomený muž vyrozpráva ako sa do tejto situácie dostal. Za všetkým hľadaj ženu, dalo by sa v skratke povedať, tu však nejde o obyčajnú ženu, ale o veľmi chytrú zlatokopku. Nenechajte sa odradiť rokom výroby filmu. Ide o film a tému, ktorá je aktuálna i dnes. Skvelý príbeh a nadčasové spracovanie. Vzhľadom na to, že už vtedy dokázal niekto urobiť tak skvelý, pozerateľný a nadčasový film, musím dať plný počet. 100%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní noirová záležitost s ne příliš okoukanými tvářemi, avšak neméně kvalitními herci. Zručný režisér Billy Wildeer natočil opravdu zdařilý snímek, který má řadu vynikajících momentů. K plnému počtu hvězdiček nechybí mnoho. Scéna se sádrou na noze ve vlaku je perfektní a finále také nemá chybu. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Vysoce kvalitní film se zajímavým námětem, scénářem, a jednou propracovaně vychytralou vraždou. [9/10] (Paramount) (Čb. /// Produkce: Joseph Sistrom /// Scénář: Billy Wilder, Raymond Chandler podle románu Pojistka smrti Jamese M. Caina /// Kamera: John F. Seitz /// Hudba: Miklós Rózsa /// Nominace na Oscara: Joseph Sistrom (nejlepší film), Billy Wilder (režie), Raymond Chandler, Billy Wilder (scénář), Barbara Stanwyck (herečka), John F. Seitz (kamera), Miklós Rózsa (hudba), Loren L. Ryder (zvuk)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Falko 

všechny recenze uživatele

O tom ze, Billy Wilder je talentovany reziser, niet pochyb. Ved uz samotna komedia s Marilyn Monroe NEKDO TO RAD HORKE (1959) je dnes uz klasikou a taktiez sa mi velmi pacil film SVEDEK OBZALOBY (1957) a preto sa velmi tesim na jeho dalsie filmy, ktore som zatial nevidel. V tomto filme ma nadchol genialny scenar takmer dokonale planovanej vrazde kvoli poistke. Ale vrahovia robia chyby a prave vo chvili, ked sa zdalo, ze vsetko slo ako po masle sa zacne vdaka upodozrievaniu vlastneho kolegu dokonaly plan sypat ako domcek z kariet a ja ako divak som ani nedychal napätim, ako to dopadne :-) Herci su super, film ma vynikajucu atmosferu, mozno ten zaciatok, kym doslo k vrazde bol trosku pridlhy, ale to mi vobec nevadilo... 05.02.2009 ____ Fred MacMurray - (Walter Neff) +++ Barbara Stanwyck - (Phyllis Dietrichson) +++ Edward G. Robinson - (Barton Keyes) +++ Porter Hall - (Pán Jackson) +++ Jean Heather - (Lola Ditrichson) +++ Tom Powers - (Pán Dietrichson) +++ Hudba: Miklos Rózsa +++ ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pojistka smrti se neupíná ke své době dějem, ani způsobem jakým je natočena, je svěží, zajímavá, chytrá, středně komplikovaná a klasicky noirosvský cool, proto se řadí do, pro mě dosti úzké, skupinky starých filmů, které je schopen si plně užít i po stránce čisté zábavy a "nezdlouhavosti" i moderní konzumní divák (neboli člověk, kterým "my filmoví kritici" pohrdáme :)) o mnoho desítek let později od data svého vzniku. Kriminální zápletka je perfektní, atmosféra svízelná a vnitřní pohnuty a pocity postav dokonale vykresleny, jednoduše jde o nejlepsí noir, jaký jsem kdy viděl. 9/10 ()

Galerie (90)

Zajímavosti (46)

  • Jednalo se o první zápornou roli Barbary Stanwyck (Phyllis Dietrichson), velmi zkušené a slavné herečky své doby. Měla pochybnosti, jestli zvládne zahrát chladnokrevnou vražedkyni a prosila Billyho Wildera, aby své rozhodnutí zvážil. Ten jí údajně řekl: „Jsi herečka, nebo zbabělec?“ Načež se zhostila role tak, jak by to asi nezvládl nikdo jiný. (thestral)
  • Když ve filmu poprvé vidíme Waltera (Fred MacMurray) líbat Phyllis (Barbara Stanwyck), na Walterově ruce můžeme spatřit snubní prsten. Fred MacMurray byl ženatý a postprodukce si toho nevšimla. (Kulmon)

Reklama

Reklama