Reklama

Reklama

Ztracený na Sibiři

  • Česko Pohřben na Sibiři (více)

Obsahy(1)

Realisticky stvárnený príbeh o hrôzach stalinských gulagov je nielen verným zachytením čiernej etapy európskych dejín, ale aj humanistickou výpoveďou o dôstojnosti človeka v nedôstojných podmienkach. Film stavia na silnom a jednoduchom vyrozprávanom príbehu bez experimentovania s výrazovými prostriedkami, na mnohovrstevne koncipovaných charakteroch postáv a na neustále v ovzduší visiacej a skľučujúcej atmosfére diktatúry. História anglického archeológa omylom uneseného sovietskou Čekou z Iránu a z dôvodu falošného obvinenia zo špionáže odsúdeného do stalinských lágrov. Európska téma, ktorá mapuje dejiny celého kontinentu, nielen Ruska, ale aj celého bývalého východného bloku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Tak realistické, přirozené, kruté a taky originální. Film Vám ukáže příšerné a strašlivé záběry z prostředí sibiřského lágru. Hlavní hrdina bojuje s dozorci, nemocemi, ale taky s největší chátrou světa, se zloději, vrahy a práskači. I v tomto hnusném prostředí nám film ukáže, jak silná může být vůle žít a jak je těžké přežít v takových hrozných podmínkách. Neočekával jsem moc a bylo to možná lepší než kdybych očekávat hodně, páč se dostavilo milé překvapení. Na tenhle film se jen tak nezapomene. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Silný ruský kafe. Oceňuju, že osazenstvo gulagu není idealizováno a vězni si jdou navzájem po krku, aniž by je k tomu někdo nutil, naopak šéf gulagu působí lidsky až slabošsky (přitom ale svou práci perfektně zvládá) a v necitelnou zrůdu se postupně uvěřitelně změní až ve finále. Anthony Andrews s odstátýma ušima a ztrápeným pohledem je výborný. Zpomalený závěrečný záběr z večírku u šáha, kde propuštěného hrdinu straší přízraky těch, co zůstali v gulagu, nezapomenutelný. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mělké jsou sibiřské hroby a mnoho jich tam.... Z tohoto nakouknutí pod pokličku stalinského gulagu se vám udělá zle a to upozorňuji, že se ještě nejednalo o ten nejostřejší typ tábora.... Takovéto pracovní tábory vznikaly již od dvacátých let s nástupen leninismu a dostat se do nich bylo velmi jednoduché... Soudruzi soudci se moc nezabývali právem a NKVD už vůbec ne. Úplně stačilo, když soused chtěl váš větší byt, něco si vymyslel a udal vás... Ať si nikdo nedělá iluze, že toto je už naštěstí pryč. Za Rusko bych ruku do ohně nedal a už vůbec nepochybuji o přítomnosti stovek takovýchto táborů na území Číny a hlavně Severní Korei... * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Úděsný snímek o bolševické zrůdnosti. Nejhroznější je zjištění, že u téměř všech zůčastněných už zdaleka nejde o nějakou ideologii, víru, ale že v nich, opravdu v nich, unitř a skrz naskrz, převládly sadismus, cynismus, ztráty zábran znásilňovat, vraždit... U vězněných i věznitelů bylo normou zařadit se do vzteklé smečky, mnohdy ne kvůli snaze o přežití, ale pro skutečné vnitřní uspokojení. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Precizni dilko kazdymu kdo chce videt opravdu mrazive vezenske drama doporucuji kam se na to sere nejakej Shawshank Zelena mile a podobny konec koncu kde mohlo bejt vetsi peklo nez v Ruskym gulagu? a kdo to mohl zpracovat verohodneji nez prave Rusove? k tomu smeruje asi jedina moje vytka historicka realita je totiz jeste o dost drsnejsi nez je tu vyliceno ale i tak mne to posadilo na prdel tomu kdo se o toto tema zajima a chce vedet jak to bylo uplne natvrdo doporucuji knizky Historie gulagu a Verni soudruzi nelitostni kati ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Prvý realisticky natočený portrét sibírskych gulagov, ktorý bol natočený v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sovietskymi filmármi. (Smok)
  • Film je inšpirovaný skutočnými životnými skúsenosťami Alexandra Mittu a Valery Friedovej. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama