Reklama

Reklama

Richard Wagner

Richard Wagner

nar. 22.05.1813
Lipsko, Sasko, Rýnský spolek

zem. 13.02.1883 (69 let)
Benátky, Veneto, Itálie

Zajímavosti (20)

  • Celým jménem byl Wilhelm Richard Wagner. (Duoscop)

Vzpomeň si (2015)

  • Když ve filmu hraje Zev Gutman na klavír, slyšíme skutečně hrát představitele hlavní role Chritophera Plummera. V domově důchodců, kde navštívil Kurlandera č. 2 si zahrál  "Andante z opusu 25 klavírního koncertu č.1 G moll" od Mendelssohna a v domě Kurlandera č.4 úryvek z "Isoldiny smrti z lásky" z Wágnerova "Tristana a Isoldy". (Klot)

Captain America: První Avenger (2011)

  • Sigurdův příběh, na který je odkazováno v některých scénách, je severskou verzí „Písně o Nibelunzích“. Johann Schmidt (Hugo Weaving) v jedné scéně poslouchá operu „Valkýra“ od Richarda Wagnera. „Valkýra“ je jedním z děl, které tvoří kompletní „Prsten Nibelungův“. (Kubaaa97)

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006)

  • Filmová série Piráti z Karibiku se často inspirovala v námořnickém folklóru. To platí i pro námořnickou historku o Bludném Holanďanovi, která má prapůvod v roce 1641, kdy Hendrick van der Ecken převážel na své lodi koření a hedvábí z Indie do Amsterdamu. Kolem Mysu dobré naděje zastihla posádku silná bouře a Ecken byl podle všeho opilý a hnal svou loď do bouře, která ji stáhla ke dnu. Od té doby, když námořníci viděli světla na moři, která však nepatřila žádné lodi, domnívali se, že jde o Bludného Holanďana. Světovou popularitu tohoto mýtu však nastartovala stejnojmenná opera Richarda Wagnera a k šíření pomohl i anglický král Jiří V., jenž prý tuto loď také zahlédl při plavbě okolo Austrálie. Údajně kvůli ní zemřel jeden z členů jeho posádky, který spadl ze stěžně, když záhadnou loď ohlašoval. (3T)

Spaceballs (1987)

  • Když princezna Vespa (Daphne Zuniga) přichází k oltáři, kde si má vzít prince Valia (Jim J. Bullock), zní klasický svatební pochod Richarda Wagnera z opery „Lohengrin“. V Lone Starrově lodi pak zní písnička „Raise Your Hands“, kterou zpívá Bon Jovi. Princezna Vespa odlétá z Druidie ve svém Mercedesu za zvuků písničky „Heartstrings“ od skupiny Berlin. V cele pak Vespa zpívá spirituál „Nobody Knows the Trouble I've Seen“, pocházející z 19. století. (Robbi)

Jdi a dívej se (1985)

  • V závěru filmu zazní nejprve „Sbor poutníků“ z opery Richarda Wagnera „Tannhäuser“, poté „Jízda Valkýr“ z opery „Valkýra“ (rovněž z pera R. Wagnera), a na úplném konci „Lacrimosa“ z Mozartova „Requiem“. (Idée_fixe)

Leo Slezak

  • Jeho smysl pro humor byl pověstný. Jeho působení na jevišti provází řada legend. Např. když se hrál „Lohengrin“ Richarda Wagnera. Byl téměř závěr. Leo zpíval Grál „In fernem land“, na jevišti stála labuť, na které měl Lohengrin odjet. Labuť šla rumpálem přitáhnout do zákulisí. Leo nebyl ještě ani v půlce árie, když se labuť dala do pohybu a zmizela v zákulisí. Divadlo zůstalo v šoku, dirigent zastavil orchestr. Leo zachoval klid, vytáhl z kapsy kostýmu hodinky, otočil se k představitelce Elsy s dotazem: „Slečno, nevíte prosím, kdy dnes jede další labuť?“ Legenda praví, že to nebyli schopni dohrát. (trilobit4)

Skladatel

Scenárista

Seriály
2009

Der Ring des Nibelungen - divadelní hra

 

Götterdämmerung - divadelní hra (E04)

 

Siegfried - divadelní hra (E03)

 

Die Walküre - divadelní hra (E02)

 

Das Rheingold - divadelní hra (E01)

Divadelní záznam
2020

Richard Wagner: Reininkulta - divadelní hra

 

Wagner: Der fliegende Holländer

2018

R. Wagner: Valkýra - divadelní hra

Krátkometrážní
2016

Gott liebt ein menschliches Weib - původní scénář

Reklama

Reklama