Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů

  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov (více)
Trailer
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 80 min

Obsahy(1)

Příběh z 9. století ve strhujících obrazech líčí počátky šíření křesťanství na Velké Moravě a v našich zemích. Hlavními postavami  filmu jsou věrozvěsti Konstantin (později známý jako Cyril) a jeho bratr Metoděj, kteří byli prohlášeni za svaté a jsou označováni jako Apoštolové Slovanů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

biergof odpad!

všechny recenze uživatele

Veledílo vás uvítá hudbou, kterou si někdo uplácal za 10minut ve frujtilopu (v titulcích se dozvíme, že na to byli DVA!!! a ani jeden neslyšel o reálných plug-in nástrojích), k tomu zarudlé pozadí odfláklé powerpointu a už to jede půl vteřinové záběry na město, přehrávající, nepřirození neherci vypínám a máme tu další CZ sra*ku, zkaženou náladu a jak v České politice tak v Českém filmu jsou hovada, co tam nemaj co dělat! Talent Eva a Vašek style, odpad, nesměšně smutné, 50let Československé snahy pro kvalitní film v hajzlu pro tohodle chcípáka a jemu podobné! du na cígo ()

honzii

všechny recenze uživatele

Ach jo.. možná umíme líp točit, ale neuhrajeme to. Dialogy a jejich přednes, to je něco neuvěřitelného. To není ani divadelní herectví, to je naprostý trapas. Milan Bahúl je jediný, který pochopil, že to musí hrát civilně a přirozeně. Ostatní, to je rádoby herectví a kéžby historický přednes, který nudí, otravuje a odcizuje. To jsme si mohli rovnou přečíst učebnici, hoši. ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Až přehnaně moc dějepisu na úkor filmového vypravování. Chvílemi jsem si připadal, jako když se dívám spíše na hraný dokument. Historická věrnost je sice fajn, ale občas by podle mého názoru neškodilo ubrat kulometného přítoku informací a zapracovat více na gradování příběhu. Několik silných momentů by se tam určitě našlo (Konstantinova disputace o obrazoborectví, Svatoplukova zrada..), ale celkově mi přijde, že to mohlo dopadnout o mnoho lépe. Na české poměry zdařilé po vizuální a kostýmové stránce, zato herecky a scenáristicky nevyrovnané. Zejména dětští herci byli naprosto příšerní. Na doplnění dějepisných znalostí je Nikolaevův Cyril a Metoděj výborný, jako dobrodružné filmové drama ale nefunguje. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Story Cyrila a Metoděje ve filmu, který mne překvapil relativně solidní výpravou ( která samozřejmě má daleko do dobového velkofilmu ) ale brutálně to sráží ten všudypřítomný vypravěčský voiceover, který z toho díla dělá spíš hraný dokument a ten jednotvárný bezemoční hlas z toho dělá spíš nějaký pořad v rozhlase na vlnách Radiožurnálu. Jako film to je bída a jako dokument to má informativní hodnotu jako jedna hodina Dějepisu na ZŠ. Fandím domácí tvorbě a oceňuji snahu zpracovávat historická témata, ale tohle by si zasloužilo poutavější formu a samozřejmě desetinásobný rozpočet. ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

Kvalitně rozhodně vysoce nadprůměrný český film. Vyprávěcí věc není častá. Moc pěkně zpracované, jen je to předatované, přemluvené a převyprávěné. Moc jsem si to užil, ale dost mi trvalo se chytit toho způsobu na začátku. Moc dějepisných údajů najednou, divák ani nestihne pochytit. Jinak moc pěkně udělané, doporučuji! Jinak moc pěkná hudba, ne moje gusto, ale fakt pěkná. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Konstatinova obhajoba v Benátkách se skládá ze tří částí - veršů z Bible. První zní: "Protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé," který pochází z evangelia Matouš, 5. kapitoly, verše 45. Dále: „Jděte do celého světa a kažte evangelium všemu stvoření," jež má původ v evangeliu Marek, 16. kapitole, verši 14. Poslední verš: "Ve shromáždění však – abych poučil i druhé – raději řeknu pět slov srozumitelně než tisíce slov ve vytržení," má svůj původ v 1. listě Korintským, 14. kapitole, verši 19. Ve filmu se pak vyskytuje více jak 12 biblických veršů. (Kuny27)
  • Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na území dnešní Moravy. (Terva)
  • Posledních pět dnů měsíce února a první tři březnové dny měli tvůrci filmu vyhrazeny pro natáčení scén v místech, kudy kráčely dějiny Velké Moravy, a to v Archeoskanzenu Modrá a v jejím velehradském extravilánu. (cezero)

Reklama

Reklama