Reklama

Reklama

Jednotka zvláštního určení

(seriál)
USA, (2006–2009), 50 h 17 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

David Mamet

Hudba:

Robert Duncan

Hrají:

Dennis Haysbert, Regina Taylor, Robert Patrick, Audrey Marie Anderson, Max Martini, Abby Brammell, Michael Irby, Scott Foley, Demore Barnes, Alyssa Shafer (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(69)

Obsahy(1)

Aké obete musia prinášať rodiny vojakov a dôstojníkov, pracujúcich v extrémne utajených jednotkách amerických ozbrojených síl? (oficiální text distributora)

Recenze (50)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Extrémně rozporuplný seriál, který skáče od špatného dílu ke slušnému a od průměrného nápadu k hodně dobrému. Postavy jsou po chvíli průhledné a zapojení manželek vojáků je zajímavé, ale přitom ne plně využité. Mrzí mě, že většina děje mimo vojenské akce je vyplněn hlavně manželkami, jejich podváděním svých manželů a pochybných aktivit, které neprospívají pořádně k celkovému slušnému dojmu ze seriálu. Po několika dílech tento seriál pravděpodobně divák opustí, protože nemá hlubší význam. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Imdb hodnotenie je podla mna ovela "pravdivejsie" ako to, co sa nachadza na tejto stranke. Tvorca, producent a hlavny scenarista David Mamet nie je ziadny niktos, za scenar k divadelnym hram dostal Pulitzerovu cenu a nominacie na Tony (nieco ako divadelny Oscar). Jeho filmy mali vitazstva a/alebo nominacie na Oscaroch, Zlatych globusoch, na festivaloch v Benatkach, Cannes atd... To len pre predstavu neznalych, ktory mozu byt lahko odradeny celkovym hodnotenim. Serial The Unit je specificky tym, ze svojou vojenskou tematikou s vacsou pravdepodobnostou viac zasiahne muzske publikum. To zaprve. A za druhe, v takomto americkom seriali sa da ocakavat nadych patriotismu (podla mna by bol takyto typ serialu podobny vo vacsine krajin). No podstatna je zabava. A tu serial ponuka dokonalo. Nepoznam podobny serial zaoberajuci sa tajnou vojenskou jednotkou na takej urovni. A ktory chlapec nesnival ked bol maly o tom, ze je sucastou podobnej jednotky? Niektorym to ostalo aj do dospelosti. :) Tak teda - drviva vacsina dielov bola nadpriemerne zaujimava a napinava, navyse zvladnuta vyborne aj technicky. Casting vysiel na vybornu, celej jednotke sefuje skvely Dennis Haysbert, ale aj ostatni clenovia a rodinni prislusnici boli najdeni vydarene. Je sice pravda, ze viac ma (logicky) zaujali samotne misie, ako "rodinne problemy" rodin clenov jednotky, no zaroven treba spomenut, ze doraz BOL kladeny na dane misie a aj rodinne sceny neboli take nudne, ako to tu vela ludi popisuje. Pravdu povediac serial som videl uplne cely, komplet 4 serie, takze mozem s istotou potvrdit kvalitu, ktora sa udrzala az do konca a pri sledovani posledneho dielu mi bolo skutocne luto, ze viac casti uz neexistuje. 8/10 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rozhodně není náhoda, že se The Unit (neboli US Army jednotka Delta Force) udržela čtyři sezóny. Má totiž rozhodně co nabídnout - v první řadě bosse jménem Denis Haysbert, hodnostně většího bosse T-1000, s nimi pak dobře obsazenou sestavu "chlapů v zeleném" (Max Martini tady nabral zkušenosti, které zúročil v Bayově "Black Hawkovi z Benghází"), a v druhé řadě velmi slušné akční scény i poměrně pestré zápletky, v nichž občas hraje roli i politika a "vyšší zájmy". A občas se taky uděje něco velmi překvapivého - s trochou nadsázky řečeno poměrně dlouho předtím, než nám to díky Hře O Trůny začalo připadat normální:) Sázka na odlišení od ostatních podobných buddy special task force seriálů v podobě dějové roviny s životem družek a manželek, které nemají potuchy, co a kde jejich partneři dělají, se bohužel The Unit úplně nevyvedla. Některé epizody v tomto ohledu celkem fungují (třeba manželka a dcera Dennise Haysberta téměř nikdy nezklamou), většinou jde ale o nezajímavou nebo rovnou nechtěně vtipnou výplň (bylo k vidění i cosi, co by se asi dalo popsat jako Mušketýrky v sukních křížené s Walkerem, Texas Rangerem). Je smůla, že u tohohle typu seriálu není moc velká útěcha to, že je v případě dam na co se dívat - prostě víceméně jenom zdržují:) Ale rozhodně je to celkově nadprůměr. Za mě 70%. ()

kellys2 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden z nejlepších seriálů s vojenskou tématikou. Slabší díly jsou, jako v každém seriálu, běžné. Pohled na speciální jednotky a jejich manželky s rodinami, je originální. I když manželky jsou někdy na zabití. Ne že by mě některé díly nevytáčely, jako celek špička. Dennis Haysbert a Max Martini odvedli skvělý herecký výkon. Patriotismus a hvězdy s pruhy, nejsou jako v jiných seriálech, na prvním místě. Tvůrci si dokonce dovolili kritiku amerického systému, to stojí za pochvalu. Viděl jsem všechny díly, natočených sérií. škoda že seriál skončil. ()

harry.callahan 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem narazil náhodou na jednom internetovém fóru. Z počátku jsem měl obavu, že se bude jednat o klasický americký B seriál. Po první sérii jsem se nemohl od seriálu odtrhnout, kdy atmosféra, úkoly a jednotlivé mise jednotky z různého prostředí byly skutečně vynikající. Mnozí namítnou, že se jedná o americká super hrdiny v akci, co namítnou ano je to tak, o to přeci ale jde. Kdo četl pár knížek Toma Clancyho, tak jako by příběhy ožily. Ano jsou zde scény ze života vojáku ze základny, ale i to k tomu patří. Po shlédnutí všech čtyř sérii mohu opravdu říct, že tento seriál si skutečně najde své příznivce a odpůrce. Kdo se zajímá o voj. techniku apod. myslím, že může být také spokojen. Herecké obsazení je u mě za 1. Nedávno jsem dal na doporučení a shlédl několik dílů Flashpoint a Generation Kill kdy u těchto seriálu jsem byl zklamán, nulová atmosféra a příběhy zcela o ničem. Doufám, že si celá série zaslouží ještě 5 sérii. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (8)

  • V závere epizódy sa mení poradie členov skupiny prechádzajúcej cez mínové pole. Konkrétne Ellis Kapp (Richard Gilliland) sa v jednotlivých záberoch nachádza striedavo v čele skupiny a na predposlednom mieste. (koba)
  • Na jednom zábere veje pred budovou OSN, okrem iných, aj vlajka Nemeckej demokratickej republiky, ktorá zanikla v roku 1990. (koba)
  • Molly Blane (Regina Taylor) hovorí, že Hector Williams (Demore Barnes) nebol vyznamenaný Purpurovým srdcom (Purple Heart). Medzi jeho stužkami, ktoré drží v ruke, sa však Purpurové srdce nachádza (v krúžku). Teoreticky by tiež mohlo ísť o stuhu Vyznamenania Záslužnej légie (Legion of Merit), ktorá vyzerá dosť podobne, avšak tá by sa potom mala nachádzať o riadok vyššie, medzi Striebornou hviezdou (Silver Star) a Bronzovou hviezdou (Bronze Star). Medzi ostatné vojenské vyznamenania Hectora Williamsa patrí: Vojenská pochvalná medaila (Army Commendation Medal), Vojenská medaila za úspechy (Army Achievement Medal), Vojenská medaila za vzornú službu (Army Good Conduct Medal) s bronzovou sponou za opakované udelenie, Medaila za službu pre národnú obranu (National Defense Service Medal) s bronzovou hviezdou, Medaila za službu v juhozápadnej Ázii (Southwest Asia Service Medal) s dvoma bronzovými hviezdami, Medaila za nasadenie vo Vojne proti terorizmu (Global War on Terrorism Expeditionary Medal), Medaila za službu vo Vojne proti terorizmu (Global War on Terrorism Service Medal) a Vojenská stuha za službu v zámorí (Army Overseas Service Ribbon) s číslom 4 za opakované udelenia. (koba)

Reklama

Reklama