foto

George Takei

  • nar. 20.4.1937 (80 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký filmový, divadelní a televizní herec se narodil 20. dubna 1937 ve městě Los Angeles. Jeho dětství je spojeno s nehezkými vzpomínkami na válku. Po japonském útoku na Pearl Harbor potkal jeho rodinu podobný osud jako mnoho japonců žijících v Americe: spolu s rodiči byl coby malý kluk uvězněn do Internačního tábora.

V Americe se rozhodl načas zůstat, vystudoval architekturu na Kalifornské univerzitě. Zážitky z dětství ho silně ovlivnily, po studiích byl aktivní v politice, bojoval za občanská práva a jen těsně ho minulo zvolení za člena Los Angelské radnice. Po tomto neúspěchu začal svou hereckou kariéru, když předtím dokončil studium herectví v Londýně.

Své první finance vydělával dabingem japonských filmů pro americké publikum. Díky tomu ho společnost MGM obsadila do jednoho filmu z období války. Brzy následovaly další role, věnoval se rovněž divadlu. Jeho nejslavnější televizní role je postava kormidelníka Sulu v kultovním seriálu STAR TREK (1966). Počátkem sedmdesátých let zase začal s politikou, opět mu o málo uniklo zvolení do rady města Los Angeles. Přes deset let působil jako člen správní rady Kalifornské dopravní společnosti, kde se podílel na projektaci podzemní dráhy.

V osmdesátých letech hrál člena posádky Enterprise také v sérii filmů, které měly obrovský úspěch. V roce 1986 získal svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Vydal i autobiografickou knihu a pravidelně se účastní srazů fanoušků Star Treku. V soukromí rád závodně běhá, účastnil se již několika maratónů. Byl po něm dokonce pojmenován asteroid.

Od konce osmdesátých let žije společně se svým partnerem a manažerem Bradem Altmanem. V říjnu 2005 šokoval všechny fanoušky, když se v rozhovoru pro jeden časopis přiznal k homosexualitě. V září 2008 uzavřeli oba partneři sňatek, jako jeden z prvních párů po přijetí zákona povolujícího homosexuální partnerství. George Takei se kromě herectví věnuje divadlu. Působí v několika organizacích hájících práva homosexuálů a také Japonců žijících v Americe.

Vladimír "hemir" Máj

Herecká filmografie

Filmy

2017 Blazing Samurai
Yamasong: March of the Hollows
2016 Kubo a kouzelný meč
2015 Vincentův svět
2014 Bonta 3D
Jez se mnou
2013 Ptačí úlet
The Missing Scarf
2012 Strange Frame
8 (divadelní záznam)
2011 Dark Vengeance (TV film)
Moje krásná učitelka
Pool Boys, The
Potential Wives of Norman Mao, The
2009 Red Canvas, The
Scooby-Doo a samurajův meč
2008 Futurama: Benderova hra (video kompilace)
Ninja Cheerleaders
Velký Buck Howard
Zohan: Krycí jméno Kadeřník
2007 Finishing the Game: The Search for a New Bruce Lee
2006 Povstání strojů (TV film)
2004 Legenda o Mulan 2
Pacient č. 14
Sci Fi Visionaries
2003 Roddenberry on Patrol
With Honors Denied
11. září 2001: Čas krize (TV film)
2002 Noon Blue Apples
OB-1 (TV film)
2001 Spotlight on Trek (TV film)
2000 Spotlight on George Takei (TV film)
1999 Batman Beyond: The Movie (TV film)
Who Gets the House?
1998 Bug Buster
Legenda o Mulan
1997 Magic Pearl, The
Všechno zlé je pro něco dobré (TV film)
1996 Oblivion 2: Backlash
1995 Kissinger and Nixon (TV film)
1994 Chongbal
Oblivion
1993 Na vlastní pěst
1991 Star Trek Adventure
Star Trek VI: Neobjevená země
1990 Krvavá přísaha
1989 Návrat od řeky Kwai
Star Trek V: Nejzazší hranice
1986 Star Trek IV: Cesta domů
1984 Star Trek III: Pátrání po Spockovi
1982 Star Trek II: Khanův hněv
1979 Star Trek: Film
1977 Have I Got a Christmas for You (TV film)
1975 Year of the Dragon (TV film)
1972 Josie's Castle
1970 Which Way to the Front?
1968 Zelené barety
1967 The Big Mouth
1966 American Dream, An
Murderers' Row
Walk Don't Run
1965 Morituri
Red Line 7000
1963 PT 109
1961 A Majority of One
1960 Hell to Eternity
Ledový palác
1959 Battle of the Coral Sea
Hrstka statečných
1956 Sora no daikaidžú Radon

TV seriály

2016 Havaj 5-0 (TV seriál)
Ka'ili Aku (S07E11)
Simpsonovi (TV seriál)
Burnsova klec (S27E17)
2015 Milesova vesmírná dobrodružství (TV seriál)
BoJack Horseman (TV seriál)
Brand New Couch (S02E01)
2014 Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
The Neighbors (TV seriál)
There Goes the Neighbors' Hood (S02E22)
All That Jazzy Jeff (S02E21)
Close Encounters of the Bird Kind (S02E20)
2013 Tvoovies (TV seriál)
The Neighbors (TV seriál)
It Has Begun... (S01E22)
Futurama (TV seriál)
Sobotní zábavné dopoledne (S07E19)
Simpsonovi (TV seriál)
Po čem animované ženy touží (S24E17)
2012 Úplně normální (TV seriál)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Strážce (S03E11)
Futurama (TV seriál)
Rozvod po mutantsku (S07E05)
2011 Supah Ninjas (TV seriál)
2010 Čas na dobrodružství (TV seriál)
Nouzové přistání (TV seriál)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Kyber-sexuální deviace (S04E04)
Hrdinové (TV seriál)
Prošel / Neprošel (S04E16)
Futurama (TV seriál)
Návrh Nekonečno (S06E04)
2009 Párty na klíč (TV seriál)
Super Hero Squad Show, The (TV seriál)
2008 Star Wars: Klonové války (TV seriál)
Hrdinové (TV seriál)
Dualita (S03E13)
Náš otec (S03E12)
Zatmění 2/2 (S03E11)
další epizody (4)
2007 Hrdinové (TV seriál)
Příběhy s poučením (S02E09)
Čtyři měsíce poté (S02E01)
Jak zastavit vybuchujícího muže (S01E23)
další epizody (7)
2004 Star Trek: New Voyages (TV seriál)
2002 Futurama (TV seriál)
Kam se dosud žádný fanoušek nevydal (S04E11)
2001 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Zamilovaný Burns (S13E04)
1999 Simpsonovi (TV seriál)
Třicet minut v Tokiu (S10E23)
1998 Herkules (TV seriál)
1996 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Vzpomínka (S03E02)
1994 Spiderman (TV seriál)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
1991 Lightning Force (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Není ryba jako ryba (S02E11)
1986 Jonny Quest (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1975 Khan! (TV seriál)
1974 Star Trek (TV seriál)
V opačném čase (S02E06)
Mor (S02E04)
Vtipálek (S02E03)
další epizody (5)
1973 Star Trek (TV seriál)
Zbraň Otrokářů (S01E14)
Zajatci času (S01E12)
Chtěl bych být menší (S01E11)
další epizody (10)
1969 Star Trek (TV seriál)
Vetřelec v mém těle (S03E24)
Kruté divadlo (S03E22)
Cesta do ráje (S03E20)
další epizody (7)
1968 Star Trek (TV seriál)
Prokletí Gideonu (S03E17)
V mžiku oka (S03E13)
Den míru (S03E11)
další epizody (16)
1967 Star Trek (TV seriál)
Já, Mudd (S02E12)
Smrtící roky (S02E11)
Zrcadlo, zrcadlo (S02E10)
další epizody (20)
1966 Star Trek (TV seriál)
Dovolená (S01E17)
Rovnováha hrůzy (S01E08)
Čas obnažení (S01E06)
další epizody (8)

Dokumentární

2017 And They They Came for Us
NASA Presents: AMS - The Fight for Flight - vyp.
Never Give Up! Minoru Yasui and the Fight for Justice - vyp.
2016 For the Love of Spock
Heroes Manufactured - a.z.
Star Trek: Inside the Roddenberry Vault
The Gettysburg Address
2015 Message from Hiroshima
Tab Hunter Confidential
2014 Mluvím jako buzna?
To Be Takei
2013 I Know That Voice
2012 Backyard Blockbusters - a.z.
2011 These Amazing Shadows
2010 Simpsons: Celebrity Friends, The (TV film)
The Simpsons: Access All Areas (TV film)
2009 Bring Back... Star Trek (TV film)
Toyo's Camera
2007 Star Trek: Beyond the Final Frontier (TV film)
2005 Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
1998 Mystic Origins of the Martial Arts
1997 Trekkies
1995 William Shatner's Star Trek Memories
1994 Star Trek: A Captain's Log (TV film)
1993 Drakova kletba
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
1986 Doctor Who Who's Who (TV film)

TV pořady

2015 Hovory o hvězdách (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2007 Scream Awards 2007 (TV pořad)
2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
2003 Real Time with Bill Maher (TV pořad)
2002 I'm a Celebrity, Get Me Out of Here! (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1991 Star Trek Logs: An MTV Big Picture Special Edition (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace