foto

Agnieszka Holland

  • nar. 28.11.1948 (69 let)
    Varšava, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Cesta varšavské rodačky k filmové práci vedla přes studia na pražské FAMU, kterou navštěvovala v pohnutém konci 60let (absolvovala v roce 1971). Díky tomu měla Agnieszka Hollandová možnost zažít v bývalém Československu vzrušenou atmosféru Pražského jara 1968 a poznat řadu osobností, které se později staly symbolem boje za českou svobodu a demokracii. Jako asistentka režie začínala s těmi nejlepšími – pracovala s velikány polské kinematografie Andrzejem Wajdou a také Krzysztofem Zanussim. Její celovečerní debut Venkovští herci (Aktorzy Prowincjonalni, 1980) se stal jedním z klíčových titulů tzv. " kina morálního neklidu". Metafora na tehdejší politickou situaci v Polsku získala na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 1980 Cenu mezinárodní kritiky.

Po vyhlášení výjimečného stavu v Polsku, kdy bylo jasné, že její společensky kritické filmy nebudou moci vznikat, odchází Hollandová do emigrace. I zde se věnuje ožehavým společensko-politickým a morálně naléhavým tématům současnosti i nedávné minulosti. Snímek o osudech židovských žen za 2. světové války Bittere Ernte (Angry Harvest, Hořká sklizeň, 1985) natočený v německé produkci jí vynáší první oscarovou nominaci na nejlepší zahraniční film. Ve filmu Jak zabít kněze (To Kill A Priest, 1988) se inspiruje osudy duchovního Jerzyho Popieluszka, umučeného polskou tajnou policií, její snad nejznámější snímek Evropa, Evropa (Europa, Europa, 1990) vypráví vzrušující příběh židovského chlapce, jemuž se podařilo přežít jak stalinské represe, tak výcvik v elitním nacistickém táboře. Příběh hrdiny, smýkaného neuvěřitelnými poryvy dějin, byl nominován na Oscara pro nejlepší zahraniční film a v této kategorii získal Zlatý Globus.

Díky mezinárodně uznávaným kvalitám režisérky jsou snímky Agnieszky Hollandové pravidelně uváděny na světových festivalech, pracuje s předními světovými herci – např. Leonardo DiCaprio a David Thewlis v biografickém dramatu Úplné zatmění (Total Eclipse, 1995), nebo Albert Finney, Jennifer Jason Leighová a Ben Chaplin v romantickém dramatu Washingtonovo náměstí (Washington Square, 1997). K židovské tématice, která se prolíná celou její tvorbou, se vrátila i ve filmu V temnotě (In Darkness, 2011), který byl opět nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Pracuje nejen v rodném Polsku, v USA, ale za filmovou prací se vrací i do České republiky. Zde vytvořila velký třídílný seriál pro produkci HBO Hořící keř (Burning Bush, 2013). Vysoce emotivní drama, věnované okolnostem upálení Jana Palacha, jehož byla režisérka v době studií svědkem, patří k filmovým událostem roku.

MFF Karovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2019 Gareth Jones
Šarlatán
2017 Přes kosti mrtvých
2014 Rosemary's Baby (TV film)
2013 Hořící keř (TV film)
2011 V temnotě
2009 Jánošík - Pravdivá historie
2006 Holka jako já - příběh Gwen Araujo (TV film)
Ve stínu Beethovena
2002 Julie na cestě domů
2001 Rána do srdce (TV film)
1999 Třetí zázrak
1997 Washingtonovo náměstí
1995 Úplné zatmění
1993 Tajemná zahrada
1992 Oliviére, Oliviére
1991 Largo desolato (TV film)
1990 Evropa, Evropa
1988 Jak zabít kněze
1985 Bittere Ernte
1982 Les cartes postales de Paris (TV film)
1981 Horečka
Osamělá žena (TV film)
1980 Proces (TV film)
1979 Provinční herci
1977 Konkurs na život
Nedělňátka (TV film)
Něco za něco (TV film)
1975 Obrazki z życia
Večer u Abdona (TV film)
1969 Hřích boha (studentský film)

TV seriály

2018 1983 (TV seriál)
The First (TV seriál)
What’s Needed (E02)
Separation (E01)
2017 Aféra (TV seriál)
306 (S03E06)
Domek z karet (TV seriál)
Chapter 63 (S05E11)
Chapter 62 (S05E10)
2015 Domek z karet (TV seriál)
Chapter 37 (S03E11)
Chapter 36 (S03E10)
2012 The Killing (TV seriál)
Reflections (S02E01)
2011 The Killing (TV seriál)
Undertow (S01E09)
What You Have Left (S01E06)
2010 Treme (TV seriál)
Víte, co to znamená? (S01E01)
2009 Odložené případy (TV seriál)
Loterijní horečka (S06E12)
2008 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Výroky pro tisk (S05E05)
2007 Odložené případy (TV seriál)
Spravedlnost (S05E10)
2006 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Kluci z rohu (S04E08)
2004 Odložené případy (TV seriál)
Plán (S01E22)
Ofelie (S01E11)
The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Mravní malost (S03E08)
1995 JAG (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)

Dokumentární

2001 Golden Dreams
1985 'Kultura'

Herecká filmografie

Filmy

1997 Agnieszka Holland On the Set (TV film)
On the Set of 'Washington Square' (TV film)
1982 Výslech
1976 Jizva

Dokumentární

2016 Bratříček Karel
Droga do mistrzostwa
2014 vlna vs. břeh
2013 Návrat Agnieszky H.
2005 The 100 Greatest War Films (TV film)
2000 In the Shadow of Hollywood
1995 Total Eclipse (TV film)

TV pořady

2015 Evropské filmové ceny 2015 (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1993 Události (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(151)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace