Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý, poměrně bizardní příběh o cestě od jedněch pomatenců pějící ódy na Stalina, k ještě větším pomatencům pějící ódy na Hitelara. Vymývačka mozku par excelence, zvláště scéna s měřením lebky mě pobavila. Jenom těch náhod bylo trochu moc, zajímalo by mě kolik je věrný přepis a co je dramatické "vylepšení". ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Osobně mi film nepřipadá zrovna šťastně natočen. Židovský chlapec Sally, který pro své přežití kolaboruje v podstatě s kýmkoliv, to ostře kontrastuje s ideály, které se v Čechách razí. U nás uznáváme lidi, kteří se proti totalitě staví, soudíme nebo chceme soudit ty, kteří kolaborují. Naše šlechta a i jiní lidé přišli o majetky mnohdy za mnohem méně než za členství v Hitlerjugend. Z tohoto pohledu vidím tento film jako nepovedenou parodii anebo ho též možno brát za antisemitskou anekdotu, že Židé jsou schopni pro své přežití udělat cokoliv. Ani jedno mi nepřijde moc povedené ani vtipné. Z tohoto žánru "kolaboračních komedií" mi tedy přijde povedenější Obsluhoval jsem anglického krále, který je žánrově mnohem vyhraněnější. 45% ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

"Cítil jsem se zmatený. kdo jsou moji přátelé, kdo nepřátelé? Proč jsou na mě hodní a ve stejnou dobu tak hrozně zabíjejí? Proč je to tak? Co nás rozděluje? Jenom předkožka?" Odpověď je jednoduchá-absurdita ideologie. Absurdita války, nepřátelství, rasových a třídních rozdílů očima dospívajícího chlapce, který se z pudu sebezáchovy, a snad i ze snahy vybrat si jednu stranu, kde jedna je horší než druhá a není alternativa na důstojný život, zachová jako 90% lidstva - přizpůsobí se. A Žid Salomon se přizpůsobuje až s Gumpovskou absurditou a paradoxem těm absurdním a paradoxním situacím - aneb jak raději ztratit identitu než život. "A tak jsem se místo dezertérem stal hrdinou jednotky". Prazvláštní film, u kterého se dokážete zároveň jak smát, tak bát a pořádně se znechutit nad hrdinovou přizpůsobovistí, jenže do toho se neubráníte obdivu vůči jeho osobě. Dobře divný film. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V jednom z komentářů je hrdina snímku Sally přirovnáván k Forrestu Gumpovi, který se rozhoduje zkratkovitě a ve všech ohledech špatně. Osobně soudím, že kdyby se rozhodoval špatně, jeho život se bude ubírat podstatně temnějšími uličkami a záhy skončí. Vzpomínám si na sérii dokumentárních filmů Zapomenuté transporty do..., které přibližovaly osudy hrstky přeživších Židů z koncentračních táborů. Prakticky každý z nich prožil příběh, který by stál za zfilmování a je stěží uvěřitelný - kdyby to nebyla pravda. O těch milionech, kteří štěstí neměli a nedokázali se ve zlomku vteřiny rozhodnout, do které řady nastoupit nebo kdy zvednout ruku, se zkrátka filmy netočí. Sally projevil velkou dávku duchapřítomnosti a statečnosti, ale vedle toho musel mít taky obrovské štěstí. Vzpomínám si na příběh německého židovského emigranta z Paříže, kam vstoupila vítězná německá armáda. Začaly první šťáry a onen mladík se pod heslem pod svícnem bývá největší tma s neuvěřitelnou drzostí v náborové kanceláři přihlásil do jednotek SS. Narozdíl od milionů jiných příslušníků své církve válku přežil, když si odkroutil několik let v elitních jednotkách SS v Norsku. S Angieszkou Holland mám zkušenost, že její režie mě do nějakých nadoblačných výšin nikdy nedostane, na druhou stranu točí spolehlivě a navíc, což je asi její největší přednost, má cit pro výběr atraktivní látky. Samozřejmě, jakkoliv vychází film z osudů skutečného hrdiny, scénárista si mohl v rámci zatraktivnění filmového vyprávění jeho zážitky trochu vylepšit, ale i tak jde o mimořádně zajímavý počin, který hodně vypovídá o tehdejší šílené době a antisemitismu (nejen) v německé společnosti. Celkový dojem: 75 %. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Geniálny, strhujúci, excelentný film, poľskej režisérky, p. Agnieszky Holland, ktorá nakrútila film, podľa skutočných udalostí, až neveriacky krútim očami, ako je to vôbec možné ? Je to možné, pud sebazáchovy, je silný, ak chce človek prežiť, urobí preto, čokoľvek, ničoho a nikoho sa neštíti, síce Salomon Perel, nepáchal zverstvá, ale aj tak sa pohyboval, ako horúci zemiak, ktorého si podávajú z ruky do ruky, tak najprv, ako nemecký Žid, si žije docela bezproblémový život, pokiaľ sa k moci nedostanú národní socialisti, rodina musí následne odísť, lebo sa začal na nich HON, odchádzajú na čas do Poľska, kde sa dlho neohrejú, Salomon s bratom Isaakom, kvôli bezpečnosti, musia odísť, s ostatnými členmi rodiny, si hlavu nelámu, lebo už všetci vieme, kam pôjdu, najprv do Ghetta, potom do plynovej komory, následne do pece, atď. Pri prejazde sa obom nepodarí nalodiť sa po rieke, Salomon padá do vody, zachráni ho ruský vojak, a tak sa ocitá medzi sovietskými súdruhmi v pevnom zovretí, pocíti, čo je to vymývanie mozgov, ale to ešte nie je nič v porovnaní, keď bude pozorným žiakom v Hitlerjugend, v Hilerovej mládeži, kde si nájde i frajerku, ale nemôže sa s ňou vyspať, kvôli obriezke, v tejto spoločnosti, sa musí mať na pozore, aby sa neprezradil, ale jedna žena to vedela od začiatku, a bola pekne ticho, zachránila mu život, ktorý koľkokrát visel na vlásku. Áno, pred mládežou sa ocitne na fronte, vo wehrmachtu, kde sa stáva HRDINOM ! On má jednu výhodu, a to takú, že okrem svojej rodnej reči, nemčiny, ovláda i ruštinu, a tak môže hrať na obe strany, to mu hrá do karát... Potrebujú ho, ako tlmočníka. Už nenapíšem ani - ň, to treba vidieť, je to luxusný zážitok, i pre víziu Holland, skvelej kamery, bravúrneho scenára, či fenomenálneho hereckého predstaviteľa - Marco Hofschneider, ktorý používal krycie meno - Josef Peters, aby mal, aké - také nádeje na prežitie, lebo dobre vedel, čo im vtĺkajú do hláv, myslel si, že Židov Nemci presídla na Madagascar, ale až následne, ruský vojak mu vysvetlil, aká je skutočná pravda, a nebyť tam, náhodne jeho brata Isaaka, tak si myslím, že ten väzeň, ktorému podal vojak svoju zbraň, by ho bez váhania zastrelil... Výnimočný film, o ktorom sa vie - málo ! ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)
  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)

Reklama

Reklama