foto

Seth Gilliam

  • nar. 5.11.1968 (48 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Seth Gilliam je americký herec. Divákům je nejvíc znám pro ztvárnění role baltimorského policejního detektiva Ellise Carvera v drama seriálu THE WIRE /2002-2008/ a jako úředníka Claytona Hughese z krimi seriálu OZ /1997-2003/.

Seth Gilliam absolvoval v roce 1990 State University of New York. Mezi další absolventy se řadí Parker Posey /Party Girl/, Shery Stringfield /ER/, Adam Trese /Laws of Gravity/, producent Todd Baker, režiséři Hal Hartley, Nick Gomez a mnoho dalších.

Gilliam hraje především filmové vedlejší a televizní role. V sedmé sezóně sitcomu THE COSBY SHOW /1984-1992/ ztvárnil postavu Aarona Dextera, přítele Eriky Alexander /Pam/ a jako Alan Deaton hraje v seriálu TEEN WOLF /2011=současnost 2013/. Nicméně jeho prominentní rolí byla ta ze seriálu The Wire. V roce 2008 se Gilliam zasloužil o pozornost, když kritizoval - navzdory kladným kritickým ohlasům - přehlížení tohoto seriálu na nominaci Emmy Awards.

Jako guest star hrál v krimi seriálu CSI: MIAMI /2002-2012/, v drama seriálu z lékařského prostředí NURSE JACKIE /2009-současnost 2013/, v seriálu SKIN /2003-2005/ nebo v politicko-právním seriálu THE GOOD WIFE /2009-současnost 2013/. Mezi jeho celovečerní snímky můžeme zahrnout akční snímek STARSHIP TROOPERS /1997/ s Casperem Van Dienem a Denise Richards nebo roli seržanta Stevena Altameyera ve snímku s Denzelem Washingtonem a Meg Ryan COURAGE UNDER FIRE /1996/. V romantické komedii s Hugh Grantem a S.J.Parker DID YOU HEAR ABOUT MORGANS? /2009/ hrál postavu U.S.Marshala Laskyho.

Gilliam hraje taktéž v divadle. Roli prince Edwarda ztvárnil ve hře Richard III /1993/, kde roli Richarda hrál Denzel Washington. Jako Othello hrál v produkci divadelní společnosti Commonwealth Shakespeare Company /2010/. Sám preferuje hraní v divadle, považuje jej za větší zábavu a jako obrovskou výhodu vyzdvihuje neustálou komunikaci s publikem.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Police State
2014 Pořád jsem to já
2009 Morganovi
The People v. Leo Frank
2008 Sympathetic Details
2005 Začít úplně jinak
2002 Životní rychlost
2000 Punks
1997 Hvězdná pěchota
Tar
1996 Odvaha pod palbou
1995 Jefferson v Paříži
1994 Assault at West Point: The Court-Martial of Johnson Whittaker (TV film)
Hardest Part, The
1993 Joey Breaker
Pan Báječný
1992 Náhodný svědek (TV film)

TV seriály

2017 Vlčí mládě (TV seriál)
Genotype (S06E18)
Werewolves of London (S06E17)
Triggers (S06E16)
další epizody (5)
Živí mrtví (TV seriál)
Epizoda 1 (S08E01)
První den zbytku života (S07E16)
Co je třeba (S07E15)
další epizody (6)
2016 Jak prosté (TV seriál)
Soudný den se blíží (S04E18)
Vlčí mládě (TV seriál)
Superposition (S06E02)
Živí mrtví (TV seriál)
Srdce bijí dál (S07E08)
Zazpívej (S07E07)
Beze zbraní (S07E04)
další epizody (4)
2015 Živí mrtví (TV seriál)
Poslední den na Zemi (S06E16)
Dvojnásobná dálka (S06E14)
Na jedné lodi (S06E13)
další epizody (11)
2014 Živí mrtví (TV seriál)
Pamatuj (S05E12)
Nedůvěřuj a prověřuj (S05E11)
Oni (S05E10)
další epizody (8)
2012 Lovci zločinců (TV seriál)
Identity Crisis (S01E18)
Ve jménu vlasti (TV seriál)
Dům v Gettysburgu (S02E06)
Vlčí mládě (TV seriál)
Párty (S02E08)
Zrůda (S02E04)
Ledová volba (S02E03)
2011 Vlčí mládě (TV seriál)
Ples (S01E11)
Druhý kapitán (S01E10)
Noční škola (S01E07)
další epizody (6)
2010 Sestřička Jackie (TV seriál)
Bonbónová země (S02E03)
2009 Kriminálka Miami (TV seriál)
Poslední let (S07E18)
2008 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Konec (S05E10)
Poslední vydání (S05E09)
Vyjasnění (S05E08)
další epizody (7)
2007 Bronx Is Burning, The (TV seriál)
2006 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Vysvědčení (S04E13)
Neboť každý, kdo má (S04E12)
Nový den (S04E11)
další epizody (11)
2005 Zákon a pořádek: Porota (TV seriál)
2004 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Úkol splněn (S03E12)
Reforma (S03E10)
Groteska (S03E09)
další epizody (11)
2003 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Přístav v bouři (S02E12)
Divoké sny (S02E11)
Varování před bouřkou (S02E10)
další epizody (9)
2002 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Rozsudek (S01E13)
Hon (S01E11)
Cena (S01E10)
další epizody (12)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Oz (TV seriál)
Famous Last Words (S04E16)
Even the Score (S04E15)
Orpheus Descending (S04E14)
další epizody (6)
2000 Oz (TV seriál)
A Town Without Pity (S04E07)
Works of Mercy (S04E04)
The Bill of Wrongs (S04E03)
1999 Oz (TV seriál)
Out o' Time (S03E08)
Secret Identities (S03E07)
Cruel and Unusual Punishments (S03E06)
další epizody (8)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
1984 Cosby Show (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace