foto

Diana Rigg

  • nar. 20.7.1938 (79 let)
    Doncaster, Yorkshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britská televizní, filmová a divadelní herečka Diana Rigg se narodila 20. července 1938 v městě Doncaster. Jejími rodiči byli drážní inženýr Louis Rigg a jeho žena Beryl Hilda a právě zaměstnání jejího otce přivedlo malou Dianu až do daleké Indie, kde ve městě Bikaner žila od svých dvou měsíců až do osmi let. Poté byla poslána na studium do Moravian School v obci Fulneck v hrabství Yorkshire. Mezi léty 1955 až 1957 navštěvovala jednu z nejstarších hereckých škol ve Spojeném království, a to Royal Academy of Dramatic Art v Londýně. Její první divadelní rolí byla postava Natashy Abashwilli ve hře Bertolda Brechta Kavkazský křídový kruh (Der Kaukasische Kreidekreis) na York Festival v roce 1957. Od roku 1959 až do roku 1964 působila ve slavné Royal Shakespeare Company.

V televizi debutovala roku 1959 malou rolí v adaptaci hry Williama Shakespearea SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ (A Midsummer Night´s Dream) a v pozdějších letech si zahrála epizodní role v několika britských seriálech. Zlom v její kariéře nastal v roce 1965, kdy získala roli Emmy Peel v populárním seriálu THE AVENGERS. Představitel ústředního hrdiny seriálu Johna Steeda - herec Patrick Macnee se poté stal Dianiným hereckým mentorem a jedním z nejlepších přátel. Diana hrála v tomto seriálu až do roku 1968, celkem se objevila v 51 epizodách a vysloužila si dvě nominace na cenu Emmy. Rok 1968 byl také začátkem její filmové kariéry a shodou okolností se jím stala opět hra Williama Shakespearea SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ (A Midsummer Night´s Dream), kde ztvárnila roli Heleny. O rok později se představila v jedné z hlavních rolí v dobrodružné komedii THE ASSASINATION BUREAU, kde jejími hereckými partnery byli Oliver Reed, Telly Savalas, Curd Jürgens a Philippe Noiret. Samotná Diana byla za svůj herecký výkon nominována v roce 1970 na cenu Laurel Awards v kategorii „Female New Face". Mezinárodní věhlas a popularitu ji přinesla až role Teresy „Tracy" di Vicenzo ve snímku VE SLUŽBÁCH JEJÍHO VELIČENSTVA (On Her Majesty´s Secret Service), natočeném podle stejnojmenného románu Iana Fleminga. Diana zde ztvárnila osudovou ženu agenta 007 a objevila se po boku nového představitele Jamese Bonda George Lazenbyho a mimo jiné si zde opět zahrála s Tellym Savalasem. Role Tracy byla pro Dianu bezesporu jednou z nejvýznamnějších rolí její filmové kariéry.

Také v sedmdesátých letech v její filmové kariéře nebyla nouze o zajímavé role ať už v historickém dramatu JULIUS CAESAR (1970), mysteriózní komedii Arthura Hillera NEMOCNICE (The Hospital, 1971), kde za roli zdravotní sestry Barbary Drummond získala nominaci v kategorii „Best Supporting Actress" na Zlatých Glóbech (Golden Globes), v komedii KRVAVÉ DIVADLO (Theater of Blood, 1973), kde si v roli Edwiny zahrála i s hororovou legendou Vincentem Pricem nebo v muzikálu MALÁ NOČNÍ HUDBA (A Little Night Music, 1977) s Elizabeth Taylor. Zároveň však Diana nezapomínala ani na svou televizní kariéru a objevila se hned v několika seriálech i filmech, ve kterých ztvárnila hlavní roli, jako byl americký sitcom DIANA, televizní snímek IN THIS HOUSE OF BREDE (další nominace na cenu Emmy) nebo minisérie podle Aischylovy hry ORESTEIA.

Osmdesátá léta byla pro Dianu ve znamení především televizních projektů, jako byly snímky SVĚDEK PRO OBŽALOBU (Witness for the Prosecution, 1982) natočený podle divadelní hry od Agathy Christie, klasické shakespearovské drama KRÁL LEAR (King Lear, 1983) s Laurencem Olivierem v titulní úloze, pohádková fantasy THE WORST WITCH (1986) nebo romantické drama HAZARD SRDCÍ (A Hazard of Hearts, 1987). Zároveň se během této dekády objevila také v několika celovečerních snímcích. V roce 1981 si zahrála Lady Holiday v rodinné krimikomedii THE GREAT MUPPET CAPER, o rok později se objevila po boku Petera Ustinova, Jamese Masona, Maggie Smith a Jane Birkin ve filmové adaptaci románu Agathy Christie ZLO POD SLUNCEM (Evil Under the Sun) v režii Guye Hamiltona. A v roce 1987 ztvárnila roli Zlé Královny v muzikálové verzi klasické pohádky SNĚHURKA A SEDM TRPASLÍKŮ (Snow White). Za roli Heleny Vessey v televizní minisérii MOTHER LOVE (1989) získala Diana ocenění pro Nejlepší herečku na BAFTA Awards a také na Broadcasting Press Guild Awards.

I v devadesátých letech mohli diváci Dianu vídat především na televizní obrazovce. Diana se objevila ve snímku MRS ´ARRIS GOES TO PARIS (1992) s Angelou Lansbury a Omarem Sharifem, jako Mara se představila v koprodukčním filmu SAMSON A DALILA (Samson and Delilah, 1996) a v adaptaci románu Henryho Jamese THE AMERICAN (1998) ztvárnila Madame de Bellegarde. Zároveň si také zahrála v několika seriálech, ať už to byla minisérie MRTVÁ A ŽIVÁ (Rebecca, 1997), kde za roli paní Danversové získala cenu Emmy jako Nejlepší herečka ve vedlejší úloze nebo detektivní seriál stanice BBC MRS. BRADLEY MYSTERIES (1998), kde Diana ztvárnila titulní postavu paní Adelu Bradley. Ačkoliv se Diana soustředila především na svou kariéru v televizi, opět si zahrála v několika snímcích určených pro filmová plátna, z nichž asi nejznámější je satirická komedie SPRÁVNÝ MUŽ V AFRICE (A Good Man in Africa, 1994), kde se mimo Diany objevili také Sean Connery nebo John Lightow.

Po roce 2000 Diana nadále působila v televizi, a to převážně v příbězích o britské královské rodině VIKTORIE A ALBERT (Victoria & Albert, 2001), Diana zde za ztvárnění baronky Lehzen získala další nominaci na cenu EMMY a KAREL II. - MOC A VÁŠEŇ (Charles II: The Power and The Passion, 2003). Rovněž si zahrála ve dvou celovečerních snímcích, a to v adaptaci románu Johanny Spyri HEIDI (2005) a v romantickém dramatu BAREVNÝ ZÁVOJ (The Painted Veil, 2006). Po natáčení BAREVNÉHO ZÁVOJE si Diana udělala přestávku od hraní ve filmové a televizní produkci a tato pauza nakonec trvala bezmála sedm let. V roce 2013 se Diana vrátila na televizní obrazovky a zahrála si v jedné epizodě kultovního britského sci-fi seriálu PÁN ČASU (Doctor Who) a především se představila jako "Královna trnů" Olenna Tyrell v třetí řadě úspěšného fantasy seriálu HBO HRA O TRŮNY (Game of Thrones). Diana si tuto roli zopakovala i v následujících řadách a v průběhu let 2013 až 2015 byla za tuto roli nominována hned na několik ocenění (Emmy Awards, Critics Choice Television Awards, Gold Derby Awards a OFTA Television Awards) a výsledkem byly dvě Gold Derby Awards (2013 a 2015) a dvě OFTA Television Awards (2013 a 2014), obě v kategorii Nejlepší hostující herečka v dramatu. A s herectvím Diana Rigg nehodlá končit ani v roce 2017, objeví se v sedmé sérii seriálového hitu HRA O TRŮNY a po jedenácti letech také v celovečerním filmu, a to v dramatu BREATHE s Andrewem Garfieldem v hlavní roli.

Diana byla dvakrát vdaná, jejím prvním manželem byl izraelský malíř Menachen Gueffen, kterého si vzala v roce 1973, ale již po třech letech následoval rozvod. Jejím druhým manželem byl divadelní producent Archibald Hugh "Archie" Stirling, svatbu měli v roce 1982, ale ani toto manželství nevydrželo a pár byl roce 1990 rozveden. S Archiem Stirlingem měla Diana svou jedinou dceru Rachael Stirling, která se narodila v roce 1977 a stejně jako její matka je i ona herečkou a společně si zahráli v již zmíněné epizodě PÁNA ČASU a také ve dvou epizodách seriálu DETECTORISTS (2015). V červnu 1994 byla Diana za svůj přínos divadlu a filmu vyznamenána britskou Královnou Alžbětou II. řádem Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) a může tak před svým jménem užívat titul „Dame". Během své bohaté divadelní kariéry ztvárnila mnoho zajímavých rolí, za které získala hned několik nominací na prestižní divadelní ceny, z nichž některé také získala. V roce 1992 obdržela London Evening Standard Theatre Award v kategorii nejlepší herečka za titulní roli ve hře Médeia (Medea) a v roce 1994 za stejnou roli získala také Tony Award, opět v kategorii Nejlepší herečka. Také v roce 1996 byla Diana oceněna London Evening Standard Theater Award, a to za její herecké výkony ve hrách Kdo se bojí Virginie Woolfové? (Who´s Affraid of Virginia Woolf?) a Matka Kuráž a její děti (Mutter Courage). Mezi léty 1998 až 2008 zastávala funkci Chancellor na University of Stirling ve Skotsku a kromě jiných zálib a koníčků se věnuje také charitativní činnosti.

Stanmi

Herecká filmografie

Filmy

2017 Nádech pro lásku
2015 Professor Branestawm Returns (TV film)
The Honourable Rebel - vyp.
2006 Barevný závoj
2005 Heidi
2001 Viktorie a Albert (TV film)
2000 Na počátku (TV film)
1998 American, The (TV film)
Mrs Bradley Mysteries: Speedy Death, The (TV film)
Parting Shots
1997 Mrtvá a živá (TV film)
1996 Biblické příběhy: Samson a Dalila (TV film)
Moll Flandersová (TV film)
1995 Comic Relief (TV film)
The Haunting of Helen Walker (TV film)
Zoja (TV film)
1994 Agentka s digitálním srdcem (TV film)
Správný muž v Africe
1993 Genghis Cohn (TV film)
1992 Mrs. 'arris Goes to Paris (TV film)
1991 Backstage at Masterpiece Theatre (TV film)
1988 Unexplained Laughter (TV film)
1987 Cannon Movie Tales: Beauty and the Beast
Hazard srdcí (TV film)
Sněhurka a sedm trpaslíků
1986 Worst Witch, The (TV film)
1983 Král Lear (TV film)
1982 Little Eyolf (TV film)
Svědek pro obžalobu (TV film)
Zlo pod sluncem
1981 Great Muppet Caper, The
1980 Marquise, The (TV film)
1977 Malá noční hudba
1975 In This House of Brede (TV film)
1973 Krvavé divadlo
1971 Nemocnice
1970 Julius Caesar
1969 minikillers
The Assassination Bureau
V tajné službě Jejího veličenstva
1968 Midsummer Night's Dream, A
1964 Comedy of Errors, The (TV film)
1962 Our Man in the Caribbean

TV seriály

2017 Viktorie (TV seriál)
The Luxury of Conscience (S02E08)
The King Over the Water (S02E07)
Faith, Hope & Charity (S02E06)
další epizody (8)
Hra o trůny (TV seriál)
Spravedlnost pro královnu (S07E03)
Za bouře zrozená (S07E02)
Dračí kámen (S07E01)
2016 Cizinka (TV seriál)
Vážka v Jantaru (S02E13)
Hra o trůny (TV seriál)
Vichry zimy (S06E10)
Zlomený muž (S06E07)
Krev mé krve (S06E06)
další epizody (5)
2015 Ty, já a apokalypsa (TV seriál)
Hra o trůny (TV seriál)
Dar (S05E07)
Neohnuti, neskloněni, nezlomeni (S05E06)
2014 Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
Hra o trůny (TV seriál)
Přísežník (S04E04)
Zbaveni okovů (S04E03)
Lev a růže (S04E02)
další epizody (4)
2013 Hra o trůny (TV seriál)
Druzí synové (S03E08)
Cesta vzhůru (S03E06)
Políbený ohněm (S03E05)
další epizody (5)
2012 Pán času (TV seriál)
Šarlatový děs (S07E12)
2006 Komparz (TV seriál)
Daniel Radcliffe (S02E03)
2003 Karel II. - Moc a vášeň (TV seriál)
1998 Mrs. Bradley Mysteries, The (TV seriál)
1989 Mother Love (TV seriál)
1985 Masterpiece Theatre: Bleak House (TV seriál)
1980 Mystery! (TV seriál)
1979 Oresteia (TV seriál)
1973 Diana (TV seriál)
1961 The Avengers (TV seriál)

Dokumentární

2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2007 True Bond (TV film)
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
2002 Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
1999 Příběh Jamese Bonda (TV film)
1993 Northern Eye (TV seriál)
1982 Making of Agatha Christie's 'Evil Under the Sun', The (TV film)
1973 Book Programme, The (TV seriál)
1969 Nationwide (TV seriál)

TV pořady

1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1964 Vergißmeinnicht (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace