foto

John Anderson

  • nar. 20.10.1922
    Clayton, Illinois, USA
  • zem. 7.8.1992 (69 let)
    Sherman Oaks, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Robert Anderson byl americký herec především charakterových rolí a asistent režiséra.

Narodil se a vyrůstal ve městě Quincy ve státě Illinois. Během 2.sv.války sloužil Anderson u americké pobřežní stráže, kde potkal umělce Orazia Fumagalliho, který se stal jeho celoživotním přítelem. S hraním začal na lodi Goldenrod, která brázdila řeku Mississippi. Rok strávil hraním v Cleveland Playhouse a poté se odebral do New Yorku na Broadway. Na University of Iowa získal titul Master's Degree of Drama.

Jako všestranný herec pracoval Anderson převážně pro televizi a účastnil se téměř 240 castingů. V prvopočátku své herecké kariéry účinkoval zejména ve westernových seriálech GUNSMOKE /1958-1973/, THE RIFLEMAN /1959-1963/, LARAMIE /1960-1963/ nebo jako Virgil Earp v seriálu THE LIFE AND LEGEND OF WYATT EARP /1960-1961/.

Anderson se 4x objevil ve válečném drama seriálu THE RAT PATROL /1966-1968/, 3x hrál v krimi seriálu PERRY MASON /1957-1966/ a účinkoval v dalších westernových seriálech OVERLAND TRAIL /1960/ nebo THE LEGEND OF JESSE JAMES /1965-1966/. Výstředního farmáře ztvárnil v jedné epizodě disneyovského komediálního pořadu WONDERFUL WORLD OF COLOR /1954-1983/ a pravidelnou roli Harryho Jacksona – otce MacGyvera měl ve stejnojmenném akčním krimi seriálu MACGYVER /1985-1992/.

Mezi další účinkování v seriálech můžeme zmínit westernový seriál MAN WITHOUT A GUN /1957-1959/, komediální seriál M.A.S.H. /1972-1983/, miniseriál BACKSTAIRS AT THE WHITE HOUSE /1979/, kde ztvárnil postavu Franklina D. Roosevelta, sci-fi seriál STAR TREK: THE NEXT GENERATION /1987-1994/, ve kterém ztvárnil roli Kevina Uxbridge nebo rodinný seriál DALLAS /1978-1991/, kde účinkoval v roli Dr.Herberta Stylese.

Objevil se ve čtyřech epizodách kultovního sci-fi seriálu TWILIGHT ZONE /1959-1964/ a zejména v epizodě "A Passage for Trumpet" se zaskvěl v roli trumpetisty. Postavu "California Charlieho" si zahrál ve slavném hororu Alfreda Hitchcocka PSYCHO /1960/, jako kapitán Bob Robertson se objevil v akčním seriálu z lékařského prostředí EMERGENCY! /1972-1977/ a v roli vyšetřovatele účinkoval v epizodě  "Nightmare" seriálu OUTER LIMITS /1963-1965/. V dobrodružném dramatu RIDE THE HIGH COUNTRY /1962/ ztvárnil vedlejší roli Eldera Hammonda a ve westernu SOLDIER BLUE /1970/ hrál jednu z hlavních postav plukovníka Iversona.

Se svou téměř dvoumetrovou výškou byl ideálním hercem pro ztvárnění prvního amerického prezidenta Abrahama Lincolna, kterého také ve svém životě 3x hrál. V roce 1968 vyhrál cenu Bronze Wrangler na předávání cen Heritage Award spolu s dalšími třemi představiteli televizního dramatu THE VIRGINIAN /1962-1971/ za epizodu "Bitter Autumn".

Celý život byl ženatý s Patricií Ann Cason. Anderson zemřel na srdeční infarkt ve svém domě v Sherman Oaks v Kalifornii. Zanechal po sobě dvě děti, dvě sestry, pět vnoučat a jedno pravnouče. Po smrti byl zpopelněn a jeho ostatky byly rozprášeny do moře jako součást členství ve společnosti Neptun Society.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1994 Wyatt Earp: Return to Tombstone - a.z.
1992 Všechno byla lež (TV film)
1991 Babe Ruth (TV film)
Danielle Steel: Táta (TV film)
Za bílého dne (TV film)
1990 Follow Your Heart (TV film)
1989 Deadly Innocents
Detailní záběr (TV film)
1988 Osm mužů z kola ven
1987 American Harvest (TV film)
1986 Amerasia
Hardesty House (TV film)
I-Man (TV film)
Příliš mladý aby zemřel
Škorpion
1984 Sins of the Past (TV film)
1982 American Adventure, The
Ashes and Embers
Carry Me Back
Missing Children: A Mother's Story (TV film)
The First Time (TV film)
1981 Páskové z Los Angeles
1980 Blesk z čistého nebe
Polda a bandita 2
1978 Deerslayer, The (TV film)
Donner Pass: The Road to Survival (TV film)
1977 Force of Evil (TV film)
Last Hurrah, The (TV film)
Peter Lundy and the Medicine Hat Stallion (TV film)
Tail Gunner Joe (TV film)
The Lincoln Conspiracy
1976 Bridger (TV film)
Quest, The (TV film)
The Dark Side of Innocence (TV film)
1975 Dead Man on the Run (TV film)
Death Among Friends (TV film)
Landfall
Specialist, The
1974 Heat Wave! (TV film)
Holubice
Manhunter (TV film)
Smile Jenny, You're Dead (TV film)
1973 Brock's Last Case (TV film)
Call to Danger (TV film)
Consigliori, Il
Egan (TV film)
Executive Action
Set This Town on Fire (TV film)
1972 Man and Boy
Molly and Lawless John
Stepmother, The
1971 Hitched (TV film)
1970 Bavlna v Harlemu
Modré uniformy
The Andersonville Trial (TV film)
The Animals
1969 Heaven with a Gun
Mladý Billy Young
Ostře sledovaná banka
1968 5 Card Stud
Day of the Evil Gun
Man Called Gannon, A
Massacre Harbor
1967 A Covenant with Death
Vítejte do Zlých časů
1966 Příběh kosatky
Scalplock (TV film)
Štístko
1965 Cesta spásy
Ďábelský bacil
1962 Geronimo
Jízda vysočinou
Walk on the Wild Side
1960 Olimpiadi dei mariti, Le
Psycho
The Wackiest Ship in the Army
1959 Poslední vlak z Gun Hillu
1958 True Story of Lynn Stuart, The
1955 Target Zero
1953 The Eddie Cantor Story

TV seriály

1991 MacGyver (TV seriál) - a.z.
Vnitřní zrak (S06E21) - a.z.
1990 MacGyver (TV seriál)
Harryho záveť (S06E07)
Cesta na druhý břeh (S05E21)
1989 Quantum Leap (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Zničená planeta (S03E03)
1988 Baby Boom (TV seriál)
Knightwatch (TV seriál)
1987 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Mathnet (TV seriál)
MacGyver (TV seriál)
Přátelé (S02E20)
Phoenix v ohrožení (S02E11)
1986 Dream West (TV seriál)
Matlock (TV seriál)
Perfect Strangers (TV seriál)
Starman (TV seriál)
1985 MacGyver (TV seriál)
MacGyver na odstřel (S01E10)
Sever a Jih (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)
Jessie (TV seriál)
Riptide (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Scarecrow and Mrs. King (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Neříkej už ne (S11E12)
1982 Matt Houston (TV seriál)
Silver Spoons (TV seriál)
Voyagers! (TV seriál)
1981 Bret Maverick (TV seriál)
Checking In (TV seriál)
The Fall Guy (TV seriál)
The Greatest American Hero (TV seriál)
1980 Tenspeed and Brown Shoe (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
Hart a Hartová (TV seriál)
The Misadventures of Sheriff Lobo (TV seriál)
1978 B.J. and the Bear (TV seriál)
Dallas (TV seriál)
Project U.F.O. (TV seriál)
The Incredible Hulk (TV seriál)
1977 ABC Weekend Specials (TV seriál)
Lou Grant (TV seriál)
Tales of the Unexpected (TV seriál)
1976 Once an Eagle (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
Rich Man, Poor Man - Book II (TV seriál)
The Quest (TV seriál)
1975 Family Holvak, The (TV seriál)
The Jeffersons (TV seriál)
1974 Little House on the Prairie (TV seriál)
Petrocelli (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
1973 Barnaby Jones (TV seriál)
1972 Emergency! (TV seriál)
Hec Ramsey (TV seriál)
Kung Fu (TV seriál)
The Sixth Sense (TV seriál)
1971 Bearcats! (TV seriál)
Cade's County (TV seriál)
Cannon (TV seriál)
McMillan & Wife (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
Here Come the Brides (TV seriál)
Lancer (TV seriál)
1967 Dundee and the Culhane (TV seriál)
Mannix (TV seriál)
Neúplatný (TV seriál)
1966 Iron Horse (TV seriál)
Occasional Wife (TV seriál)
Tarzan (TV seriál)
The Felony Squad (TV seriál)
The Rat Patrol (TV seriál)
The Road West (TV seriál)
1965 Legend of Jesse James, The (TV seriál)
Man Called Shenandoah, A (TV seriál)
The Big Valley (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
The Wackiest Ship in the Army (TV seriál)
1964 Voyage to the Bottom of the Sea (TV seriál)
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
My Favorite Martian (TV seriál)
Redigo (TV seriál)
The Great Adventure (TV seriál)
The Lieutenant (TV seriál)
The Outer Limits (TV seriál)
Nightmare (S01E10)
Uprchlík (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Old Man in the Cave (S05E07)
Of Late I Think of Cliffordville (S04E14)
1962 Sam Benedict (TV seriál)
Stoney Burke (TV seriál)
The Eleventh Hour (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1961 87th Precinct (TV seriál)
Alcoa Premiere (TV seriál)
Ben Casey (TV seriál)
Cain's Hundred (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Frontier Circus (TV seriál)
King of Diamonds (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Odyssey of Flight 33 (S02E18)
1960 Dante (TV seriál)
Harrigan and Son (TV seriál)
Outlaws (TV seriál)
Overland Trail (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
The Tall Man (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
Westerner, The (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
A Passage for Trumpet (S01E32)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Black Saddle (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Johnny Ringo (TV seriál)
Kraft Mystery Theater (TV seriál)
Laramie (TV seriál)
Law of the Plainsman (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
The Detectives (TV seriál)
The Man from Blackhawk (TV seriál)
The Rebel (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Bat Masterson (TV seriál)
Bronco (TV seriál)
Lawman (TV seriál)
Mike Hammer (TV seriál)
Peter Gunn (TV seriál)
Sea Hunt (TV seriál)
Steve Canyon (TV seriál)
The Rifleman (TV seriál)
The Rough Riders (TV seriál)
Wanted: Dead or Alive (TV seriál)
Yancy Derringer (TV seriál)
1957 Alcoa Theatre (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Man Without a Gun (TV seriál)
Panic! (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
Richard Diamond, Private Detective (TV seriál)
Tales of Wells Fargo (TV seriál)
The Californians (TV seriál)
The Court of Last Resort (TV seriál)
The Walter Winchell File (TV seriál)
Trackdown (TV seriál)
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Cheyenne (TV seriál)
Gunsmoke (TV seriál)
The Life and Legend of Wyatt Earp (TV seriál)
The Phil Silvers Show (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
Lassie (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)
The Adventures of Ozzie & Harriet (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
1950 Inside Detective (TV seriál)

Dokumentární

1979 In Search of Historic Jesus

TV pořady

1987 Square One TV (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1980 Powder Heads
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace