Reklama

Reklama

Generace X

  • USA The Chumscrubber (více)
Trailer

Obsahy(1)

Černá komedie o životě v typickém americkém satelitním městečku. Každý se stará sám o sebe a o nic jiného se nezajímá. Příběh začíná v okamžiku, kdy Dean Stiffle (Jamie Bell) najde mrtvé tělo svého přítele Troye. Ví, že nemá smysl nikomu nic říkat, protože by to stejně nikoho nezajímalo. Brzy se však ukáže, že Troy sebral peníze místním drogovým dealerům a ti jsou přesvědčeni, že Dean ví, kde jsou ukryty. Pokud jim skrýš neukáže, zabijí jeho mladšího bratra, kterého unesli. Spletli si však dítě… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (236)

mm13 

všechny recenze uživatele

No konečne! Nie len vynikajúca premisa a potom už iba slušné, ale nedotiahnuté dielčie nápady, vo výsledku chabá mozaika samostatných epizód, koláž najpodivnejších postavičiek. Kdeže... poctivý, plnohodnotný film; príbeh, pointa, krása - radosť pozerať! Nič tomu nechýba. Arie Posin - neprestávaj, prosím, tvoju odvahu a inteligenciu, ničím nezaťaženú radosť a všetko to ostatné práve dnešný film potrebuje ako už dlho nie! [90%] ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje ako sú ľudia, teda hlavne rodičia zahľadení do seba a svojich problémov, a vôbec sa nezaujímajú o svoje deti - ako sa majú, či majú nejaké problémy, alebo či skutočne sú tam, kde si myslíme že sú. A keď chce dieťa niečo rodičovi povedať, ale rodič nenastolí priaznivé podmienky na komunikáciu, tak komunikácia viazne, čo môže vyústiť až do katastrofálnych rozmerov. A je teda na deti, aby si navzájom pomohli. Zaujímavý komentár: KevSpa, ktorá film okomentovala z holistického pohľadu. ()

Reklama

Abes 

všechny recenze uživatele

S odstupem páru dní se k Chumscrubberovi myšlenkami stále vracím. Vidím Americkou krásu, cítím Donnie Darko a nejpodivnější asociace bude asi vzpomínka na Ken Park. Rozhodně spřádám druhou projekci, páč ta první byla nečekaná, podrytá dabingem a trestuhodným ořezem obrazu v poměru podobnému stranám krabičky od sirek. ...je to příběh o ženě, která musí stihnout snad milion věcí, a proto úplně zapomene, že má syna. O té samé ženě, která přes svou snahu stát se paní starostovou nepozná, že je její snoubenec delfín. O muží, který je prací na své nové knize zaslepen natolik, že když mu jeho syn vyhrožuje smrtí, On reaguje pouze na slovní spojení "tvá blbá kniha". Příběh o jiné ženě, která se svou absencí energie bojuje pomocí extraktů ze zeleniny. Je to zkrátka příběh o všemožných závislostech, vyštosovaný do absurdních výšin a osobitým způsobem je i zábavný. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo nečakané príjemné prekvapenie. Na prvý pohľad sa film možno javí ako čierna komédia, no podľa mňa ide skôr o smutnú drámu a trefnú spoločenskú kritiku. V Amerike to totiž medzi deťmi a ich rodičmi tak funguje - všeobecný všadeprítomný nezáujem zo strany rodičov, ktorý im potom deti v dospelosti vracajú. Potom nie je nič nezvyčajné, že ako rodina sa stretnú tak maximálne na Vďakyvzdanie a na Vianoce. Skoro každý Američan, ktorého som stretol sa sťažoval na niečo podobné. Ale vôľa zmeniť to tu nie je ani za mak žiadna. A dá sa to ešte vlastne? Asi už je neskoro, žiaľ... Navyše túto smutnú a ironizujúcu sociálnu kritiku spoločenského života vhodne dopĺňa pekný soundtrack a slušné herecké výkony. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Ukázka slibovala poeticky ujetou podívanou, žánrově ne zcela ukotvenou indie jízdu se satirickými podtóny. Ujeté to opravdu je, bohužel všechny ty divnosti, které na vás film vychrlí, působí až nezdravě křečovitě a prvoplánově. Stejně tak prvoplánově působí i satirická linka, která se snaží kritizovat americký styl života prostřednictvím podivných figurek žijících své mrtvolné životy v malém satelitním městečku. V porovnání s takovou satirickou klasikou, jakou je maloměstské peklo v Americké kráse, působí Chumscrubber jako do prázdna žvatlající podvyživenec. Poetika se až na pár montáží podkreslenými pop-rockem vytratila a mně chvílemi dokonce přišlo, že sleduji spíše nějakou televizní inscenaci. Největší ránu mi ale Chumscrubber zasadil v úplném závěru, kdy jsem čekal nějakou pointu, která by všemu, co předcházelo, dala nějaký smysl. Nepřišlo nic, jen jakási "pseudosymbolika", která se snaží povýšit film na něco víc, ale ve skutečnosti z něho dělá jen lacinou a průhlednou báchorku bez smyslu. Přesto všechno ale dám filmu aspoň ty dvě hvězdičky za lahůdkové obsazení (jen škoda že toho není moc co hrát...), chvílemi zajímavou atmosféru, která připomíná jakousi pokřivenou verzi teenage seriálů a těch pár podivností, které mě dokázaly celkem i pobavit. 40% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Název filmu odkazuje na stejnojmennou videohru. (Terva)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2005 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)
  • Natáčení probíhalo převážně ve Valencii, Los Angeles a kalifornské Santa Claritě. (Terva)

Reklama

Reklama