foto

Ivo Šmoldas

  • nar. 23.7.1955 (62 let)
    Prostějov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známý český básník, překladatel, scénárista, kulturní publicista, redaktor, nakladatel a moderátor Ivo Šmoldas se narodil 23. července 1955 v Prostějově.

Studoval češtinu a angličtinu na Filozofické fakultě UK a následně pracoval v nakladatelství Český spisovatel. Zde pracoval jako redaktor nejprve klasické literatury a poté poezie. Později se zde vypracoval i do vysokých řídících pozic. Už v osmdesátých letech hojně přispíval do nejrůznějších literárních časopisů a vydal i několik básnických a publicistických knih. V devadesátých letech krátce působil jako ředitel v nakladatelství Columbus a později spoluzaložil soukromé vydavatelství Apsida.

V současnosti pracuje jako umělec na volné noze. Překládá ze slovenštiny a angličtiny, spolupracuje s rozhlasem a televizí a v České televizi nepravidelně působí jako moderátor pořadů s kulturní tématikou. V poslední době se ale odstává do povědomí diváků hlavně jako vyhledávaný moderátor a oblíbený host různých televizních show a zábavných pořadech, jakožto muž s pohotovými a vtipnými reakcemi.

xrubesd

Herecká filmografie

Filmy

2015 Wilsonov
2007 Kolotoč (TV film)

TV seriály

2014 Mazalové (TV seriál)
Baloneho cesta časem (S01E06)
2008 Ošklivka Katka (TV seriál)
2007 Trapasy (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Pamlsek (S03E03)

TV pořady

2017 Tajemství těla (TV pořad)
2014 Nikdo není perfektní (TV pořad)
Souboj národů (TV pořad)
TýTý 2013 (TV pořad)
2013 Exkluziv! (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Nejlepší Večerníček (TV pořad)
QI - na vše máme odpověď (TV pořad)
QI XL (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Koule (TV pořad)
Vtip za stovku! (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Česká hlava 2011 (TV pořad)
Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
2010 Autoškola národa (TV pořad)
Nikdo není dokonalý speciál (TV pořad)
Prostři pro tři (TV pořad)
7 divů Česka (TV pořad)
2009 Kniha mého srdce (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2007 Hádej, kdo jsem! (TV pořad)
2005 Knižní svět (TV pořad)
O češtině (TV pořad)
Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Dementi (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV pořady

2004 Dementi (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace