Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála novodobých pohádek, co se povedla a můžu jí vidět vícekrát než jednou. Zdejší hodnocení se mi teda nezdá být ve srovnání s daleko horšími případy moc objektvní, ale budiž. Ovšem kdo ví jak by to dopadlo bez fantastické Jiřiny Bohdalové. Opravdu výkon hodný Českého lva. Nedovedu si v roli Závisti představit žádnou z českých hereček, která by jí vystihla tak dokonale. V jednu chvíli má v obličeji láskyplný výraz dobrotivé a laskavé tetičky a v okamžik se mimika mění v oči, které by snad dokázaly vraždit. Závěrečná scéna se Závistí v podobě černé dámy mi brala dech, ten kostým, ty oči, ty slova... Jiřina Bohdalová mi přišla obzvlášť dokonalá když pronesla: "...se mnou..." V tomto krátkém záběru na její obličej jsem našel něco, co jde jen těžko popsat. Prostě dokonalá. I ostatní herci se snažili, hlavně "nadutý" Jaromír Hanzlík, Filip Blažek, Rozum a Štěstí a i povedená skupinka rádců měla co do sebe. Jen princezna mi přišla trochu nevýrazná a hlas Barbory Bobulové nadabovaný. Samotný příběh na motiv Erbenovy pohádky je zajímavý a snad i varující, protože chorobná závist je skutečně ta nejhorší vlastnost jakou může člověk mít. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která alespoň částečně navazuje na dobré jméno českých pohádek. Je výpravná, vtipná, hezká, točená v hezkých lokacích, jen ten pohádkový duch tam nějak tak chybí. Z pokomunistických pohádek jistě jedna z nejzdařilejších. Zlo je zde ale ukázáno jako opravdu velmi silné, navíc když se nad námětem zamyslí přemýšlející divák, jen těžko by (obzvlášť v dnešní lakotné době) dobro nakonec zvítězilo. No naštěstí jsme v pohádce, a to zdařilé. ()

Reklama

geklon 

všechny recenze uživatele

Jako dítě bych dal čtyři hvězdy....přeci jsem jen vyrostl a na čtyři hvězdy je potřeba trochu víc, něž solidní chameleonnost Jiřiny Bohdalové, ze které šel strach, z rázem debilního Hanzlíka a extrémně přeslazeného Blažka....a navíc ta ústřední písnička se mi zdála už v osmi letech jako totální svačka! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem měl Nesmrtelnou tetu velmi v oblibě, a nejinak je tomu dnes, když mám možnost se na ni znovu podívat v telce. Navíc to už v mých očích získalo správný retro punc raných devadesátek, takže vidět to dnes je svým způsobem takový dvojitý výlet do dětství. Vadí mi tam jen drobnosti, typu trapný Hanzlík v roli krále nebo ošlivka Bobuľová v roli jeho královské dcery. Jinak si myslím, že je to jeden z mnoha příkladů filmů, které jsou zde z mně nepochopitelných důvodů nedoceněné. ()

Adalbert 

všechny recenze uživatele

Devadesátková klasika, která již dnes neodmyslitelně patří na seznam štědrodenních pohádek, mě v dětství vždy svým způsobem děsila. Jiřina Bohdalová je jako Závist přesvědčivá a některé scény z jejího "doupěte" mohou na dětského diváka působit až hororovým dojmem. Zajímavý je koncept dvou nadpřirozených entit Rozumu a Štěstí, jejichž spor se však paradoxně odehrává v lidském světě. Nejvtipnější částí je bezesporu scéna, ve které se z Pavlínky (Barbora Bobuľová) stane Závist a opačně. Celkově vzato se jedná o lehce nadprůměrnou pohádku. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Natáčeno se také na zámku ve Vranově nad Dyjí , Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. (M.B)
  • Pohádka stála tehdy 45 milionů korun což na tehdejší dobu bylo nejvíc v Českém filmu. (cariada)

Reklama

Reklama