Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílná televizní minisérie režiséra Andreie Konchalovského vychází z dávného Homérova eposu o muži, který musel překonat mnoho životních překážek na své strastiplné cestě, aby se po dvacetiletém odloučení vrátil ke své milované Penelopé. (oficiální text distributora)

Recenze (56)

lillien 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je to úžasně povedené, každý kdo tomu dal pod tři je rozmazlenec a neznaboh. Ještě před nástupem puberty jsem byla do tohoto eposu tak bezhlavě zamilovaná, že jsem ho byla schopná přelouskat v daktylském hexametru. Čili mě příjemně překvapilo, že se film prakticky neodklání od předlohy. Zahrané s nasazením, na rok 97 je to pecka, kdyby to dneska někdo hodil do tři dé a trochu vytunil, tak mám v kině ruku v kalhotkách natotata! ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Staré řecké báje a pověsti jsou jednou z nejlepších knih vůbec a Odyssea je její nejlepší část. Tohle zpracování ale trpělo dvěma velkými vadami, které nakonec srazily hodnocení dolů. Bylo to kupodivu docela nudné a strašně na tom byl vidět malý rozpočet. Dovedu si to představit na nějakých pět hodin s pořádnými penězi, to by byla paráda. 70% ()

Reklama

Doldus 

všechny recenze uživatele

Takhle důstojná adaptace Homérova eposu si zaslouží hvězdu navíc, i když objektivně vzato je to tak na čtyři. Ale jen to, že se někdo rozhodl adaptovat jeden z nejklasičtějších příběhů všech dob, respektive se nezaleknul takového podniku, by se v mých očích mělo nějak ocenit. I s nižším rozpočtem je dvojdílné "sandálové" fantasy velmi vtahující, s výbornými herci (hlavně Assante je castingová trefa do černého) a celkově krásně vystihnutou podstatou řeckých bájí. Původnímu hrdinskému eposu je to v rámci fabule velice podobné (tvůrci filmu šikovně spojili několik dobrodružných epizodek do jedné, aby ušetřili časem). Jediné, co mě trošku mrzí, je opomenutí části se sirénami, ale vzhledem ke kolosálnímu rozsahu eposu je to naprosto pochopitelné. Sečteno a podtrženo, parádní adaptace. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

absolutní špička hallmarkovských filmů. Jeho jedinou větší chybou je právě ten hallmarkovský vzhled, triky, střih a režie. I přesto ale musím dát všech pět hvězd. Právě proto, že po všech lepších řeckobájných filmech (souboj titánů) a těch horších (prakticky všechny ostatní) je tu film, který se téměř do puntíku drží originálního znění báje. Navíc Armand Assante je jako Odysseus vynikající a vůbec i přes kopance v režii se musí režiséru Andreji Končalovskému vzdát pocta, za přesné obsazení všech herců a hlavně za závěrečnou pasáž vyvraždění nápadníků na Ithace. Tleskám ve stoje ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Laciné - ale někdy méně je více. Armand Assante rozhodně hraje dobře. Nudné to opravdu není, i když stopáž vypadá vražedně. Triky nejsou žádná hrůza. A bylo moc dobře, jak do děje zahrnuli i samotné bohy. To bylo dobré. (To úplně chybí v moderní a rozpočtově znýčkané "Troji"). Konec je fakt brutus. Překvapil mě. Učebnicová ukázka manželské oddanosti. (Já osobně bych zůstal u Kalypsó). ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Nakrúcanie prebehlo na Malte a v Turecku. (Sunwheel)
  • Když se narodí Telemachos, je ihned po porodu ukázán v rukou Odyssea (Armand Assante) a je krásně čistý, což je nesmysl, jelikož dítě po porodu má na sobě vždy nějaké nečistoty, např. krev atd. (Dvorik)
  • V záběru, kdy se Polites (Roger Ashton-Griffiths) přeměňuje z vepře na člověka a padá na zem, má na sobě jakési spodní prádlo, avšak v dalším záběru, kdy v hvěvu začne nahánět své kumpány a zepředu se zakrývá pláštěm, tak je zezadu vidět, že na sobě jinak nemá nic. (Nick321)

Reklama

Reklama