Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

maxi6 

všechny recenze uživatele

.......Nejslavnější těžký bombarder B-17 se úspěšně vrátil z akce. ........V tomto koprodukcnim remaku filmu z r. 1944 od W. Wylera http://www.csfd.cz/film/9920-memphis-belle-a-story-of-a-flying-fortress-the/ jsou místo skutečného města Lorient ve filmu bombardovány Brémy. Celý příběh se slavným letadlem a jeho posádkou je malinko přimóděn do amerického hávu, pro efekt a napětí je přidáno několik vzrušivých momentů během letu, které se vlastně ani ve skutečnosti nestaly. V každém případě tuto verzi z roku 1990 považuji za jeden z těch lepších filmovým válečných leteckých bonbónků, které byly doposud vyprodukovány. Nebýt dlouhého seznamovacího začátku a závěrečného happy endu, určitě by tento film s leteckou tématikou získal mnohem více ocenění............. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

"Holka, tebe mít v posteli, tak zpívat přestaneš"....Kráská je umíchána z běžných ingrediencí, které ji předurčují ke kvalitnímu filmovému zážitku. Co má však výjimečné oproti klasickým leteckým válečňákům, je nezapomenutelná banda frajerské posádky, jejichž každý člen, jako by se pro svoji roli narodil. Pěti hvězda hlavně za ně, neboť tak kvalitní a důvěryhodné výkony se nazapomínají!! ............."banditi na pátý hodině" ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě to množství mladých a dnes již velice známých filmových i seriálových obličejů, které se v tomhle filmu mihlo. Samotný film je vlastně docela prostý, ze začátku se trochu táhne a ani akční sekvence v druhé polovině nejsou vizuálně nic extra, ale hodně to vyvažuje velice sympatická posádka, překvapivě příjemná porce hrdinského patosu a napínavý konec. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Značně slabý film, v podstatě se jedná o závěrečný dramatický nálet a vatu kolem toho. Skutečně přes hodinu sledujeme jen jak se na nálet posádka připravuje, mezitím poznáváme jednotlivé členy posádky, kteří jsou jeden nesympatičtější než druhý. Čekal jsem že závěr bude mít epické vyvrcholení, bohužel to bylo jen komorní drama s dobrým koncem. ()

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem dnes zhlédnul zhruba po 10.té. Několikrát na staré VHSce , poté párkrát na dvd ripu a tentokrát v 720p a v originálním znění. Stále je to skvělý ojedinělý snímek z druhé světové války posazen do prostředí bombardovacích jednotek. Příběh mladíků jež je částečně postaven na skutečných událostech. Pokud se přesuneme do roku vzniku filmu (1990), tak musíme přiznat, že letecké scény, bitvy v oblacích, vybuchující flaky, jsou natočeny dost kvalitně. Film má ideální stopáž, nikde se nezadrhává a nezastavuje, přičemž se díky tomu nestihneme ani pořádně poznat postavy a jejich různorodé charisma. Nádherné stroje a pěkné zpracování...jednoduše řečeno digitální technologie dostává na frak od originálů :-) 78% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • V záběru, kdy je vysouván podvozek, je možné spatřit dolní otočnou kopuli, která však upadla již dříve během souboje s německým letadlem. (N...N)
  • Společné s Memphinskou kráskou turnus ve stejné době dokončila také další B-17 Flying fortress „Hell's Angels“. (liebgott)
  • K natáčení byly použity dvě z osmi funkčních B-17 Flying Fortress, které byly v té době k dispozici. Jedna z nich nesla jméno "Sally B". (Foxhound#1)

Reklama

Reklama