Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 4
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Yarwen k tomuto seriálu (15)

Thajsko (2002) (S05) 

Nešťastný výběr účastníků - ke konci už to je jeden mizera vedle druhého, se skvělým umem bodání nožů do zad spoluhráčů. Nejvíc mě jitří ty velkohubé kecy, že tato hra je přece o lhaní a podvádění, že tu jde o milión a nelze to srovnávat s chováním v běžném životě - právě naopak! Až jim někdo v "běžném životě" nabídne milión, budou pro jeho získání lhát, podvádět a zrazovat všechny kolem sebe stejně jako to dělali ve hře. ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

První polovina soutěže probíhala přesně podle mého gusta - zůstávali ti soutěžící, kterým jsem to přál. Nicméně ani tato idylka netrvala věčně; přesto - poslední přeživší byl člověk, kterému jsem přál stříbro, protože hrál celkem férově. Má nejoblíbenější postava však byl jednoznačně Rupert - byl velmi dobrý ve výzvách, jako jeden z mála v této soutěži hrál čestně a lidsky byl velmi sympatický. ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

S řadou komentujících sdílím pochyby, zda výběr "stars" byl opravdu vydařený, ale je to věc tvůrců, kteří volí hráče patrně dle toho, aby byla hra atraktivnější. Já fandil opět Rupertovi. Co se vítězů týče - v okamžiku, kdy hráči byli v pěti, měli slušnou šanci dvojici pozdějších finalistů rozbít, vítězem by pak byl s největší pravděpodobností někdo jiný... ()

Panama (2006) (S12) 

Panama přinesla soutěži ostrov vyhnanství se soškou imunity, kterýžto aspekt se projevil jako úspěšný a vrátil se i v následujících dílech. Pro mě jedna z těch lepších sérií, v závěru jsem přemýšlel, jestli "ten třetí" mohl s jinou taktikou zvítězit, nu, těžko říct. Oblíbené postavy: vnitřně i fyzicky silná Tina, rozumná Sally, schopný Terry. Neoblíbené postavy: hloupá Courtney, sobecká Melinda ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Jedna z her, která dokazuje, že i s čestnou hrou se dá dojít až do konce. Ano, tvůrci pořadu kvitují, když je ve hře mnoho podrazáků, protože přinášejí zvraty, emoce, a tedy i sledovanost. Ale já osobně si myslím, že kdyby mizerům, kteří se vymlouvají na to, že je to "jenom hra", nabídl v reálném životě milión dolarů, zaráželi by kudly do zad stejně jako ve hře. Oblíbené postavy: Parvati, Yul, Ozzy; Neměl jsem rád: Sekou, Billy, J. P. ()

Čína (2007) (S15) 

Jeden z těch slabších dílů Survivora. Nechápu ale jednu věc: neustálé rozmazávání částí těl soutěžících. Neřeknu, pokud je někdo nahý, ale v záplavě dnešní brutality, kterou je mnohdy na obrazovkách vidět, je rozmazání pěkného Amandina zadku v plavkách od producenta neskutečně pokrytecké. Takže jedna hvězda dolů. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Všichni o mně ví, že reality show nesnáším, ale "Kdo přežije" alias Trosečníka jsem bral vždy spíše jako dobrodružnou soutěž v exotických lokacích, kde je třeba prokázat fyzickou zdatnost stejně jako strategické myšlení. Sérii Mikronésii řadím nejvýš, prostě se zde vydařily všechny aspekty hry - prostředí, zvraty a oblíbení soutěžící z minulých dílů. James s Amandou byli pro mě nejsympatičtějšími tvářemi - James je rovný, upřímný chlap a v Amandě se spojuje vnější krása s vnitřní. Fandil jsem i Jaumemu a Parvatti, od ní jsem se ale odklonil poté, co podrazila Ozzyho. Cirie mně byla vždy nesympatická, kdyby ji tenkrát v první hře vyhodili hned na začátku, Mikronésii by si nezahrála - nicméně objektivně je třeba uznat, že zpovzdálí tahala za špagátky mistrovsky. A Erik je svým způsobem šťastný důvěřivý člověk a zůstane jím dost možná i nadále. Tak pogratulujme Amandě za druhé stříbro a Jamesovi za těch sto tisíc pro nejoblíbenějšího hráče - přeji mu to. Oba jsou důkazem toho, že tuto hru lze dotáhnout až do závěru bez podrazů (byť zatím se nikomu takto nepodařilo vyhrát). ()

Tocantins (2009) (S18) 

Jeden z nejhorších castingů nenabízel zpočátku na výběr nějakou sympatickou postavu, přesto některé figurky v průběhu hry dokázaly pobavit, zejména Coach. S vítězem jsem spokojený a absolutorium dostává Erin, vzhledem k tomu, jak měla zpočátku namále a tím, kam až došla. ()

Samoa (2009) (S19) 

Obsahuje spoilery. Patrně jedna z nejlepších sériií Survivora, a to díky Russelovi, který ji k těmto výšinám vyzvedl. Ačkoliv ovlivňoval hru nejvíce ze všech, našel bez nápovědy tři imunity, určoval, kdo bude vyřazen a dokázal svůj původní kmen prosadit proti přesile až do finále, měla jeho strategie jednu trhlinu: mnoho protihráčů si svou agresivitou a arogancí znepřátelil a ti mu v závěru vystavili odpovídající účet. Na konci, když zapalovali masky svých spoluhráčů a každý z vyřazených měl svůj malý proslov, jsem se musel pousmát: většina z nich tvrdila, že vlastně vyhráli celou hru oni. Je to škoda, když si někdo nedokáže nalít pohár pravdy ani sobě samému, ale toto je americký styl, odrážející se od pseudosebevědomí. Nejoblíbenější soutěžící: Betsy; nejneoblíbenější: Yasmine. ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

Z mého pohledu nejlepší díl z uběhlých dvaceti sérií. Sešli se tu mí čtyři nejoblíbenější hráči - Amanda, Rupert, Jameson a Parvati a já držel palce, ať se dostanou co nejdále. Hru opět řádně zpestřil Russel - na jedné straně hraje agresivně a chytře, čímž má velkou šanci dostat se na konec - ale na druhou stranu až příliš podrazácky, kterýmžto způsobem nemůže hru nikdy vyhrát. ()

Nikaragua (2010) (S21) 

Jeden z nejhorších výběrů účastníků soutěže měl za následek nezajímavé postavy, jejichž taktika se dá shrnout do jednoduchého a zbabělého kréda: "Vyhodím kohokoliv, jen abych to nebyl/a já. I kdybych měl vyhodit svého největšího spojence, kterému jsem dal své slovo." Slušné hráče, od nichž vanul alespoň mírný vánek sympatií, bych spočítal na prstech jedné ruky zasloužilého pracovníka na cirkulárce. Musel jsem se pousmát, když dva ze tří finalistů argumentovali tím, že tato hra je především o podvádění, lžich a podrazech - no, já myslel, že je o tom vyhrát milión, ale tihle dva ubožáci měli asi jiný cíl... Takže druhá hvězda za vítěze, kterého dlouho nikdo nechtěl vyhodit, protože je to "slabá postava", aby díky posledním třem výhrám v boji o imunitu proklouzl až na konec a získal zasloužené vavříny. ()

Jeden svět (2012) (S24) 

Je mi líto, ale skladba trosečníků byla tentokrát slabá, nenašel jsem tam snad nikoho, komu bych mohl fandit. Chlapi se ukázali jako naivisté a ženské si je podaly i s přílohou. Oblíbené postavy: trochu Leef, ten si držel lajnu a snažil se volit proti ženským, ale už mu to nebylo nic platné Neoblíbené postavy: Colton, ten skutečně působil jako duševní hovado, Kate, pro kterou byly podrazy "super", dokud si to nezkusila i z druhé strany a možná i Alicie, která si s Coltonem zašikanovala Christinu. ()

Filipíny (2012) (S25) 

Nadprůměrná série se třemi navrátilci, kteří hru hraji podruhé, respektive potřetí. Fandil jsem jim, protože takové chtějí všichni ostatní vyhodit co nejdřív a je o to těžší se ve hře udržet. Krom toho jsem držel palce i Denise, která schytávala jednu kmenovou radu za druhou, a přesto to dotáhla daleko... Na poslední kmenové radě krásná řeč Artise a hlavně Jonathana, rovněž si budu pamatovat Aby, malý to uzlíček negativních emocí bez špetky sebereflexe. Vítěz zasloužený. ()

Caramoan (2013) (S26) 

Houf těch, kteří ztroskotali už dříve, proti těm, kteří jsou trosečníky poprvé. Sice jsem zde nenašel své oblíbence, ale Caramoan přesto není špatný. Akorát do finále se dostali lidé, kteří by pro milión podrazili i svého nejbližšího, v závěrečné trojce se skutečně vybíralo jen to nejmenší zlo. Oblíbené postavy: Brenda, Malcolm Neoblíbené postavy: Dawn, Phillip ()

Cagayan (2014) (S28) 

Na poslední radě vychvaloval její jistý člen budoucího vítěze, jak byl dobrým hráčem a jak udělal čest této hře. Jeff Probst přizvukoval, že se jedná určitě o jednu z nejlepších sérií, že to bylo hodně nahoru a dolů a hra přinesla spoustu překvapení. Jenže - co přinášelo zmíněná překvapení? Nic jiného než podrazy a zabodávané kudly do zad spojencům. Vítěz nejenže vršil jednu zradu za druhou, ale obětoval by i svou ženu a děti, aby se dostal ke kýženému miliónu - a se ctí už neměla jeho hra vůbec nic společného. Jsem tak trochu zaražený, když se tleská podlému člověku, jak hrál dobře. Asi úplně nejlépe to shrnula na poslední radě Trish, přesto to dopadlo tak, jak to dopadlo, a i když mám Kdo přežije velmi rád, tentokrát to nebylo o sportovních výkonech, odolnosti a výdrži, ale čistě jen o špinavých podpásovkách - této sérii nemohu dát nadprůměrné hodnocení. Hrát (a dokonce i vyhrát) se dá i mnohem slušnějším způsobem. ()

Reklama

Reklama