Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (114)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Este hlupejsie ako Equilibrium ale bez jeho spickovych akcnych scen. Vsetky tie pokusy o filozofovanie vyznievali neskutocne trapne. Postavy su tiez uplne mimo. Vykreslenie fikcneho sveta vôbec nefunguje a film postrada akukolvek atmosferu. Nenapada ma vlastne za co davam aspon tu jednu hviezdicku. Snad za tie myslienky, ktore aj ked su podane v mizernom filme, tak stale stoja za zamyslenie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uprimne, divim se, ze to trvalo tak dlouho, nez vznikla dalsi adaptace Bradburyho knihy, ta z roku 1966 je uz precejen hodne stara. Na druhou stranu, nez tohle, to radsi nemuselo vznikat nic. Mozna tu ted urazim nejakyho vyznavace knizni predlohy, ale krome ty jedny zasadni myslenky kniha zadnej zazrak neni, takze v tomhle ohledu to mel film hodne tezky, vystavit dej na tom, ze pozarnici knihy pali, aby si to nakonec jeden rozmyslel, proste neni zrovna dvakrat pevnej zaklad. Jenze bohuzel tady nic jinyho vlastne neni. Ale abych filmu nekrivdil, to nebylo ani ve verzi z roku 66, ktera taky neni zadnej zazrak. Kdyby to alespon, kdyz uz chybi poradnej scenar, tahli herci, ale bohuzel. Jordan je vylozene na presdrzku, jeho promena neni nijak zvlast dobre vysvetlena a Shannon se furt tvari jak uprchlej silenec. Vizualni stranka je sice celkem fajn a triky taky nenastvou, na to ze se jedna o tv film, ale to je tak vsechno. Zhruba po hodine deje jsem byl dotazan, kdy ze se zacne neco dit a zhruba v tu chvili jsem si uvedomil, ze premyslim nad tim samym. Slabsi 3*. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dva roky jsem se těšil na novou verzi. Právě proto, že jsem četl knihu a viděl původní film, nešlo nebýt natěšený na to, jak si tvůrci poradí s remakem (to jsem netušil, že i s přenesením děje do současnosti). Protože ruku na srdce, s nástupem internetu Bradburyho zásadní dílo totálně ztratilo na aktuálnosti. A ve filmu je to bohužel od začátku vidět. Řeší se tu, že jsou zakázané a prakticky neexistují věci jako papír, tužka (což je ale z praktického hlediska vyloučené) a místo internetu je tu "Devítka", nová verze interaktivního internetu s vlastní formou el. inteligence napojené online (rozuměj, máš webku u sebe doma pořád online a kromě jiného tě tak špehuje). Atmosféra není propadák, ale dalo se zabrat víc, naprosto neúčinná je snaha tvůrců obhájit, proč v dnešní době (odhaduju, že film se odehrává v budoucnosti, jsou tu odkazy na druhou občanskou válku - umřelo 8 mil. lidí) může fungovat podobné omezování. Shannon je perfektní, Jordan promine, ale jeho postavu mohl zahrát jakýkoliv mladý černoušek. Soufia málo sexy. Celkově hodnotím střízlivě, atmosféra filmu 1966 ani zdaleka nedosažena, v tomhle HBO projektu se mi líbila jedině ta scéna s pálením. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nemá už vůbec nic. Vlastně jediná věc, pro kterou se některé remaky v poslední době točí je asi možnost přeobsadit hlavního hrdinu afroameričanem. Stává se to v seriálech i nových filmech. Např. Sedm statečných atd. Někdo to dotáhne až do plného obsazení černošskými herci - poslední verze Čaroděje ze země Oz. Místo aby film buď vystihl myšlenku knihy, kopíruje verzi Francois Truffauta a jeho nápad s chodícími knihami - lidmi. Film vůbec nemá ten existenciální přesah a neustálým strachem a už vůbec neukazuje duchovní krizi společnosti. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Škoda. S více penězi, tím pádem větší a lepší výpravou, s hlubším vysvětlením fungování světa a podrobnějším nahlédnutím do myšlenek, které vedly společnost k likvidování knih, by to nemusel být tak špatný film. Tedy za předpokladu lepšího scénáře, charismatičtějšího hlavního představitele, kreativnější režie a výraznější hudby. Dokonce by z toho mohl být i dobrý seriál, či minisérie, kde bychom se seznámili se světem a postavami alespoň do té míry, aby nám na nějaké z nich záleželo. Jen kdyby do toho HBO nainvestovalo víc peněz a chopili se toho kvalitní tvůrci. Ale takhle tuhle podprůměrnou, bezkrevnou, fádní nudu nemohl zachránit ani Michael Shannon. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se ve městě Hamilton (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama