Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (381)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podobné nadpřirozené náměty mám rád, takže s chutí přidám i tu čtvrtou hvězdu. Byť bez Russella by to bylo polovičaté a skoro bych měl dojem, že koukám na nějaké béčko. Julius Avery to ale technicky parádně zvládnul. Jsem rád, že do vymítačského hororu přispěl i někdo jiný, než James Wan. Je totiž znát, že se to také může dělat jinak a zatímco je, James Wan už svými vymítačskými produkcemi značně vyčpělý a zrecyklovaný, tady to na mě docela obstojně fungovalo. Ano, není to úplně strašidelné, ale zase je tu hlavní role Russella, která je založená na skutečné události a vymítá se tu ďábel, kterému tu navíc tvůrci dají docela solidní legendu. Za mě tedy spokojenost. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Klasická mainstreamová hororová jednohubka. Respektive všechno co si představíte pod pojmem Hollywoodský horor. Russell Crowe je k sežrání i když mu táhne na šedesátku. Nebo možná právě proto. Jeho Vymítač jezdící na Vespě skrze Itálii do Španělska je prostě skvělý. Jinak film velmi příjemně odsýpá a jede skrze jasně vytyčenou cestu. Díky velkému rozpočtu jsou fajn i efekty. Nic nezakryje fakt, že se jedná o horor pro masy. Takže na nějaký děs nebo lekačky zapomeňte. Od toho tu jsou jiné filmy. Třeba Mluv se Mnou ze stejného roku. I přestože film nikoho nevyděsí, tak svým příběhem a atmosférou baví až do konce. Navíc to táhne sympatický Crowe. Příjemná oddechovka. (65 %) ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na "svatou trojici" satanských hororů (Polanski- Friedkin- Donner) se Avery samozřejmě nechytá ani náhodou, protože zatímco jmenovaní režiséři natočili filmy s přesahem, v nichž je satanský motiv spíše alegorií, tohle je docela přímočará báchorka. Čtvrtou hvězdičku přidávám z čisté radosti nad tím že mě můj oblíbenec Crowe po dlouhé době na plátně bavil (pojetím role exorcisty ve stylu dr. House) a že Franco Nero stále žije. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe odmítl nastoupit do pořadu Jste to, co jíte a místo toho vstoupil do služeb Vatikánu. Coby nejlepší vymítač široko daleko má neodkladnou prácičku ve španělském opatství, kde démon posedl chlapce. Lehce obézní kněz započne souboj s nevyzpytatelnými pekelnými silami. Hororovému počinu se podařilo do hlavní role ulovit velkou hvězdu. A scenáristé, jsou celkem tři, měli před sebou náročný úkol, jak pro takovou hereckou personu udělat film zajímavý a alespoň v něčem originální. Žánr už má bohaté zkušenosti s vymítáním všemožných druhů pekelníků, takže nejlepší bude příliš neriskovat a zůstat tam, kde to má divák rád. Chlapeček (Peter DeSouza-Feighoney) je patřičně děsivý a náhle mu zmužněl hlas. Jeho maminka kdyby nebyla tak vystrašená (Alex Essoe), tak by se dalo počítat s jejími sexuálními službami pro vystresované kněží. A ještě tu máme odrostlou dceru (Laurel Marsden), co teprve chytá první krůpěje mladistvého stavu sexuálního rašení. Russell na to nebude sám. Za parťáka dostal Daniela Zovatta, taktéž kněze, ale zdaleka ne tak elitního. Dokud se ve filmu vymítá a démon neposedně rotuje, působí zkázu a chaos, je film naprosto uchopený v tom správném směru. Tvůrci ovšem potřebovali dostat do filmu nějakou špetku originality, tak finále udělali v méně očekávaných intencích. Všechno to doposud nejzajímavější, tedy strašidelný klučina i jeho rodina a postupně odhalované tajemství opatství, které Vatikán důkladně léta letoucí tajil, rázem zmizí ze scény. Nastalý odklon postrádal předchozí režijní sílu a závěrečná sekce nazvaná "dostižen hříchy minulosti" byla docela slabá. Prostě slaboučký dojezd se směšným rozměrem. Předchozí dění ale rozhodně pobavilo. Crowe se rozjel ke skvělému ztvárnění své postavy, jeho italský přízvuk i počínání bylo diváckým zážitkem. Také režie nabídla svůj působivý rozměr a strašidelné chvilky. Ponuré, nikterak ale tmavé a pro oko diváka nepříjemné interiéry měly svoji atmosféru dávného venkova, děj je zasazen do roku 1987. Po trikové stránce se film nevyžívá v nepřeberném množství speciálních efektů, je v této oblasti poměrně úsporný. A vůbec to nevadilo. Mohlo se tedy zapracovat na lepší finální části. Podstatná část filmu je správně hororová a drží si svoje neúnavné tempo i nasazení. Vymítání s Russellem Crowem je vlastně fajn. 8/10 ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak buď som vadný ja alebo niekto iný, ale čo asi tak mal flm o exorcozme priniesť za novinku: Mali z posadnutej osoby vyskočiť autoboti alebo neuveriteľný Hulk? Proste niekedy človek žasne nad tým čo sú schopní ľudia za komentáre vyprodukovať, a to ich ešte myslia aj vážne.Pohodový Russell Crowe v pohodovom filme, ktorý ponúkol presne to čo som od neho očakával a možno bude patriť k najlepším prekvapeniam filmového roku 2023. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Film je inšpirovaný životom talianskeho kňaza a exorcistu rímskej diecézy Gabriella Amortha. (Muel)
  • Z Vatikánu bola vydaná správa, že ak by bol Gabriele Amorth nažive, bol by znechutený použitím jeho mena a zobrazením jeho postavy a bol by rozhodne proti filmu. (Arsenal83)
  • Skutočný Amorth pre The Sunday Telegraph v roku 2000 povedal: „Každý deň sa rozprávam s diablom. Rozprávam sa s ním po latinsky. Odpovedá po taliansky. Zápasím s ním deň čo deň, 14 rokov." (Arsenal83)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama