Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pekná prehliadka lietadiel, ale to je asi tak všetko. Príbeh nie je zlý, ale postavy a herci skutočne nemajú čo ponúknuť a nikto nedokáže ničím zaujať. Dialógy sú niekedy zdĺhavé, nudné a prebytočné ako aj niektoré scény. Jediné na čo sa divák môže tešiť sú len akcie, ktoré sú pekne natočené, ale určite už tak neohúria v dnešnej dobe. Navyše finále už po tých predošlých akciách tiež moc neponúkne a nieje také výživné. Skrátiť to o pol hodinu, tak by to bolo rozhodne lepšie. 60% - 3* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Guy Hamilton sa par rokov po legendarnom Goldfingerovi rozhodol sfilmovat aj Bitku o Britaniu, ktora prebiehala od jula do oktobra 1940. A zhostil sa tohoto filmu bravurne. Vsetky zalezitost v tomto filme slapu naplno : dialogy su maximalne dokonale, zabery na bojove lietadla, samotne boje tiez. Suboje vo vzduchu su natocene bravurne, tam niet co vytknut. Plus ucast hereckych velikanov ako Michael Caine /The Italian Job 1969/ maximalne potesi oko divaka. Curd Jurgens /Cesta pod Hladinou s Robertom Mitchumom/ bol tiez na urovni. Genialny vojnovy film. 100 % ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Guy Hamilton není špatný režisér, ale tohle naprosto nezvládl. Jeho Bondovky mám rád, ale epická až megalomanská Bitva o Británii je prostě nad jeho síly! Ukousnul si moc velké sousto, které se mu rozpadá pod rukama. Ani na vteřinu jsem se nenudil, ale není to jeho zásluhou. Protože jakkoliv jsou některé scény samy o sobě dost povedené, příliš na sebe nenavazují, netvoří žádný celek. Scénář se se vší pompou snaží postihnout úplně všechny možné úhly pohledu na bitvu o Británii, takže tu máme nejen britské piloty, britské velení, ale také německé piloty - veselé chlapíky, zuřícího Göringa, Hitlerův projev, bombardování Londýna a práci hasičů, civilisty schovávající se v tunelech metra, WAAFky, popálené oběti, velvyslance atd atd. Jenže skloubit tohle všechno dohromady znamená v Hamiltonově případě zcela se vzdát jakéhokoliv vyprávění. Místo toho je film ve výsledku jen sled samostatně stojících scén. Kromě toho je největší problém s leteckými souboji, které tvoří podstatnou část filmu. Klad: jedná se o autentické záběry spitfirů a španělských "Messerschmittů" - to už nám dneska nikdo ve filmu neukáže. Zápor: Jedná se o rok 1969 a triky tomu naprosto odpovídají. Většina soubojů působí díky tomu nechtěně směšně. A nejde jen o triky. Natáčet se skutečnými a ne CGI letadly je super, ale výsledek bohužel za moc nestojí. Snad to ani není Hamiltonova chyba, protože si ani neumím představit, jak se režíruje scéna, kde se na obloze prohání deset reálnejch letadel-veteránů. Mnohými opovrhovaný Tmavomodrý svět má proti tomuhle filmu naprosto dokonale zvládnuté všechny letecké scény (bez ohledu na své další kvality). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne sú tu letecké akcie prvotriedne, nie je im čo vytknúť, ale ľudské osudy mi boli bližšie v Tmavomodrom svete. Okrem pár vzťahov a ženskej emancipácie v armáde s neistým výsledkom sa všetko sústredilo na vojenské akcie, a tvorcovia neurobili chybu. Ale žiadna akcia sa nevyrovná zimomriavkovému pocitu z čistého modrého neba v závere. Film je aj poctou letcom všetkých národností zúčastnených na obrane Británie, pričom Poľskí a Československí sú podľa titulkov v počte na druhom a treťom mieste hneď za Britmi. –––– Nikdy v historii lidských konfliktů nedlužilo tolik lidí takové hrstce. (Winston Spencer Churchil) ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička ve svém žánru, lepsí vzdušné souboje už na stříbrném plátně neuvidíme. S leteckou technikou, která byla pro natáčení k dispozici, lze s trochou nadsázky říct, že jde takřka o rekonstrukci Bitvy o Británii :) Výhrady bych samozřejmě nějaké měl - pár nudných dějových linií, pozměněná jména některých účastníků (např. Galland - Falke), chybějící typy letadel (to ovšem celkem chápu - kde sehnat letuschopné Bf 110, Ju 88 nebo Do 17, že?), ale dá se nad tím vším mávnout rukou. Skvěle ztvárněná filmová pocta té hrstce statečných letců, mj. i Čechoslováků. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Použité stíhačky Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane jsou původní válečné stroje. (Foxhound#1)
  • Obrovské množství letadel, které bylo kvůli natáčení filmu sehnáno, dalo na 35. největší leteckou sílu na světě. (Javert)
  • Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné). (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama