Reklama

Reklama

S každým sestřeleným pilotem jeho jednotky zemře něco i v něm. Malcolm McDowell v dramatickém příběhu z první světové války. Dramatický příběh z první světové války, v níž se také odehrávaly první letecké bitvy mezi Anglií a Německem. Na osudu malé anglické jednotky, umístěné ve Francii blízko západní fronty, líčí film sugestivně nesmyslnost a zrůdnost vojenského konfliktu i zkostnatělost a absurditu myšlení britských vojenských velitelů, jimž padlo – mnohdy zbytečně – za oběť tolik lidí.
Mladičký Stephen Croft slepě obdivoval snoubence své sestry Johna Greshama už během studií, kdy se připravoval ke vstupu do Královského leteckého sboru. Nyní probíhá třetí rok války, vzdušná střetnutí pohlcují v ohromném počtu nejlepší syny Anglie – na počátku roku 1917 je průměrná „životnost" britského pilota dva týdny! A Stephen přichází jako „rezervista", neboli posila, na vlastní žádost právě ke Greshamově jednotce.
Námět podle hry Journey's End (Konec cesty) Roberta C. Sheriffa (ta již byla předtím zfilmována dvakrát: poprvé jako němý film již v r. 1918 a pak znovu v r. 1930) a románu Saggitarius Rising od Cecila Lewise. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není lepšího válečňáku o letcích, o elitě tehdejší společnosti, kteří v tom vzduchu, ve víru nasyceném dusíkem, kyslíkem, oxidem uhličitým a ostatními látkami dokázali sehrát tak vyrovnanou partii, jako Hitler na začátku války ani neočekával při svém rychlé bleskovém útoku na Polsko, Dánsko a tak dále. Stíhači, na start! je dle mého názoru nejlépe ztvárněný příběh letců, kteří jsou filmem často zatracováni ale popravdě i ve vzduchu vznikalo plno napjatých a nervů drásajících scén. To všecko je v tomto filmu nádherně vidět. Neobsahuje nic originálního. On totiž na plnej kotel zobrazuje život lidí, kteří se živili létáním a většinu války prožili ve vzduchu. Jednodušší to ani být nemůže. A nejlepší na tom všem je, že tvůrci si s tím opravdu neskutečně vyhráli a film opravdu vyšperkovali, co se týče akčních scén, tedy leteckých, lepší jsem jakživ neviděl. Ty scény jsou totiž natočené neskutečně poutavě a originálně, opravdu jsem nedokázal upustit oči, a možná právě ty scény tomu filmu dodávají patřičný punc originality. Tohle je prostě Ace of Aces :) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

McDowell a Plummer vo vojnovom snímku o letcoch z 1. svetovej. Najprv taká dobrodružná šaškáreň, neskôr ale nastupujú aj dramatické prvky. Akcie vo vzduchu sú celkom fajn, ale nič, čo by stálo za druhé pozretie. Výbuchy klasicky hneď pri prvom dotyku lietadiel s hociakou prekážkou. Potešili drobné role ''vyslúžilých'' hercov ako Howard, Gielgud či Milland. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Standardní příběh letců z první světové války. 1) Jako odchovanec Bigglese od velbloudích stíhaček Williama Earl Johnse sleduji všechny filmy k tématu ne kvůli soubojům, které mě nudí, ani kvůli letadlům, která mi nic neříkají, ale kvůli atmosféře a lidsky pojatým postavám, jsou-li jaké. Aces High těmto kritériím dost odpovídá. 2) Film popisuje jevy nepřímo. Pod chlastem, návštěvami bordelu a zdánlivé netečnosti k okolí zřetelně vystupuje psychické napětí, ve kterém letci žijí. Anglická poker face typická pro vynikajícího 33letého Malcolma McDowella (velitel Gresham) jen umocňuje tento dojem. Rovněž 35letý Simon Ward (Crawford, který odmítá létat) je přímo ztělesněním takového hereckého projevu. 3) Pěkný 23letý Peter Firth (nováček Croft) pak je třešinka na servírovaném maskulinním dortu. 4) Nemohu se nezmínit o naprosto nevhodné volbě Miroslava Masopusta jako dabéra Malcolma McDowella, jehož hlas se k Angličanově tváři ani hereckému výrazu vůbec nehodí a působí neuvěřitelně rušivě a nepříjemně. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Efektné súboje dvojplošníkov na nebi predstavujú len odraz zúfalej atmosféry vedomia stále prítomnej hrozby smrti na zemi. Aby sa nemuselo myslieť na to, čo mnohých stíhacích pilotov čaká, snažia sa zabudnúť. Voľný čas pred letom i po lete tak vypĺňa najčastejšie alkohol. Kopa alkoholu a zase chľast. Hlučné posedenia v dôstojníckej kantíne s kolektívne vyrevovanými oddrhovačkami. Iné riešenie spočíva v panickom strachu z letu a simulantstve. Zabudnutie prinášajú i návštevy neďalekého bordelu. Trvalejšiu lásku nik nehľadá a kto po nej túži rýchlo pochopí, že tu sa na city len hrá. Na miesto zostrelených letcov prichádzajú čoraz neskúsenejšie a čoraz mladšie posily. Ilúzie absolventov vojenských škôl o vedení čestnej vojny sa rýchlo strácajú pri dotyku s frontom. Z ilúzií ostáva len sprievodná hudba v znamení absolventských britských piknikov zasadená do drsnej vojnovej vravy. Britská herecká škola exceluje. Jack Gold nakrúca ďalší zo svojich skvelých sedemdesiatkových filmov. ()

Agarwaen 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu nářez..Asi můj nejmilejší válečný film vůbec. Krásně to popisuje zoufalost zákopové války, kde umírají tisíce lidí, aby se fronta posunula o jeden metr. Je to opravdu velmi dojemné, zároveň se tvůrcům podařilo vyhnout se zbytečnému sentimentu. Herecké obsazení je kapitola sama pro sebe. Ač herci v hlavních rolích zdaleka všichni nepatří do "první ligy" (to nemyslím jejich kvalitu, ale spíš proslavenost), podavájí do jednoho velmi přesvědčivé výkony, které diváka pomohou vtáhnout ještě hloub do děje.. Prostě nádhera ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Film inšpiroval britskú kapelu Iron Maiden, ktorá zložila pieseň s rovnomenným názvom. (firewind)
  • Scéna, kdy mladý pilot Croft následuje francouzskou prostitutku k ní domů, je založena na pravdě. Podobný příběh uvádí ve své knize "Ve znamení střelce" autor Cecil A. Lewis. (ČSFD)

Reklama

Reklama