Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Morien 

všechny recenze uživatele

Lebensborn se týká v podstatě velmi kontroverzního tématu, rozhodně na české vody, přijde mi. Bohužel se nekoná žádné kladení otázek ohledně motivace a ospravedlnění, psychologizace nebo něco takového, co bych třeba ráda viděla. Film je natočený jako pohádka o popelce, takže co mi z něj zůstalo v hlavě nejvíc byl sametový hlas a kulaté brejličky prince na bílém koni. Ačkoliv bych si byla raději pamatovala rozporuplnou Vilmu nebo cokoliv jiného. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film založený na skutečných událostech z období 2. světové války. Než jsem film zhlédl, byl mi program "Lebensborn" zcela neznámý a při popisu děje i sledování jsem stále přemýšlel nad tím, zda je to vůbec možné. Přišlo mi to strašně bizarní a "choré", jak z nějakého bizarního pornofilmu (úchylům by se to určitě mohlo líbit). Tento projekt skutečně existoval a byl jedním z řady fanatických nacistických ideologií na vytvoření dokonale čisté německé rasy, která by vytvořila "Nový řád" a "Novou, nezničitelnou říši." Příběh je velice zajímavý, zaujala mě scénka kdy nacistický nad-samec byl impotent a musel za něj zaskočit židovský vezeň. Také mě zaujala dosud, pro mě zcela neznámá Monika Hilmerová, která mě svým panenským a nevinným vzhledem i přirozeným herectvím uchvátila. Pro mě jedna z nejkrásnějších hereček, jaké jsem v současném českém filmu viděl. Opravdový pramen života. ()

Reklama

balba 

všechny recenze uživatele

Je to krásný , baladický laděný příběh nesoucí v sobě od první chvíle drama , svár dobra a zla.Už příběh holky , která je vybrána do programu Lebensborn , aniž vůbec tuší co to znamená je silný.Ale Grétka hlavní hrdinka příběhu se tomu co jí čeká , přece jen dokáže vzepřít.....Skvělý film mohu je doporučit.Vilma Cibulková co by Waage byla skvělá. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mohl to být opravdu zajímavý a působivý snímek, ale stal se průměrným. Proč? Film nemá žádné silné momenty a ani atmosféra by se nedala nazvat zrovna jako nejpovedenější. Chtěl tvůrce říct nějakou myšlenku, z které by se mohli budoucí generace učit nebo jen chtěl natočit film o něčem co se stalo, bez ničeho hlubšího? Příběh mi nepřišel strhující ani silný, ale velmi obyčejný zasazený do neobyčejného prostředí, které se však ukázalo nečekaně nudné. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů z doby po roce 1989, který snese hodnocení VÝBORNÝ, je vidět, že se na něm podepsal jako autor námětu Vladimír Körner, ale zásluhu na jeho kvalitě má i režisér Cieslar, kamera, hudba a skvělí herci. Tentokrát se mi kupodivu moc líbila Vilma Cibulková, role jí přesně sedla. Příběh byl velice poutavý a lidský, o Lebensbornu jsme se dozvěděli tenkrát vlastně až tímto filmem... Hrůzné pomyšlení, co si ta děvčata, zvláště ta, kterou nedokázal fašistický režim zfanatizovat, prožít. Jako de fakto zajatkyně, poté kurtizány a matky, přece jen milujících nechtěné děti. Ovšemže pět hvězdiček. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)

Reklama

Reklama