Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

reditelka 

všechny recenze uživatele

Lebensborn je rozhodně lákavé téma, což pro mě byla u tohoto filmu polovina úspěchu. Také mě zaujala Vilma Cibulková, která byla jak vystřižená z nacistického špitálu, a lidový Bronislav Poloczek. I přes to všechno bych film nenazvala "strhující", jak ho popisuje oficiální text distributora. Chyběly mi silnější, emotivnější scény a hudba, která by je umocnila. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

V hloubi Körnerových krutých, ledem ojíněných příběhů je cosi nekonečně smutného a vědoucího, z pradávných nedětských pohádek, co pamatuje přechody armád a světy dávno neexistujících národů. Téma šíleného projektu Lebensborn v člověku musí něco zaseknout. Vilma C. je tu skvělá, iluze, deziluze a zbytky soucitu se v její doktorce sváří snad podle momentální hladiny morfia v krvi. Okatá Grétka vypadá jako rodná sestra Keiry K. A love story je pořádně tragická. ()

Reklama

raroh 

všechny recenze uživatele

Vladimír Körner samozřejmě nikdy nepsal realistické knihy a scénáře, ale v Pramenu života už je přeci jen příliš fantasmagorií (trochu mám podezření, že mu je ta nacistická kvazimystika blízká), nehledě na odpornou rádobyvážnou (z gruntu artrockového kýče) hudbu, která to vše sráží hodně nízko. Snad kdyby to točili Italové (Visconti, Pasolini, Bertolucci, Tornatore, ale i takový Brass), dokázali by filmu dát potřebný náboj, jaký nepostrádaly "fašistické" snímky zmíněných režisérů. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Čétéčka včera potěšila, a tak jsem si mohl po letech znovu vychutnat tento výborný český film o ne tak známých, ale o to více zajímavých událostech za druhé světové války. Musím mrknout co se stalo s hlavní představitelkou, ta svou roli zahrála na jedničku a nijak si ji nevybavuju z jiných filmů. Jak píše gogo76, přidat trošku více akce a napětí a byl z toho dokonalý pětihvězdičkový zážitek. I tak ale tento ne tak známý film stojí určitě za vidění! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

škoda, že tento film nebyl o postavě, kterou tak skvěle ztvárnila božská Vilma, to by možná bylo na 5*. Vcelku ne špatné, ale občas jsem trpěl. Nemohl jsem nějak uvěřit tomu příběhu se zázračně zachráněným židovským mladíkem. A u zde již zmíněného opět zázračného happyendu jsem se hodně ošíval (a to mám vlastně happyendy rád). A při vší úctě k panu režiséru (pustit se do takového filmu je záležitost heroická), je nutno říci, že Cieslar není Vláčil. Tam, kde to Vláčilovi "šlo samo", je Cieslar trochu křečovitý. 3 a 1/2 * ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)
  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)

Reklama

Reklama