Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (249)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak opět, bohužel nebo možná spíše bohudík jsem nečetla předlohu, která by asi byla o dost lepší. Tohle se mi nelíbilo. Výběr herců? Oni jako jinak nejsou špatní, ale tak nějak dohromady mi to vůbec nesedělo. Děj? Takové o ničem. Film, který prostě znova rozhodně vidět nechci a pochybuju, že si na něj za pár měsíců vůbec vzpomenu... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Pochopil jsem, co se film snažil říct (knížku jsem nečetl, tak nevím, jestli i knížka). Ale říká to špatným, nudným a pro mě nezajímavým stylem. Jedna hvězda za dokonalou hudbu pana Svobody, druhá za výkony Žilkové a Adamovské. Vetchý se mi sem absolutně nehodil (nic proti tomuto skvělému herci, ale zde neměl jak předvést, co v něm je). Jednou bohatě stačilo - 40 %. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Za normálnych podmienok by som dal milencom dve hviezdičky, pretože ma primerane naštval. Ale predloha Vladimíra Párala patrí k mojim najobľúbenejším knihám od môjho obľúbeného spisovateľa, takže to, čo s predlohou spáchal Viktor Polesný s jeho prisluhovačmi vníma osobnejšie, než je to pre mňa obvyklé. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jestli mě měl tenhle film nasrat, tak se mu to fakt povedlo. Absolutně nesmyslný příběh vyhnaný do toho největšího extrému na pozadí totalismu. Spousta postav, které nejsou vůbec vykresleny. Každej tam souloží s každým. Vetchý dřív než mohl něco předvést, tak ho tam radši zapíchnou. No a pak když tam v tom černobílém minisnímku srovnali se zemí ty krásné prvorepublikové činžáky a na místo nich postavili hnusné komoušské paneláky, tak to byl jako výstřel brokovnicí přímo do mého mozku. Od odpadu tento film zachraňuje jen perfektní vizuální stránka a nádherné dobové kostýmy a hlavně ta překrásná tatrovka. Já tyhle auta miluju. 2/10 ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nerozumím tomu, co mně tady říkáš, Juldo !! Vlastně ti vůbec nerozumím.." Bez ohledu na problematiku filmových adaptací i samotnou obtížnost uchopení Páralových děl musím říct, že břídil Polesný - Nebo spíš Ponocný ?? - se s Milenci a vrahy zrovna moc nePáral, a tak ten výsledek s tou zhovadilou katarzí nestojí za nic a těžko ho nazvat jinak než křečí.. Jako pomyslný depresivní protipól odpudivého Vyprávěj! naopak velmi funkční.. Po druhé projekci však musím přece jen uznat, že Polesný zcela jistě Páralovy výborné hokuspokusy nejspíš skutečně četl.. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Filmovalo se v Ústí nad Labem a na zámku Velké Březno. Točilo se od 20. července do 26. srpna 2004. (M.B)
  • Ve filmu probíhá u Gráfů licitace známé karetní hry Bridž (Bridge). Stejně jako směr odhazování karet, licitace vždy probíhá doleva od rozdávajícího. Ve filmu ale licitace probíhá v opačném směru. (Prochy38)
  • Hudba byla nahrána ve studiu Elektrovox Jevany. (noelcoward73)

Reklama

Reklama