Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Neznámý válečný snímek, který však svou kvalitou může zdatně konkurovat těm známějším a mnohdy méně dobrým. Na svou dobu obsahuje skvělé efekty, které vyniknou nejen při anglickém útoku na německé přehrady. Ve filmu je navíc sympatická dvojice Michael Redgrave jako potrhlý vědátor, který vynaleze nový způsob ochormení německého útoku; a Richard Todd jako Guy Gibson. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Michael Anderson /Mec Gideonuv, Orka Zabijak/ natocil tento film evidentne ako reakciu na tzv. Operaciu Chastise z II. svetovej vojny, kedy dna 16 - 17. maja 1943 znicili Spojenci 3 nemecke priehrady v Poryni-Poruri. A tento film reaguje na tie udalosti z roku 1943. Tempo je vyborne, uz od zaciatku film divaka doslova vtiahne do diania, k tomu este silna tema ako sa nicia priehrady nacistickeho Nemecka. Nechyba podrobne opisanie planu znicenia, planovanie a samozrejme prve pokusy na necisto. Dialogy su vyborne, vladne hlavne Michael Cervenyhrob, ale vsimol som si aj Roberta Shawa. Jeden z chlapskych filmov, na nejake genderove hovna sa v tomto pripade mozem vysrat : 100 % ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Mattym, že Bořiči přehrad či snad lépe Bořiči hrází by byl výstižnější překlad originálního názvu filmu Dam Busters. Téma skákavých bomb a ničení hrází je napínavé, ale film je v mnoha místech zdlouhavý a potřeboval by být pořádně sestříhán a zkrácen. Nominaci na Oscara za Speciální efekty nechápu, třeba střelba v noci vypadá jako rozmazané světlušky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_NMfBKrdErY - a jako bonus lze doporučit i tohle: http://www.youtube.com/watch?v=qKHc-U2FNHk ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečná klasika rutinéra Michaela Andersona o tom, jak byly zničeny přehrady v Porúří. Vybroušený snímek se spoustou sympatických postav - Michael Redgrave jako vědátor doktor Barnes - plynulou a šikovnou režií a zajímavými speciálními efekty - práce s projekcemi, domalovávání, modely apod. O tom, jak byl film vykraden Lucasem ve Hvězdných válkách, se zmiňovat nebudu, ale zajímavé je, že jméno pejska letce Gibsona Nigger nebylo pro americké diváky jaksi politicky korektní, a tak muselo být změněno na Trigger. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Za druhé světové války patrně nebylo větší frajeřiny, než proletět se nenápadně nad německým územím a pak z výšky 20 metrů nad vodní hladinou, při rychlosti 380 km/h, ve vzdálenosti 600 metrů od cíle vypustit hopsající bomby proti zbytečně celistvým hrázím přehrad. Tento snímek komplexně zachycuje vymyšlení plánu, trénink i vlastní akci, přičemž tempo vyprávění by sice občas potřebovalo popohnat býkovcem, ale závěrečné efektní nálety proti nacistické rychlopalbě leccos vynahrazují. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Letounů mělo být původně dvacet, ale jeden posádka poškodila při simulaci náletů v Británii. (Jirka_Šč)
  • Bomby ukázané ve filmu mají špatný tvar, protože ty s dobrým tvarem byly tehdy ještě tajné. (Kulmon)
  • Deset procent celkového rozpočtu na film stálo 150 hodin letového času bombardéru Lancaster. V roce 1954 stál bombardér pro filmové účely 130 liber na hodinu. (KIT.HL)

Reklama

Reklama