Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 102)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve svém profilu mám uvedeno, že nemám rád akční filmy, ale vlastně to není tak úplně pravda, našla by se celá řada výjimek, které potvrzují pravidlo. Především ty, které se neberou vážně, jako například série Smrtonosné pasti. Rambo je ovšem jiný případ, je to doslova ztělesnění prvků a žánrových klišé, které se mi na akčních filmech nelíbí. Je to jeden z prvních filmů ve svém subžánru a ve své podstatě tuto kategorii filmů definoval a je považovaný za její symbol. Nemám potřebu polemizovat s kultem, v zásadě souhlasím s tím, že je to nejhodnotnější kousek filmové série o nezničitelném bojovníkovi z džungle a zároveň jediný film série, který se dá brát aspoň trošku vážně, resp. má z hlediska filmového umění jakous takous hodnotu. Scénář i režie se ještě snaží o určitou psychologii postav a ve vedlejších rolích se vyskytuje několik slušně hrajících herců, mimochodem Richard Crenna to určitě není, ale Brian Dennehy si plné uznání zaslouží. Z hlediska technických kvalit dnešních akčních filmů je ovšem vysoké hodnocení původního Ramba i tak evidentně hodně ovlivněné nostalgií a věkovým průměrem uživatelů. Celkový dojem: 40 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Šerif Dennehy dráždí Kobru (nikoliv Mariona Cobrettiho, ale Johna R.) a k jeho smůle to je bosou nohou. Akční klasika stvořila legendu. Jestli by vznikla v případě užití závěru knižní předlohy, to posuďte sami.. Nedokážu si na místě vzpurného veterána z Vietnamu představit Johna Travoltu (jak píše don corleone). To by ty šerifovy zástupce ve washingtonských lesích utancoval k smrti? ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslím, že tomu nerozumiete. Neprišiel som zachrániť Ramba pred vami. Prišiel som zachrániť VÁS pred Rambom.“ Ak ste Ramba videli ako deti, je to pre vás nekompromisná kultová klasika. Ak ste ho ale nevideli celé desaťročia a potom sa k nemu zase vrátite, možno zostanete zaskočení, ako strašne odlišné je to od dvojky alebo trojky. Jednotka je skoro až komorná psychologická dráma s fakt brutálne temným charakterom v titulnej úlohe. Akcie je vcelku málo, je surová, drsná, naturalistická a v "dobrom" hnusná (nie explicitná, ale strašne... ťažká). Jednotka je nečakane realistická, čomu pomáha pôsobivá sychravá výprava nádherných obrovských lesov Severnej Ameriky, kde jeden traumatizovaný vojak z vietnamskej vojny vedie svoju vlastnú súkromnú vojnu s miestnym zakomplexovaným, xenofóbnym šerifom (Brian Dennehy). Bude musieť prísť až plukovník Trautman (skvelý Richard Crenna), aby nám rozpovedal Rambov desivý príbeh. Snímke pomáha nielen presvedčivý, na doraz idúci Stallone a výstižne obsadené vedľajšie postavy, ale tiež surové akčné detaily, pôvabne silácke hlášky („Plukovník, vy mi chcete povedať, že prehrám, ak naňho pošlem 200 chlapov?“ – „Chcem tým povedať len toľko, že ak ich naozaj pošlete 200, musíte si najskôr zohnať veľa vriec na mŕtvoly.“) a sympaticky krátka minutáž; hodina a pol je tak akurát, aby to nestihlo nudiť a zároveň aby to nebolo ani príliš skratkovité. V pôvodnej verzii Rambo zomrel (zastrelil sa Trautmanovou zbraňou), scénu však napokon vystrihli (vďakabohu, je dosť hrozná, nájdete ju na YouTube), ale fragmenty z nej môžete vidieť v nočnej more v štvorke. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Takto sa to má robiť. Ukážka toho, že aj akčný film si môže získať "slabého" diváka a dramatickou líniou to potvrdzuje. Takto má vyzerať film, ktorý nestráca na atraktivite, natočený za pár miliónov a nestratí atraktívnosť ešte veľmi dlho. Takto si chcem pamätať Sylvestera navždy. A vďaka za to, že bol natočený alternatívny záver, pretože mohli vzniknúť ďalšie diely. 95%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že proběhne konflikt, začnu fandit hlavní postavě a pak budu buď méně, nebo více trpět žánrovými neduhy. Omyl. S akcí jako takovou jsem překvapivě neměl větší problém, přišla mi v pohodě, v mých očích selhala hned úvodní naprosto nezvládnutá zápletka. Přestože se k němu policajt nechoval zrovna zdvořile, John si mohl jít po svých, několikrát měl příležitost nechat to být (tzv. mít ho „někde“ a ustoupit) a problémy si de facto způsobil sám. Mnohokrát mohl spolupracovat a mít klid, hrdost či co mu to však nedovolila, navíc se začal chovat jako totální magor, takže je logické, jak se policie potom zachovala, a upřímně nevím, proč bych měl s někým takovým soucítit, nebo mu snad fandit. „Prolili první krev!“. Jestli někdo začal mlátit všechny okolo a při svém útěku ještě sejmul nevinného chlápka a čapnul mu motorku, byl to Rambo. Poprvé, kdyby se snad dala ospravedlnit Johnova potřeba se mstít/bojovat, byla chvíle, kdy se vzdával, a přesto dostal jako odpověď spršku kulek. Ale vzhledem k tomu, že do teď utíkal a unikat svým pronásledovatelům mohl klidně dál, tak šlo zase o dost zkratovité chování, kterému jsem prostě nevěřil. Naivní návrh Rambova cvičitele mě už ale opravdu rozesmál, i když ještě více Johnův um s kamenem, srovnáte-li si výšku vrtulníku a škodu, kterou by takový nerost způsobil, za předpokladu, že by vůbec k vrtulníku doletěl. Snímek se asi snažil naznačit, že by se k válečným veteránům, kteří prožili pro obyčejného člověka nepředstavitelné hrůzy, mělo chovat s úctou a v rukavičkách, ale když jim hrabe, tak je to těžké. Asi bych měl výše popsaná negativa snímku odpustit, jde přece jen o „hloupej béčkovej akčňák, tak to tolik nehroť“, ale nepřipadá mi, že by se tak na venek úplně prezentoval, nebo by tomu odpovídalo zdejší silně přepálené hodnocení, takže dávám jen 2*, ze zvědavosti asi zkusím dát druhý díl (ten mi už taky snad nabídne smysluplnější zápletku). ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Režisér Ted Kotcheff zvažoval pro hlavní roli původně úplně jiné představitele, kteří ale všichni odmítli. Sylvester Stallone byl až 11. v pořadí. Když Kotcheff roli nabídl Stalloneovi, sám herec ji hned druhý den ráno přijal. Kotcheff o mnoho let později přiznal, že to byla nejrychlejší odpověď na nabídku hlavní role v celé jeho režijní kariéře. (ClintEastwood)
  • Původní rozpočet se vyšplhal z plánovaných 11 milionů amerických dolarů až na 17, jelikož se natáčení protáhlo o měsíce. To mělo za následek posunutí natáčení Rockyho III. (don corleone)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama