Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život utíká rychle... Stíháš to? Nejpůsobivější a nejbrutálnější film o drogovém opojení, který byl kdy natočen. Film, který Vás převálcuje víc než dávka speedu. Tři dny hédonistických hrátek se změní v šílenou odyseu, když se ztroskotanec Ross stane řidičem a místním dodavatelem drog výměnou za své zboží... Následuje jedna bizarní situace za druhou a Ross stále více zapadá do světa toxikomanů, kde neexistují morální zábrany. Otevřte oči a připravte se na jízdu, při které se nedá spát! (DVD Edice)

(více)

Recenze (191)

Jordan 

všechny recenze uživatele

videoklipový švéd akerlund inklinujúci k téme narkomanov a "feťákov" má rozhodne veľmi extravagantný rukopis, ktorý k danej téme pasuje, ale okrem excentrických obrazov občas na hranici nechutnosti, rôznych efektov a afektov tu chýba AKÝKOĽVEK príbeh - preto aj pomerne štandardná minutáž pôsobí miestami nudne, chýba humor, vonkajšia formálna a audiovizuálna prezdobenosť sa snaží zakrývať prázdnosť a neoriginálnosť vnútornú, napriek tomu sa do filmu nasáčkovalo kopec skvelého obsadenia, hudby a hudobných cameí (zrejme režisérových kamošov), Rourka zbožňujem, lebo tuším, aká úžasná osobnosť/umelec to je, preto ma bolí, keď ho vidím v podobných rolách, ktoré mu síce "sadnú", ale niet čo hrať a vidno, ako sa neskutočne nudí, aj schwartzmana som si veľmi obľúbil, je to sympaťák a vidieť ho hrať unaveného feťáka je vskutku netradičný zážitok, leguizamo so suvari a stormareom si to neskutočne užívajú a robia si "prču", takže partie s nimi sú tie lepšie; ono to v podstate nemá byť nejaké zásadné dielo alebo ťažká halucinácia, ako taký easy trip to môže fungovať, ale ja som čakal viac . . . asi viac zábavy, neviem . . . ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Šňup není dramatem, byť se tak snaží tvářit. Šňup je částečně baladou nového věku a částečně zběsilou světáckou zábavou moderního střihu, kde se lpí na efektu surové syrovosti. Jonas Åkerlund nezastře vlastní zkušenosti s žánrem hudebního videoklipu a obraz se ve stejně zrychleném tempu vlastnoručně ukájí při halasném veřejném exhibování technických hrátek. Ústřední příběh ve skutečnosti neexistuje, vše se soustředí na okamžiky bizarností a extravagance. Nemá ambice klást otázky, nezajímá se o příčiny, vše se sází na jedinou kartou: zábavu brutality, machrování a naléhavé syrovosti. Samoúčelně a bez snahy o přímý kontakt. V tom pestrobarevném intenzivním reji nelze očekávat přirozenost, ale stylovost, či pozérství. Pro mě byl jediným zpestřením Rourke a kratičká rozkošná chvilka s Ericem Robertsem. Hlavní postavou novověké balady je Ross (Jason Schwartzman), životní ztroskotanec s nejasnou povahou životního přístupu. Zdá se, že náhodný návštěvník posilovny pozoruje prostoduché svalovce, zamilovaně zakoukaných do odrazů vyšlechtěných svalů vlastních těl v obrovských zrcadlech. Můžeme obdivovat formu, pokud nám nevadí prázdnota. Je to jen hra a představa prožitku, nikoli odvaha a hloubka. Hvězdou filmu je The Cook - Kuchař (stylový Mickey Rourke) v roli drsného a sebevědomého opravdového muže v prostředí prezentovaného světa narkomanů periferie. Všechny požitky jsou na dosah ruky a zdá se, že se nemůže nic stát. Hlavní ženskou postavou je Nikki (půvabná Brittany Murphy), Kuchařova atraktivní přítelkyně. Světlé okamžiky se překvapivě a nesrozumitelně střídají se zmatenými a jediným úkolem je přinášet smyslnou dráždivost. Z dalších rolí: psychicky nestabilní lokální distributor pervitinu Spider Mike - Pavouk Mike (John Leguizamo), jeho žárlivá přítelkyně Cookie - Zajda (Mena Suvari), obyčejný uživatel bez života Frisbee (Patrick Fugit), párek ctižádostivých televizních drsných poldů Mullet (Peter Stormare) a Moustache (Alexis Arquette), Rossova drsná lesbická sousedka (Deborah Harry), homosexuální šéf se slabostí pro Kuchaře (příjemný Eric Roberts), atraktivní striptérka s hororovým zážitkem April (půvabná Chloe Hunter), agresivní dealer Angel (Nicholas Gonzalez), Rossem pronásledovaná Amy (půvabná Charlotte Ayanna), nezastavitelné sestry prodavačky Giggles - Hihňa (Elisa Bocanegra) a La Sadgirl - Fňukna (Julia Mendoza), či nervózní Frisbeeho matka (Lisa Brounstein). Srovnávat Šňup s filmem Requiem za sen, či jiným není na místě. Je to jen moderní zábava žádaného brutálního stylu. Pestrobarevná a nápaditá směsice obrazu a efektu a vnitřní prázdnota. Cení se zuby, ale nekouše a jen se dokola honí za vlastním urousaným ohonem. ()

Reklama

Natabar 

všechny recenze uživatele

Zase jednou budu souhlasit se slovy a slogany distributora - TUHLE DÁVKU SOTVA VYDEJCHÁTE. Má pravdu, rozdejchat to jde stěží, ale z úplně jiných důvodů a v úplně jiném smyslu. Já tedy obecně (ač mám k drogám míň než shovívavý postoj), filmy obírající se tímto tématem miluji. Nevím, čím to je, ale nezřídka filmařsky inovativně překvapí - žeby i tvůrci plodili v propadu do jiných realit? ;-) ŠŇUP ze začátku rovněž nabídl něco jiného než se běžně vidí, avšak po (půl)hodině už až tak moc nepřekvapuje a spíš stereotypně ukolébává, no a po doběhnutí do cílové rovinky zůstane už jen pachuť zbytečně nafouknuté (a v oné chvíli naštěstí už i prasknuté) prázdné bubliny. ()

Michelle41 

všechny recenze uživatele

"It looks like a perfectly healthy green dog." - Pro tenhle film spolu s Blow mám prostě slabost. Oba jsem viděla snad 10x a stejně věřím, že to nebylo naposled... Perfektní Mickey Rourke (i když Spun se prý řadí k jeho horším rolím), jehož řeč z sexshopu je jedním z nejlepších okamžiků filmu, a Brittany Murphy - těm ty role sedly jako vyšité. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Pohled na svět očima a náladama šňupů a šňupek. Spíš než k Rekviemu za sen ,mi to přišlo náladou a permanentním raušem blíž k Strachu a hnusu v Las Vegas.(bacha SPOILER!!- scéna ,kdy Pavouk histericky nasratý poskakuje v té své haluzně nahý ,jen genitálie narvaný do ponožky a v ruce opravdu velkou zbraň ,mě málem zlomila!) No a Mickey Rourke, když narazí na dobrýho režiséra a má co hrát,mě už dlouho přesvědčuje,že je jak víno.Dlouhozrající ,již dávno vybouřenou,kvalitní archiválií. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (18)

  • Během natáčení „šnupání“ bylo namísto kokainu použito sušené mléko. (Skarface)
  • Frisbee (Patrick Fugit) sleduje v televizi videoklip norské black-metalové kapely Satyricon. Skladba se jmenuje "Mother North". Kapela souhlasila s tím, že se její videoklip objeví ve filmu, když režisér Jonas Åkerlund bude režírovat jejich další videoklip ke skladbě "Fuel for Hatred". K realizaci poté skutečně došlo. (Stocki)
  • Českou stopou ve filmu je kazeta s nápisem "Czech perfect", které je možné všimnout si vedle hlavy kuchařovy hlavy v sexshopu. (Hannzig)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno