Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Americké komedie nemám moc rád, jsou strašně potrhlé a jsou filmovány pro lidi s jinou mentalitou a trochu odlišným pohledem na svět...ovšem existují i výjimky, nemohu nezmínit svoji nejoblíbenější - Sám doma 1, 2. Jsem rád, že i tato komedie mě zaujala, bavil jsem se a některé scény se tvůrcům skutečně povedly...Důvod mých 3* - a) přiznám se, že mě trochu ovlivnilo vysoké hodnocení v této databázi, b) před Vánoci nepoškodí trochu vypnout mozek a mrknout se i na stupidní americký humor, c) a asi nejhlavnější důvod je, že pokud se na film koukáte s někým, kdo je vám blízký, někdo, kdo je ve vašem srdci a máte ho rádi, tak pohlížíte na ten který snímek hned jinak...Takže hodnocení je na čistém středu, přičemž nebýt oněch 3 aspektů, dal bych 2*. To jest za mě vše! ;) ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Aké by to boli Vianoce bez tradičných Vianočných prázdnin? No, ja to teraz bohužiaľ objektívne posúdiť neviem, lebo tento film som si púšťal, púšťam a rozhodne budem púšťať kedykoľvek, kdekoľvek a s kýmkoľvek. Nepopieram, že na Vianoce to má ešte väčšie čaro, ale ja by som to dovtedy jednoducho nevydržal. Pre Griswoldovcov mám neskutočnú slabosť, zvlášť pre tento film, ktorý je podľa môjho názoru, a to nepreháňam, komédiou no.1. Neuveriteľný, geniálny film, ktorý je už roky rokúce mojim osobným kultom. P.S. Vynikajúci Chevy Chase alias Clark Griswold. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Angelo Badalamenti: 1. Christmas Vacation - Main Titles (02:56) ,2. "Take It Russ" (00:30) ,3. Hey, Santa Claus (02:27) ,4. Clark's Remark (00:27) ,5. The Spirit Of Christmas (05:08) ,6. Shitter Was Full (00:43) ,7. Christmas Vacation Medley (05:04) ,8. Aunt Bethany's Arrival (02:17) ,9. Hallelujah Chorus (03:38) ,10. Feeding The Dog (00:40) ,11. Mele Kalikimaka (02:57) ,12. Clark Explodes (01:37) ,13. Here Comes Santa Claus (02:47) ,14. Eddie's Gift (01:12) ,15. Joy to The World (01:06) ,16. Hell's Threshold (00:51) ,17. Christmas Vacation - End Titles (03:10) ,18. Rocket's Red Glare (01:03) ,19. Filler (00:16) ,20. Holiday Road (02:12) ,21. Dancin' Across The USA (03:07) ,22. Holiday Road (02:20) ,23. Christmas Vacation - Radio Edit (03:23) ,24. Radio Commercial (02:20), ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Už mnoho let nezbytná součást mých Vánoc.Všude kolem záplava lásky,tradic a falešných citů a díky rodině Griswoldových se můžu hodit do klidu a od srdce(a jiných vnitřních orgánů) se zasmát.Po těch letech už přesně vím,kdo a kdy použije jakou hlášku,ale i tak to stále funguje a já se u sledování královsky bavím. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dokonale průměrný mainstreamový humor ve stylu stavím stromeček, stromeček padá, nachystám osvětlení, žárovičky nesvítí a za chvilku svítí a zase nesvítí. Padám ze štaflí, padám ze žebříku, padám ze střechy, no zkrátka švandy kopec. Neuráží mě to sice, protože patrně vzhledem k vánoční tématice se tahle taškařice obejde bez prdění, zvratků a dalších oblíbených rekvizit amerických buranských komedií. Ale taky mě to nijak nedokáže nadchnout a s kultovním statusem téhle vánoční komedie se jednoduše míjím. Možná k tomu mému kritičtějšímu pohledu přispívá i to, že mi vadí dokonalá ukázka americké lhostejnosti k životnímu prostředí a posedlosti konzumem. Když stromeček, tak pořádný strom, na který si přijedu bourákem do lesa, když světelná výzdoba, tak taková, aby zaměstnala menší městskou elektrárnu. Mohlo by to být dnes bráno i jako satira na konzumismus, ale to určitě nebyl záměr. Navíc motiv konfliktu se šéfem hlavního hrdiny a jeho vyústění je tak blboučké, že může být ještě režisér Chechik rád za ty 3*. Jediné, co u mě zabodovalo, byla půvabná Beverly D'Angelo v roli maminky. Neměla velký prostor, ale i tak ukázala, co to je mít charisma a půvab. Celkový dojem: 50 %. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Drevené zábradlie, ktoré Clark odpílil motorovu pílou, sa objavilo znova na svojom pôvodnom mieste v scénach, keď utekala celá rodina nahor pred veveričkou. (megacik)
  • Griswoldovci majú po celý čas, ako je dom vysvietený, na vchodových dverách tiež svietiacu vianočnú výzdobu. Avšak v momente, keď Bethany s Lewisom vojdu do vnútra domu, je na dverách iba zelená ozdoba bez osvetlenia. (megacik)
  • Poté, co se Clark (Chavy Chase) neúspěšně snaží rozsvítit 25 tisíc žárovek na domě, požádá svého syna Rustyho (Johnny Galecki), aby mu je jednu po druhé pomohl zkontrolovat. Následující gag, kdy Rusty sleduje zápěstí, předstírá, že na něm má hodinky, a začne se vymlouvat, je typický právě pro Chaveyho Chase, který jej používá celou svou kariéru. (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama