Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

castor 

všechny recenze uživatele

Krvavý výlet na chladný Sever léta páně 922 poznamenaný tvůrčími neshodami mezi autorem předlohy a producentem Michaelem Crichtonem a osvědčeným režisérem Johnem McTiernanem. Vážený arabský učenec Antonio Banderas je za svůj hřích (ano, žena v tom byla) poslán coby vyslanec své říše do nehostinného kraje a záhy se připlete mezi drsné muže a jejich plánování válečné výpravy. Do mystické třináctky zbývá ještě jeden bojovník a podle kmenové čarodějnice to musí být cizinec. Je evidentní, kdo jím bude. Mnohé momenty mají solidní atmosféru a zejména úchvatné exteriéry, většina děje je ovšem matná, akční momenty mdlé a vlastně to už celé začíná u Banderase, který je skrz naskrz průměrný a nezajímavý, vývoj postav je odfláknutý. A dříve mnohokrát zmiňované sestříhávání a dotáčení zřejmě zapříčinily, že mnohé linie postrádají logiku. Přitom to mohl být syrový historický flák s atraktivním námětem. Zdaleka není. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Krásný, povedený film. Poutavý děj. Akce nechyběla. Antonio Banderas se na roli Ahmeda hodil. Tomu filmu můžu vytknout snad je pouze debilní dabing. Nechápu co je to Vahala? Snad Valhalla. ale když na tímhle nedostatkem přimhouřím oči. Tak kvalita filmu byla na správné úrovni. Věřím, že kdyby McTiernan získal větší rozpočet a dal do toho více (však víme co umí: Predátor, Smrtonosná past I a III) tak by z toho vznikl další trhák. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Daleký sever, ostré hory, hluboké lesy, u pobřeží kotví vikingské lodě a mlha patří ke kraji jako déšť k Anglii. Příběh se nápadně podobá eposu o Beowulfovi. A k tomu hraje fenomenální Jerry! Hlouposti ve filmu: (1) Tataři!!! Hehe, výborný vtip, v této době a v této oblasti se s nimi fakt nemáme šanci setkat, žili tu spíš jiní kočovníci (Pečeněhové apod.). (2) reálie jsou pro vikingy dost mimo, určitě ve výzbroji neměli gladiátorské helmy, či španělskou zbroj z 15. století. No tvůrci asi při natáčení nesnídali, tak do filmu naprali všechno, co viděli v encyklopedii zbraní od Larousse. A tak podobně (nepravděpodobné věštění z kostí, vůdcové byli pohřbíváni spíše pod velké mohyly v lodích, ibn Fahdlán byl poslán na sever společně s několika tisíci lidmi atd.). Ale víte vy co? Mně je to fuk. Naopak souboj cti a stavba opevnění - oboje na jedničku. Já vím, že je strašně vidět, že film točili dva režiséři a že Crichton byl kri...chton, ale postupem času ten film vzbuzuje spíše milosrdný přístup. A bijec Vláďa Kulich se konečně předvedl... a ta hudba, ta hudba, láska na první tón...... ()

Tosim

všechny recenze uživatele

No, neřek bych, že Michael Crichton je zrovna "pisálek", ale budiž. Ten počáteční nápad, kdy se Arab "octne" mezi Vikingy, tedy exkurz pro něj i diváka, je zajímavý, některé akční scény také, ale např. začátek je zbytečně rychlý a některé scény hlavně v druhé půli naopak moc utahané. A orientální momenty hudby Jerryho Goldsmithe mi velmi výrazně připomněly Mumii. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Myslíš na to, čo príde, a v duchu si predstavuješ strašné veci, od akých by stuhla každému krv v žilách. Nemysli na budúcnosť a nech Ťa poteší vedomie, že nikto nežije večne. Knihu Netvori z Hmiel Michaela Crichtona som čítal a film je jej až prekvapivo verný. Rozdielov je minimum. Možno to je zásadný problém, prečo je film tak zatracovaný. Predloha nepatrí medzi najlepšie Crichtonove diela a dovolil by som si tvrdiť, že je priemerná. Film ma však bavil a aj keď nepatrí medzi najlepšie historické filmy, rozhodne patrí medzi tie lepšie dobrodružné. Bitky sú natočené dobre, atmosféra je citeľná a hudba skvelá. Ja si to hocikedy pozriem vždy rád. Chvála Bohovi, lebo vo svojej múdrosti ustanovil smrť na koniec života, a nie na jeho začiatok.70% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Jedna z vikingských lodí, použitých ve filmu, byla později umístěna v norském zábavním centru Epcot (jakási obdoba Disney Worldu), kde měla sloužit hlavně jako atrakce pro nejmenší. (Conspi)
  • Stejně jako přímá knižní předloha Michaela Crichtona "Pojídači mrtvých", i tato adaptace velmi volně vychází ze staroanglické (zhruba z roku 1000) básně "Béowulf", zkombinované se zápisky skutečného diplomata, jehož celé jméno znělo Ahmad ibn Fadlān ibn al-Abbās ibn Rāšid ibn Hammād (ve filmu Antonio Banderas). (Chatterer)
  • Vikingové se posmívají Arabovi, že má malého koně. Ve skutečnosti by tomu mělo být naopak. Arabové měli (a dodnes mají) krásné a velké koně, kdežto Vikingové té doby jezdili na drobných zvířatech, přípomínajících větší poníky. (Rawen616)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama