Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

choze 

všechny recenze uživatele

V kině by to asi byla trochu nuda, v televizi se to ale docela dá. Rozhodně tu bylo zaděláno na mnohem víc, příběh je jakýsi plytký a bez gradace a dynamiky, akce málo a nic moc, nicméně to má atmosféru (i když zdaleka ne tak temnou, jakou to mohlo mít), pár dobrých nápadů a scén (asi jako všem se mi líbila Banderasova adaptace mezi vikingy) a vydařil se i casting. Nakolik je celková průměrnost snímku vinou McTiernana či Crichtona je otázka, ale faktem je, že McTiernanovy následující snímky už byly hotové sračky. Navíc všechny Crichtonovské adaptace co jsem zatím viděl (kromě Jurského parku) - KONGO, VYCHÁZEJÍCÍ SLUNCE, KOULE, TIMELINE) - byly stejně na půl cesty jako VIKINGOVÉ. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Old Bagdad ,2. Exiled ,3. Semantics ,4. The Great Hall ,5. Eaters of the Dead ,6. Viking Heads ,7. The Sword Maker ,8. The Horns of Hell ,9. The Fire Dragon ,10. Honey ,11. The Cave of Death ,12. Swing Across ,13. Mother Wendol's Cave ,14. Underwater Escape ,15. Valhalla/Viking Victory ,16. A Useful Servant , ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Co je tady špatně? Vždyť film točil McTiernan společně(?) s Crichtonem. Dva režiséři ať sebelepší tak to málo kdy dělá dobře. Na filmu se to bohužel viditelně podepsalo a jako by se dělil na úplně dva odlišné snímky. v Jednom je Antonio Banderas velký bojovník, který bojuje proti "zvláštním lidem" a v druhém se Antonio promenáduje s mečem v dešti a jen tak porůznu kouká. Film nedrží pohromadě, jak by měl a rozhodně je to na škodu, když máte tak slušné obsazení a docela poutavý námět. Neříkám, že mělo jít o megahit, ale rozhodně to mohl být kvalitní snímek, který si oblíbí (nebo aspoň nezhnusí) milovníci vikingů a Banderase. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film že je propadák?? Bandaska výbornej, Omar super a není to jen z patriotismu, ale Vláďa Kulich :) je opravdu král Vikingů. Pokaždý mi běhá mráz po zádech, když se v závěru naposledy zvedne a po vítězný bitvě usedne na ten kamennej trůn, silnej okamžik!!! Sakra, možná je to zastydlá puberta, ale vždycky chci bejt jeden z těch třinácti borců, taková ta chlapská romantika. V tom případě mám kolem sebe dostatek adolescentů na to, abychom tu Medvědí svini dostali...i s nožem a na psovi jak Ahmed. Úžasnej film, z nějakýho záhadnýho důvodu podceňovanej, atmosféra, tajemno, hrdinství, čest...ten film má všechno!!! Koukněte se povinně všichni znova ! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ač zatracovaná, přece pro mě jedna z těch lepších Crichtonových adaptací a to včetně velkého mistra Spielberga and his Jurrasic Boys. Film s pěknou výpravou (i když bych třeba ke zbroji některých Vikingů měl nemalé výhrady) a lokacemi, slušnou porcí naturalismu a excelentní atmosférou odpovídající "temnému" ranému středověku. Plus vynikající Goldsmithova hudba. Rozhodně lepší, než rádoby oduševnělé nabubřelosti typu Statečné srdce, Gladiátor nebo Království nebeské. "Viděl jsi draka zblízka? - Jsou to jezdci na koních. - Hm, draka bych radši." Co se týká sporu Crichton x McTiernan, otázka je, zda to Crichton spíš nezachránil. Mc Tiernan toho nenatočil zas tolik kvalitního (vpodstatě jeden mírně nadprůměrný sf akčňák a to až ve své druhé polovině a pravda jednu nedoceněnou akční parodii), abych jeho slovo bral jako nějakou autoritu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Vikingové se posmívají Arabovi, že má malého koně. Ve skutečnosti by tomu mělo být naopak. Arabové měli (a dodnes mají) krásné a velké koně, kdežto Vikingové té doby jezdili na drobných zvířatech, přípomínajících větší poníky. (Rawen616)
  • Pozapomenutých kostýmových úprav je možno si povšimnout při závěrečném boji, kdy se na nohou jednoho z umírajících Wendolů nacházejí boty s gumovou podrážkou a podpatkem. (Conspi)
  • Hlavní postava - Arab Ahmad ibn Fadlān ibn al-Abbās (zde Antonio Banderas) - je zmiňována i v knize Ricka Riordana „Magnus Chase“. Postava Sam (valkýra arabského původu) jej uvádí jako jednoho z předků a vysvětluje tak své propojení se severskou kulturou. (SIRborio)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama