Reklama

Reklama

Ostrov

  • USA The Island (více)
Trailer 1
USA, 2005, 136 min

VOD (1)

V poslední době se stále více zajímáme o klony a už jen čekáme na jejich lidskou podobu. Na Zemi došlo k examinaci, přežilo jen pár stovek výjimečných lidí, vše bylo zničeno. Existuje jediné místo, které stále připomíná Zemi - Ostrov. Dostane se tam jen vylosovaný, ostatní musejí čekat na své štěstí dál. Ale co když to tak není? Co když k žádné examinaci nedošlo? Co když žádný Ostrov neexistuje? Takto začal přemýšlet Lincoln 6-Echo. Je v "Ráji" už 3 roky. Jeho život se mu zdá nenaplněný. Copak je jediným cílem života dostat se na Ostrov? Jeho kamarádku Jordan 2-Delta to však vůbec nezajímá, vždyť vyhrála v losování, jede na Ostrov! Jenže Lincoln své podezření potvrzuje a snaží se zachránit Jordan od jisté smrti. Nejsou lidé, jsou kloni a žádný Ostrov není. Země katastrofou zasažena nikdy nebyla. Utíkají tedy, a protože se nikdo nesmí dozvědět, kdo jsou zač, stíhá je jejich stvořitel všemi možnými prostředky. Na povrchu se pokusí kontaktovat "originál" Lincolna... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 313)

Marius 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba, more , Ostrov, Scarlett vo vetre a osudový sen. Prvú hodinu moja zvesená sánka s nemou otázkou: Toto je Bay ? Michael Bay natočil svoj rozhodne najzaujímavejší a IMHO aj najlepší film. Pokiaľ prvá polovica ukazuje komunitu a jej pravidlá, vysvetľuje čo je Ostrov a ako funguje svet je sa na čo dívať i nad čím rozmýšľať. Vizuálnu krásu okrem Scarlett zastupuje celé prostredie v ktorom sa príbeh odohráva, prepracované do najmenších detailov. Tu sa ešte Bay tvári vážne a kladie otázky, neskôr i odpovede. Druhá polovica je jedna zbesilá akčná jazda bez prestávky. Práve v tejto časti dochádza filmu aký taký myšlienkový náboj a topí sa v akcii kolísavej kvality (vrcholom blbosti je to R-ko). Tu je to už Bay ako ho poznáme z predchádzajúcich projektov, nedá dýchať ale keď má prestať urobí to tak pateticky a gýčovito, že to temer skazí dojem z predchádzajúcich 120 minút. Škoda že to nezakončil realizáciou onoho sna zo začiatku, to by som hodnotil aj na päť. Napriek tomu som rád, že film o otázke, ktorá modernej medicíne nástojčivo klope na dvere vôbec vznikol. 8/10 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman, Roberto Orci | Hudba: Steve Jablonsky | Produkcia: Michael Bay, Kenny Bates | Distribúcia: DreamWorks, Warner Bros. | Rozpočet: 126 miliónov $ | Tržby: 172,949,164 $ | Moja skazenosť americkými hi-end akčňákmi spôsobuje, že aj také sucharské, od-prvej-minúty-vieme-čo-stane-na-konci záležitosti ma vedia pobaviť, ako je Island. Svojou filtrovou farebnosťou ma dostal aj 60 seconds, akurát tam to malo naopak aj dušu... ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý akčný sci-fi film. Má výborný príbeh o dvoch ľudoch, mužovi a žene, ktorí ako jedni z mnoha žijú v špeciálnom stredisku, ktorý ich chráni pred kontaminovaným vonkajším svetom a túžia odísť na nenakazený ostrov, ale muž zistí, že to všetko je len podvod a navyše hrozí nebezpečenstvo jeho priateľke a tak utečú, ale ide po nich nielen polícia, ale aj najatí žoldnieri. So spracovaním som veľmi spokojný, film nemá žiadne slabé miesto a je rozdelený na dve odlišné fázy, v prvej ide o zaujímavo sa odvíjajúci príbeh a druhá je už takmer nekončiaca sa akcia. Akcie je tu dosť a je perfektná. Je veľkolepá, nápaditá a úžasne natočená. Hlavne po vizuálnej stránke je skutočným zážitkom. Najviac sa mi páči naháňačka s kamiónom, kde dôjde k deštrukcii viacerých automobilov a patrí medzi tie najlepšie cestné naháňačky, čo som kedy videl. Herecké obsadenie je výborné, Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Sean Bean, Steve Buscemi a Djimon Hounsou, všetky dôležité postavy sú veľmi dobre obsadené. Réžia technická stránka sú vynikajúce, je tu perfektná kamera, strih aj efekty, Bayov štýl mi tu skvelo sadol, snád´ každý záber sa mu vydaril. A veľkým plusom je ešte aj krásna hudba. Ostrov je prvý Bayov film, ktorý ma výraznejšie zaujal, celú jeho predchádzajúcu tvorbu s prehľadom prekonal a patrí medzi najlepšie filmy svojej kategórie. 87% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

První film toho odpudivého rejžovského megalomana po Skále, který jsem si zase vychutnal i s polevou. Opravdu nevím, proč v případě Ostrova mluvit o nějaké závažnější myšlence, ta je sice možná v embrionálním stádiu zajímavá, ale naštěstí má Bay z hlubších témat zjevně strach, takže celou mravoučnou základnu Ostrova zredukoval do drobátko nablblých, ale snesitelných dialogů a po chvíli už se celá zápletka zredukuje na "před kým je třeba utéct / koho je třeba porazit a co je třeba zničit". Žádné kličky, ale naopak parádní akční palba ze všech kanónů, rychlý střih, výborná podkresová hudba, dechberoucí efekty (zejména scéna s vlakovými koly je úchvatná). Ostrovu dominuje až klinicky čistý styl obrazu, krystalicky jasná a ničím nekomplikovaná futuristická estetika, která je stejně přehledná a čitelná jako příběh filmu. Sama klouže krkem a netíží v žaludku. Vůbec nemíněno ve zlém. Všechny ty klišovité zpomalovačky, přelety kamery atd. umí Michael Bay čistě a precizně jako málokdo a Ostrov operuje s výrazivem akčního filmu s naprostou bravurou. Výsledkem jsou dvě hodiny, ky jsem měl sladce vypnuto a jel jsem pouze na vlně adrenalinu, který není ničím tlumen. Parádní relaxační zážitek, samozřejmě chápu, že kdo čekal inteligentní sci-fi, musel být zklamán. Ale chtít to zrovna od Míši je asi jako požadovat obřízku u sv. Víta. Už jsem někdy psal, že je Scarlett Johansson absolutně k SEŽRÁNÍ??? ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pokud bych to měl brát vážně, bylo by to složitější, ale jako další fetišistický Bayův popcorn to funguje spolehlivě a není co vytknout, jsem opět na vrcholu blaha. Ale aby bylo o čem psát, berme to tedy vážně. Ten film je v podstatě jeden velký second hand. Motivy z kultovní polské SEXMISE se tu potkávají s motivy z MATRIXU, strhující automobilová honička je variací honičky v druhých MIZERECH (která je zase okopírovaná z Eastwoodova ZELENÁČE), bílý vizuál připomene Lucasovo THX a Sean Bean má za sebou už tolik padouchů, že jeho úloha v příběhu je každému jasná v momentě, kdy se zjeví na plátně. Problematika klonování a jeho zneužití mi osobně nepřijde nijak zvlášť palčivá, aby se o ní musely točit podobné hysterické eposy (vražda matky poté co porodí dítě, plynové komory) a žánr sci-fi nebyl tímto filmem posunut ani o píď. Trestuhodné bylo rovněž vyzrazení překvapivého (asi jak pro koho) zvratu v půli filmu už v trajleru, bez kterého by ale zase tvůrci nemohli strčit do trajleru všechny ty úžasné záběry z výše zmíněné honičky. Přesto všechno jde ale o tradičně nadstandartně zábavný a vymazlený Bayův kousek, který ani vzdor pro Baye typickému nastavovanému konci nenudí, právě naopak. Herci jsou výborní, velmi se mi líbil nápad dospělých postav s intelektem puberťáků, který mohl být ještě víc zdůrazněn. Ačkoliv je akce podobně jako u Bayova PEARL HARBORU soustředěna až do druhé poloviny filmu, je jí stále dost a je na dostatečně vysoké úrovni, aby bylo shlédnutí OSTROVA pro každého fanouška akčních filmů povinností. Když se ale tak na ten film dívám, vzdor jeho nepopiratelným popcornovým kvalitám se jeho komerčnímu propadu nijak zvlášť nedivím. Bay zkrátka není Spielberg (porovnávám teď slovutnost obou pánů) a Ewan McGregor a Scarlett Johansson nejsou Tom Cruise. A dokonce tu ani neútočí emzáci na zem, jen tu utíkají nějací blbí kloni. Jak si někdo mohl myslet, že se na to lidi pohrnou? ()

Galerie (128)

Zajímavosti (38)

  • Když Gandu 3 Echo (Brian Stepanek) poškodí výtah, říká, že je v zařízení už 7 let. Výherce v té scéně je Starkvader 2 Delta (Michael Clarke Duncan) a tvrdí, že byl v zařízení pouze půl roku. O něco později najdou nového člověka, který je generace Foxtrot. Později ale Lincolnovi (Ewan McGregor) technik vysvětluje, že když je generace Echo, znamená to, že je naživu 3 roky a generaci Delta jsou čtyři roky. Gandu by tedy měl být generace Alfa a výherce z výtahu by měl být generace G, nový nalezenec pak G či H. (johnnymay)
  • Při automobilové honičce byla zničena velmi drahá kamera. (cariada)
  • Futuristická tlačítka, kterými v komplexu otevírají dveře, jsou ve skutečnosti ovladače hlasitosti pro počítače Mac. Konkrétně jde o Griffin PowerMate USB Volume Control. (don corleone)

Související novinky

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

04.09.2012

Jeho nejvýraznější rolí byl bezesporu dobrácký obr Coffey ze Zelené míle, za jehož ztvárnění získal nominaci na Oscara. Jeho mohutná přítomnost (výška 196 cm) však byla nepřehlédnutelná v jakémkoli… (více)

Willis a Foxx zahájí palbu...

Willis a Foxx zahájí palbu...

21.03.2010

...na všechno, co jim přijde do cesty během pátrání po ukradeném mikročipu. Zahrají si totiž ústřední duo v adaptaci hitové videohry Kane & Lynch. (Anti)hrdiny „third-person“ střílečky firmy… (více)

Další Bayova apokalypsa?

Další Bayova apokalypsa?

20.03.2007

Žádný strach, král popcornu nehodlá natočit remake Coppolova slavného vietnamského opusu (ačkoli představa je to nadmíru zábavná). Jeden Armageddon mu však zřejmě nestačil a přestože právě dokončuje… (více)

Michael Bay pohořel

Michael Bay pohořel

25.07.2005

Nový mega-projekt režiséra Michaela Baya (Skala, Armageddon) OSTROV sa stal prepadákom ako hrom, keď pri rozpočte 122 miliónov dolárov zarobil v USA za prvý víkend chabých 12 miliónov. V rebríčku… (více)

Reklama

Reklama