Reklama

Reklama

Generace X

  • USA The Chumscrubber (více)
Trailer

Obsahy(1)

Černá komedie o životě v typickém americkém satelitním městečku. Každý se stará sám o sebe a o nic jiného se nezajímá. Příběh začíná v okamžiku, kdy Dean Stiffle (Jamie Bell) najde mrtvé tělo svého přítele Troye. Ví, že nemá smysl nikomu nic říkat, protože by to stejně nikoho nezajímalo. Brzy se však ukáže, že Troy sebral peníze místním drogovým dealerům a ti jsou přesvědčeni, že Dean ví, kde jsou ukryty. Pokud jim skrýš neukáže, zabijí jeho mladšího bratra, kterého unesli. Spletli si však dítě… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (236)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo nečakané príjemné prekvapenie. Na prvý pohľad sa film možno javí ako čierna komédia, no podľa mňa ide skôr o smutnú drámu a trefnú spoločenskú kritiku. V Amerike to totiž medzi deťmi a ich rodičmi tak funguje - všeobecný všadeprítomný nezáujem zo strany rodičov, ktorý im potom deti v dospelosti vracajú. Potom nie je nič nezvyčajné, že ako rodina sa stretnú tak maximálne na Vďakyvzdanie a na Vianoce. Skoro každý Američan, ktorého som stretol sa sťažoval na niečo podobné. Ale vôľa zmeniť to tu nie je ani za mak žiadna. A dá sa to ešte vlastne? Asi už je neskoro, žiaľ... Navyše túto smutnú a ironizujúcu sociálnu kritiku spoločenského života vhodne dopĺňa pekný soundtrack a slušné herecké výkony. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Ukázka slibovala poeticky ujetou podívanou, žánrově ne zcela ukotvenou indie jízdu se satirickými podtóny. Ujeté to opravdu je, bohužel všechny ty divnosti, které na vás film vychrlí, působí až nezdravě křečovitě a prvoplánově. Stejně tak prvoplánově působí i satirická linka, která se snaží kritizovat americký styl života prostřednictvím podivných figurek žijících své mrtvolné životy v malém satelitním městečku. V porovnání s takovou satirickou klasikou, jakou je maloměstské peklo v Americké kráse, působí Chumscrubber jako do prázdna žvatlající podvyživenec. Poetika se až na pár montáží podkreslenými pop-rockem vytratila a mně chvílemi dokonce přišlo, že sleduji spíše nějakou televizní inscenaci. Největší ránu mi ale Chumscrubber zasadil v úplném závěru, kdy jsem čekal nějakou pointu, která by všemu, co předcházelo, dala nějaký smysl. Nepřišlo nic, jen jakási "pseudosymbolika", která se snaží povýšit film na něco víc, ale ve skutečnosti z něho dělá jen lacinou a průhlednou báchorku bez smyslu. Přesto všechno ale dám filmu aspoň ty dvě hvězdičky za lahůdkové obsazení (jen škoda že toho není moc co hrát...), chvílemi zajímavou atmosféru, která připomíná jakousi pokřivenou verzi teenage seriálů a těch pár podivností, které mě dokázaly celkem i pobavit. 40% ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

IMDb má pri tomto filme ako prvý žáner komédiu. ČSFD chvalabohu nie. Lebo tu nie je veľmi na čom sa zasmiať, iba ak cez slzy. Mám rada takéto komorné filmy o mestečkách, kde každému tak trochu hrabe. Je to ďašia znepokojivá vízia súčasnej (americkej?) spoločnosti, alebo len ďalší dobre nakrútený úchylný film? ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

"V tomhle světě nestvůr a zrůd už mě nebude nikdo přehlížet." Rostou jako houby po dešti. Prakticky není velkého města, k jehož okraji by nebyla přilepená. Satelitní městečka. Generace X ukazuje, jak lidé, kteří paradoxně bydlí přímo vedle sebe, mají k sobě ve skutečnosti hrozně daleko a jsou k sobě lhostejní. Zároveň zde jde o lhostejnost k sobě samým a k vlastním dětem, které nikdo nebere vážně ("Unesli jsme ho, chceme za něj výkupné."-"Moc vtipné."). Jsou zde aktuální témata světa dospívajících (drogy, počítačové hry), ale nemůžu si pomoci: jako generační výpověď snímek prostě nefunguje, ale jako zajímavá sociální sonda do duší praštěných obyvatel malého městečka, kteří se musí vyrovnávat se sebevraždou svého dítěte, s přicházející životní změnou, s tím, že jsou svým blízkým zcela ukradení, to funguje. Generace X je o totálním odcizení… A za dobré herce, zajímavý scénář a vynalézavou režii si čtyři hvězdy určitě zaslouží. Film, který určitě stojí za pozornost, ale podruhé už bych to vidět nemusel. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Opět nestačím kroutit hlavou a valit bulvy nad tím, kde místní distributoři tohoto snímku vzali tento nepatřičný název, když v originále se jmenuje Chumscrubber a je odvozen od hrdiny počítačové hry, který hraje v tomto filmu jistou roli. Slovo generace vůbec nevystihuje podstatu tohoto snímku a i když se zde vyskytuje partička mladistvých fetujících vyvrhelů, tak to není hlavní pointou tohoto příběhu. Prostě si to zase nějací čeští chytrolíni vycucali z prstu a vůbec je nezajímalo, že název neodpovídá danému překladu a už vůbec néé danému ději. Jelikož v tomto filmu hraje hlavní roli předměstí jednoho nejmenovaného amerického města, které jsme mohli vidět již v mnoha podobných filmových počinech jako je Střihoruký Edward, Americká krása a v řadě dalších filmech. Příběhy z tohoto prostředí mi vyhovují a líbí se mi na nich ta přetvářka místních bizárních lidí, kteří se navenek usmívají, ale vevnitř se dusí svými leckdy až děsivými tajemstvími, které vyjdou na povrch a my jsme poté svědky někdy až tragických konců. Místní škola mi tak trochu připomíná jistou paralelu s nekonečným seriálem Beverly Hills 90210, kdy se rozmazlení zbohatličtí parchanti nudí a vymýšlejí různé bejkoviny. A i když nejsme svědky nějakého složitého děje a zápletky jsou vcelku předvídatelné, tak to do sebe krásně zapadá a já jsem se při tom nenudil ani minutu jako mnozí zdejší diskutéři, kteří od toho čekali nějaký umělecký prožitek. Také mně potěšila přítomnost kanadské herečky Carrie Ann Moss, kterou mám mezi oblíbenými a kvůli které jsem se na tento snímek kouknul. V tomto filmu se vystřídalo mnoho hollywoodských hvězd, ať už v menších či větších rolí. Jednou z těchto hvězd byl i Ralph Fiennes, který mně jako poblázněný starosta dosti pobavil svými delfínovými excesy. Také hudební doprovod mi byl velice sympatický a to zejména skladba Pure Morning od britské kapely Placebo, která se netají tím, že jsou velkými obdivovateli mé oblíbené kapely Depeche Mode, což dokázali svými dvěma coververzemi. Za předvídatelnou černou komedii u které jsem se poměrně slušně bavil dávám zasloužených 70%. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • V 11. minutě, když jdou děti do školy, zní v pozadí skladba „Pure Morning“ od britské hudební kapely Placebo z jejich alba „Crossing All Over! Volume 8“, které vyšlo v roce 1998. (Trajektt)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2005 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)
  • Film získal Cenu diváků pro nejlepší film na Filmovém festivalu v Moskvě. (Terva)

Reklama

Reklama