Star Trek III: Hledání Spocka

Sci-Fi / Dobrodružný / Akční

USA, 1984, 105 min

Leonard Nimoy

James Horner

Fanouškové neunesli Spockovu a proto vznikl tenhle film. Podle toho to taky vypadá - celkem nuda, zasazená do tradičního světa, zpestřeného rychle se vyvíjejíci planetou Genesis (na přerostlé bakterie je celkem zajímavý pohled). Aby z toho byl zajímavý film, chybí tomu buď víc akce, která byla ve druhém dílu, nebo nějaká hloubka, kterou zase oplýval díl první. Takhle jde na Star Trek o těžký průměr.(11.7.2009)

Děj je potlačen zmrtvýchvstáním Spocka a dolováním jeho vědomí z Kostry McCoye... akční moment představují Klingoni a největší vtip pojmenování klingonského dravce Bounty, jinak je scénář záplatovaný až běda a ani James Horner to nezachrání, i když se snaží:)(8.4.2003)

Ztráta Spocka by byla pro svět Star treku asi smrtelná a proto nemohl být jen tak škrtnut. Cesta pro Spocka, jeho nahrání a pokračování jako by se nic nedělo je příliš umělá snaha o návrat legendy.(20.3.2005)

• Marigold

Škoda, je to slabé a velmi nucené znovuuvedení postavy, na jejíž zničení neměli tvůrci dost odvahy. Problémem je, že jediným cílem filmu zůstává oživit Spocka do závěrečných titulků a všechno kolem (Klingoni, přestřelky, souboje) působí mechanicky a doplňkově. I Hornerův soundtrack už nemá výbušnost předchozího dílu a, co je horší, nefunguje ani energie admirála Kirka. Ten sice podstoupí dvě strašlivé oběti, ale ani jedna z nich nemá punc výjimečnosti, není provedena nijak oslnivě a jen Shatnerovo solidní herectví zabrání absolutní rutině. Nimoy jako režisér rozhodně nedosáhl Meyerovy ani Wiseovy velikosti a Pátrání po Spockovi se úrovní smrsklo někam k běžnému seriálovému dílu. Nebýt pár momentů (únosu Enterprise a hlášek Scottyho), byla by třetí filmová štrapáce zralá na odpis...(24.3.2007)

Rozpočet $18miliónovTržby USA $76,471,046Tržby Celosvetovo $87,000,000║ Strašne chatrný dej, kde sa dohromady nič prevratné neudeje. /45%/(17.3.2010)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $76,471,046(11.6.2007)

Pátrání po Spockovi přímo navazuje na výborný Khanův hněv a bohužel tím trpí snad všemi možnými způsoby. Celý film vlastně nemá žádnou pořádnou zápletku a funguje spíš jen jako takový dodatek ke dvojce, který v podstatě skončí dřív, než pořádně začne. Kirk radši místo toho, aby trpěl pod velkými ztrátami, hlásí jak Arnie v Komandu (na druhou stranu nic proti tomu) a především tu má málo prostoru McCoy, což je citelně znát. Nezachraňuje to ani klingonská verze Dr. Browna z Návratu do budoucnosti jako hlavní záporák a nebýt rozumné délky a příjemného tempa, nařkl bych režírujícího Nimoye z toho, že to úplně zabil.(20.4.2009)

Celej film pusobi dojmem, ze tvurci tak nak nemaj moc o cem vypravet, jen potrebovali nejak zpatky dotahnout Spocka. A podle toho to taky vypada, prvni pulku filmu se nic moc nedeje, druhou konecne Enterprise s hrstkou posadky vyrazi na zachranou misi. Bohuzel ani potom se toho moc nezacne dit a souboje se daj spocitat na prstech jedny ruky, aspon, ze vybusny finale stoji za to. Zaporaci taky pusobi dojmem, ze tu jsou spis aby se nereklo a Lloyd se do podobny role naprosto nehodi. Navic posadka Enterprise zacina uz bejt lehce prestarla a Kirk zacina bejt pekne oplacanej. Ale jako celek to porad ma svoje urcity kouzlo, takze film nudit nezacne, ale proste to neni zadna velka jizda nebo zabava.(21.6.2009)

Svět Hvězdné flotily je tentokrát překvapivě zakryt mystičnem, ale bohužel velmi unylým. Nepomáhají zdlouhavě podané dramatické dialogy, zvraty značící natahovanou kaši, u které tvůrci neví, jak dál, ani trestuhodně sterilní prostředí prokládané směšnými triky (Klingonský pes mě bude strašit ještě dlouho). První hodinu tak zachraňují jenom obrazy z Genesis a neskutečné Shatnerovo charisma, bez kterého by se snad Enterprise z důchodu (mimochodem pokolikáté už?) nevrátila. Až ve chvíli vyjednávání s Klingony se rozpoutá něco, co se dá konečně nazvat dobrým sci-fi. Způsobuje to Kirkova odhodlanost, věrohodné a hmatatelné pouto ke Spockovi a několik dějových kliček, které dokazují, že i ve Star Treku se můžeme dočkat přidání emočního plynu. V příštím díle ale už ke změně dojít musí. Opakovat napočtvrté to, že si Scotty vážně nikdy neodpočine a že James T. Kirk by pořád byl rád kapitán, už je cesta do pekel.(5.5.2009)

Trojka Star Treku sice je "doplňkem" Khana, ale já se u ní bavil skoro stejně dobře. Zamrzelo snad jen nahrazení Kirstie Alley a fakt, že "velká Kirkova ztráta" se přešla na můj vkus hodně rychle. Jinak opravdu spokojenost.(9.5.2009)

Já toho Spocka prostě miluju a Klingony jakbysmet. Eh, stává ze mě pěkná platonická coura.(25.7.2007)

Nehorázně ukecaný Star Trek, ale Kirk kradoucí Enterprise a schytávající snad nejhorší životní kopance na dvě hodiny filmového života mě málem dotlačil i k slzám. Jinak se to nese přesně v duchu prostředních dílů trilogií. Začátek to vlastně nemá, konec nabízí jen částečné rozhřešení. Ale popravdě mi to ani nevadilo. Shledání se Spockem mě naplnilo dokonale.(26.4.2009)

100%ní pokračování Khanova Hněvu. Ne příliš akční, občas velmi vtipné. Akorát Saavyk nám trošku zhubla a zestárla.(21.7.2006)

Star Trek 3 pořád drží velmi vysokou úroveň co se kvality týče. Rozhodně není o nic horší než jeho předchůdci. A to i přesto, že se v něm odehrává, v jiných filmech často problematický, návrat jedné z hlavních postav na scénu. Zde se to ovšem povedlo bez křečí a to je co říct. Pro mě Star Tek = Spock, Kirk a McCoy a a tak nemůžu než být spokojen. Scénář je vzhledem k žánru solidní, a režisérsky je film zvládnutý lépe než Star Trek II. Jen té rozmanitosti je možná až moc. Různé vesmírné bytosti v baru například, působí téměř komicky. Některé speciální efekty, zejména záběry vesmírných lodí, celkem obstojí i po letech. Se studiovými scénami je to už trošku horší, ale na druhou stranu je film díky tomu celkem roztomilý.(19.4.2010)

Je málo postáv v histórii kinematografie, ktoré sú tak monumentálne, že si zaslúžia aj vlastný film, o tom, ako ich oživia po predošlom filme. Spock je jedným z tých, ktorým sa to nielen prepečie, ale výsledok je skvelý. Obzvlášť bombastická hudba vytvára osudovú atmosféru. Skvelé nápady (sebadeštruktívna planéta, Klingonci, mytológia Vulkánov...) dotvárajú výnimku potvrdzujúcu pravidlo, že nepárne diely sú v Star Treku priemerné.(3.5.2009)

Pátrání po Spockovi nejvíc ocení zažraní Trekkies (mezi které se nepočítám), pro normálního diváka je tento díl jen o něco menší nuda než film první. Silný důraz je kladen na vulkánské rituály, více se tu užívá klingonština a taky se dostaneme do federačního baru a zadržovací cely (co se prvního týče, v tom Star Wars rozhodně vede). Kataklyzmatická událost na planetě Genesis pak zase dává připomenout na Horu osudu, jen ten Prsten chybí. Ale nezoufat, následující díl je o dost lepší.(16.5.2006)

První Star trekovský film, o kterém můžu prohlásit, že je více než dobrý. Leonard Nimoy v roli Spocka byl pro Star trek nepostradatelný a tentokrát se projevil i jako režisér. Hodně se zapracovalo na efektech a na hudbě. Prěsto má scénář několik děr, které nelze přehlédout...(20.4.2009)

Trochu ukecanější ale výborný film ze světa ST. Fandové si nechali vzkřísit svoji oblíbenou postavu, docela je chápu, bez Spocka by to nebylo ono.(9.5.2009)

• klerik

Priznávam, že staré ST kukám len z akejsi povinnosti, pretože som nikdy nepatril k fanušikom ani seriálu ani žiadneho z filmov. Nechápem, ako z tohto mohol vzniknúť celovečerný film. Je to scenáristická báchorka. Súboje sú už tradične príšerné (ale nie až také hrozné ako pri "Worst Fight Scene Ever"). Napätie absolútne žiadne. A dobrodružstvo pokračuje... Prečo??? Viem, že aj DUNA (ktorá vznikla v tom istom roku) má svoje chyby, ale keď to porovnám so ST III, je to priepastny rozdiel...(25.8.2011)

Pro mě mnohokrát zábavnější než Khan. Přišel jsem si tu na své. Nové organizmy, vesmírné manévry s loděma, neposlechnutí rozkazů, říkejte si co chcete - 4 hvězdy. 71%(12.1.2011)

<< předchozí 1 2 3 4 5