Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Podle traileru jsem cekal vetsi maso, ale zas tak spatny to nebylo. Film se s nicim moc nesere, takze duchove tu jsou prakticky od samyho zacatku az do konce. Taky je fajn, ze tu neukazujou zadnou digitalni potvoru, takle to vystrasi vic. Jenze problem je, ze ackoliv nejaky lekacky jsou slusny, neustale se opakujou. A tohle se deje asi hodinu, furt dokola duch otravuje dceru s otcem a porad pouziva stejny triky. Sice se sem tam udela nejakej jinej trik, ale jelikoz tu neni vystupnovany napeti a dej se nikam moc neposune, tak to moc nepomuze. Ale aspon, ze jsou ty lekacky hezky trikove zvladnuty, kamera je taky slusna a herci fajn. Konecne zadny urvany pubertaci. No ale i kdyz se ve filmu deje furt to samy a misty malicko nudi, mel sem chut dat 4*, protoze atmosfera je tu fakt docela slusna, cemuz napomaha i umisteni domu v lesich. Jenze pak prislo zaverecnejch 15 minut, coz byl naprosto mega ultra dementni, prekombinovanej, nelogickej a smysl nedavajici konec, ze tu jednu hvezdicku uberu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Natočit horor podle skutečné události je vždy riziko. Ale v tomto případě se dá mluvit o tom, že jeden z nejzáhadnějších zdokumentovaných případů Ameriky, ve kterém duch způsobil smrt člověka, má něco do sebe. Především disponuje technicky zdatnou režií a režisér Courtney Solomon umí navodit hororovou atmosféru s lekačkami, při kterých divák nadskočí dva metry, navíc doplněnou poutavým vizuálním zpracováním a řízným hudebním doprovodem. Například scéna, ve které napadenou dívku fackuje duch, nemá v dějinách hororu obdoby. Jen herecké výkony mohly být přesvědčivější a od takového kalibru, jako je Sutherland/Spaceková, bych čekal, že do svých postav dají víc, než požadoval scénář. Rozhodně se však jedná o zajímavý horor, který se snaží děsit. A o to jde v hororech především. 60% ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je velmi mrazící-mlha, noční prostředí pokoje a výborný výkon Rachel Hurd-Woodové (její výkřiky v originále jsou velmi strhující). Silná první polovina filmu, která ale ztrácí tempo v polovině opakovatelnými záběry a vrcholná zápletka taky neohromí. Courtney Solomon to měl trochu z ruky a poněkud nedotáhnutý, ale jinak dobrá atmosféra - za ty prachy. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Stylový mix dávných dob a duchařského horroru působí velmi dobře a některé momenty jsou hlavně díky působivé atmosféře vyloženě lahůdkové. Věřím, že duchův poněkud chudý arzenál strašících technik není obrazem chudé představivosti tvůrců, ale snahou držet se původního příběhu, tak jak je zachycen ve výpovědích a dalších pramenech. Nicméně občas je to bloudění domem, stoupání po schodech a poletování kolem až příliš natahované. Třeba na úkor vztahu Bella a Battsovou, který mohl být skvělou druhou rovinou. Takhle se bohužel smrskl na pouhé dvě kratičké konfrontace, které ani nedostaly dost prostoru, aby mohly zapůsobit. I když ta druhá měla slušný náběh. Škoda, protože takhle zůstává film jen žánrovou jednohubkou, která nemá čím se na delší dobu uchytit v paměti. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dobre situovaná rodina Bellových žije vo veľkej usadlosti Red River. Hlavou rodiny je John Bell. Je to vážený občan a skúsený obchodník. Vie sa obracať vo svete a vie sa dostať ku peniazom. Jedného dňa podvedie svoju susedu Kathe Battsovú. Tá na neho i celú jeho rodinu uvalí hroznú kliatbu. Film "Americká kliatba" je natočený podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 1817 v štáte Tennessee. Ide o jediný zdokumentovaný a potvrdený prípad v histórii USA, kedy duch spôsobil smrť ľudskej bytosti. *** ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Kromě několika filmových zpracování se legenda stala také námětem pro mnohé písně. Například metalová skupina Mercyful Fate zpívá ve skladbě „The Bell Witch“ na albu „In the Shadows“ (1993). (imro)
  • Film je taky známý pod názvem American Haunting - Bellwitch Story. (Chatterer)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama