Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný „tříhvězdičkový” generál Eugene Irwin, jenž během své dlouholeté vojenské kariéry proslul jako vynikající vojenský taktik, byl odsouzen za čin, který ve skutečnosti nespáchal. Svůj trest si musí odpykat v pečlivě střežené vojenské věznici spravované nemilosrdným plukovníkem Winterem. Jeho drsné metody zavinily smrt již řady vězňů, ostatní žijí v každodenním a neustálém strachu. Irwin se brzy stává nepohodlným, protože se nehodlá smířit s Winterovým způsobem vedení věznice. Ačkoliv tomu nikdo nevěří, právě on se postaví do čela vězňů, odhodlaných vzdorovat ozbrojené přesile jen s holýma rukama… Vězeňské psychologické drama z trestaneckého prostředí natočil režisér Rod Lurie, který působivě rozehrává partii mezi dvěma povahově odlišnými muži a zároveň předkládá úvahu na téma zneužití moci. Generála Irwina si zahrál populární hollywoodský herec Robert Redford (Captain America: Návrat prvního Avengera, Brubaker, Zaříkávač koní, Jeremiah Johnson). V rolích jeho partnerů a protihráčů vystupují James Gandolfini (Rodina Sopranů, 8 MM), Delroy Lindo (60 sekund, Pravidla moštárny), Robin Wright Pennová (Wonder Woman, Blade Runner 2049) a Mark Ruffalo (Zodiac, Avengers). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Už od začátku jsem měl pocit, že sleduji jistou slátaninu různých filmů. BigBos velitel věznice je celkem v pohodě, ale ten samozvolený šéf se podle mě začal chovat dosti diktátorsky již dost brzo. Trochu více skromnosti bych uvítal. Na závěr už mi vůbec nepřišel jako hrdina, ale jako blbej machýrek. Filmy s lepší vězeňskou atmosférou znám a určitě je budu vyhledávat raději než tento snímek. I přesto to však není vyložená nuda, film má spád a gradaci. Dávám dobrých 50 procent... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv film šikovně spojuje hned dva vděčné mužské žánry - vězeňské a vojenské drama - jeho kvalita se tím neznásobila, ale zůstalo u průměrného snímku, u kterého se neubráníte pocitu, že měl zatraceně na víc. Problém tkví dílem v odfláknutém scénáři, dílem v nevzrušivě rutinní režii a zároveň ve vyčpělosti zpracovávané látky - na tyhle velkolepé patetické hollywoodské bláboly už podle mě dneska není nikdo zvědavý. Děj je plytký a předvídatelně (zbourání zdi) a násilně hrocený (vraždy vězňů), postavy jsou jen hrubě načrtnuty a při všem tom patosu chybí trocha nadhledu, takže tam kde Paul Newman ve FRAJERU LUKOVI baštil vajíčka, důchodce Redford tahá kameny. Co se ale povedlo je casting hlavních rolí, Redford dodává své postavě potřebné charizma a Gandolfini jako jednorozměrný padouch sice nemá moc co hrát, ale aspoň je ukázkově slizký, a také závěrečné dobytí pevnosti zevnitř stojí zato. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Má soukromá vojenská/vězeňská guilty pleasure. Robert Redford v hyperpatetickém dramatu o lidské a vojenské cti za zdmi věznice. Óda na padlé anděly ve stínu hvězd a pruhů. Netuším, z jakého důvodu na tento film dostanu jednou za čas neskutečnou chuť a nechám se unášet na vlnách dobývání Poslední pevnosti. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film, který bych asi v životě neviděl, nemít ho v zadání marketingového VŠ kurzu. A navzdory zde slabému procentu se mi líbil. Je mi totiž jedno jak béčkovitě, nedomyšleně a nerealisticky působil závěr, prostě to sunu na vedlejší kolej. Stejně jsem se nechal unést na vlně atraktivního tématu leadershipu, hrdosti a tyranie v ještě poutavějším prostředí vojenské věznice. Má to Redfordovo charisma, zajímavý vývoj v postavě Marka Ruffala, napínavý a hrdinný klimax. Prostě další taková lehce naivní američanská podíváná o zacházení s armádičkou a správných chlapáckých hodnotách - count me in. Fajn domácí úkol. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo charismatu Redforda, zajímavosti Gandolfiniho a standrardní práce Goldsmithe bylo by to za míň. Tak zhovadilý a nechutně směšný scénář jsem už dlouho neviděl. Ovšem jestli je v amerických věznicích taková realita, tak to se pak omlouvám. Jak se na takovém scénáři mohl podílet Graham Yost, kterého jsem po Nebezpečné rychlosti a Povodni měl dost rád, tomu nerozumím. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Věznice, ve které se film odehrává, je Tennessee State Prison. Je to tatáž věznice, kde se natáčela Zelená míle (1999). (Cetnik_42)
  • Na začátku filmu prohlásí plukovník Winter (James Gandolfini) o postavě generála Eugena Irwina (Robert Redford): „Můj bože, měli by po něm pojmenovat základnu”. Základna jménem Fort Irwin skutečně existuje a leží v Mohavské poušti. Je však pojmenována na počest generálmajora George LeRoye Irwina. (Coldrex)

Související novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama