Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vozili jste se jako děti rádi kombajnem? Já ano, tady se musím přiznat k nadržování. Bohatě by stačilo o tři díly méně, ubylo by nejvíc do oka bijících vykonstruovaných problémů, které tahle parta řešila. Hartl mi připadá jako na drogách, celou dobu člověk marně čeká, kdy se probere. Vím, že jeho postava nebyla psaná jako někdo, kdo to nakonec všechno zvládne, ale takové vykreslení neschopnosti u hlavní postavy bylo do očí bijící. Natěšení kombajnéři očekávající, jak se o nich bude psát v Rudém právu, na mě taky byla trochu silná káva, ale při pohledu na ty krásné stroje a nekonečné lány obilí člověk leccos odpustí. A Jaroslav Moučka? Pánové, ten nás dostat do parády, tak by nás vlídným slovem přesvědčil ke vstupu do strany všechny. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od většiny ostatních recenzentů si nemyslím, že by byl seriál až natolik špatný, aby si nezasloužil označení minimálně jako průměrný (až lehce nadprůměrný). Ano, není zde žádný převratný děj, který by člověka uchvátil, stejně tak to není top ten práce pana Dietla; na druhou stranu je vše dobře propracované a vše má hlavu a patu, což se o dnešních milión-dílných seriálech absolutně říci nedá. Herecké výkony na pět hvězdiček, scénář na dvě a půl, průměrně tedy (po zaokrouhlení nahoru) čtyři hvězdy. ()

Reklama

Chandell 

všechny recenze uživatele

Hvězdička navíc za zděšený výraz Františka Filipovského při “mariášové Bílé hoře“, to jsem se smál ještě dalších pět minut. Další hvězdička navíc za to, že jsem se konečně dozvěděl, co to byl Pacholík … Člověk to nesmí brát vážně, pak se u toho i pobaví, protože přece “ředitel si nemůže dovolit nechat stát nejlepšího kombajnéra.“ ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čo môže byť krajšie ako spoznávať šíre lány vlasti milenej z kabíny kombajnu? Kolektív pracovníkov brigády STS Nepomuk v rámci hesla "work & travel" putujúc z južného Slovenska na južnú Moravu a odtiaľ do južných Čiech zisťuje, že "všude chleba o dvou kůrkách", akurát niekde vám ho viac omastia a niekde vám namiesto neho dajú Pacholíka a ešte sa tvária urazene, keď vám nešmakuje. Partia drsných chlapov pod vedením nepriebojného dosadenca Kubánka si o svojom brigadírovi myslí svoje, no on sa postupne zázračne povahovo mení, mužnie a asertívnie, že im nezostáva, než ho v novej podobe akceptovať, až na večného rebela Straku. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam. O seriáli som dlho nemal potuchy, za socíku ma minul, dostal som sa k nemu skoro 35 rokov po jeho vzniku a bol som očarený. Námetom, scenárom, hereckým obsadením, chceným aj nechceným humorom. Pre mňa osobne patrí k tomu najlepšiemu z normalizačnej seriálovej tvorby a po treťom kompletnom zhliadnutí v priebehu dekády nemôžem dať menej ako plný počet. ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tenhle seriál je celkem agitka o slastech a strastech mechanizovanýho zemědělství. Ale na druhou stranu, Jaroslav Dietl celkem věrohodně vystihnul charaktery obyčejnejch kombajnérů a herecký výkony působí taky přesvědčivě. Třeba Jaroslavu Moučkovi role předsedy (soudruha ředitele) sedí, jak kdyby se pro ni narodil. Takže i přes spoustu slabých a místy skutečně k smrti únavných scén, i přes kupu zavádějících a zkreslujících zobrazení, přes všechno hodnotím průměrem, právě s ohledem na herecké obsazení a výkony. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • V díle Hektary je pozvánka na žně 1977, i když je rok 1978. (pávek)
  • Strojní traktorová stanice Nepomuk se nachází na adrese Na Máchovně 1270, Beroun. (sator)
  • Nakládání kombajnů na vlak v prvním díle se natáčelo na nádraží v Dobřichovicích u Prahy, kde široko daleko žádná STS nebyla. (Stejšn)

Reklama

Reklama