Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První díl mi přišel velmi slabý, nudný a nezajímavý, po jeho shlédnutí jsem měl nutkání sledování ukončit a seriálu udělit 1 *. Ovšem dal jsem tomu ještě šanci a dobře jsem udělal. Druhý díl, kdy už se kombajnisté nacházeli na Slovensku byl podstatně lepší, už měl i nějaký děj. A od třetího dílu mě to začalo bavit ještě víc, to už jsem poznával osvědčenou Dietlovskou klasiku, zvlášť v tom, jak z nezajímavého námětu udělat dobře sledovatelný příběh. Pobavila mě zápletka okolo pribiňáku a dvou rohlíků na svačinu, zvlášť hádka Menšíka s náměstkem. Hanzlík tu měl roli kurevníka, tak jako námořník měl potřebu v každém "přístavu" svádět nějakou ženskou, ovšem většinou se mu to nevyplatilo. Hraje zde velké množství tehdejších hereckých špiček, i když někteří třeba jen ve dvou, třech dílech. Místní kavárníci, buržousti a kulaci se vyžívají v zodpadňování, nicméně já i přes prvotní skepsi tomuto seriálu uděluji mírný nadprůměr 3 * a 60%. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Tento seriál nie je rozhodne nudný pre toho, kto vie o čom pojednáva. Ťažko sa niekto môže vžiť do toho, keď nevie aká je práca poľnohospodárov a dokonca si nevie predstaviť ako vyzerá kombajn. Ja už ako chlapec som prežíval letné prázdniny na žatve a môžem povedať, že sa Jaroslavovi Dietlovi podarilo perfektne vykresliť problémy a záležitosti, ktoré žatvu v období sedemdesiatych a osemdesiatych rokov sprevádzali. Taktiež spracovanie režisérom Dudekom a herecké obsadenie bolo výborné. Takže majstri tesári sa neutli ani v tomto prípade a dokázali, že za čo chytia, to im ide. Dnes už žiaľ tvorcovia dokážu natočiť seriál hádam iba zo zdravotníckeho prostredia, čo je žalostne málo. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Mladý, a už dostane úkol jako hrom. Vést brigádu na žně. Bojuje, mazaní chlapíci ho neberou. Pomáhá mu jeden mazaný (V. Menšík), ale tajně, aby si jiní chlapáci o něm neřekli, že je podlézávací prďola. Mladý inženýr odryje i staré zavedené pořádky, kdy se člověk obohacuje na úkor státu. A díky tomuto seriálu stáli náhle před vysokou zemědělskou školou fronty mladých ldií, kteří chtěli být jako on. Ach, kde jsou ty časy. Kolik mladých mužů se dneska hlásí třeba na teologii? Chce býti následníky Ježíše Krista? Je tam prázdno. Přitom je to dneska povolání, že i běžný farář si jezdí v autě střední třídy, má několik milenek a bydlení zadarmo. Houkne na věřící, a už má novou chatu na zahradě. Nechápu, že v dnešní době je tato profese tak opomíjená, i když má tolik výhiod a užívající si jich příslušníci jiných států, co jsou jich na našem území stovky, dovážených hlavně z Polska. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatný. Vyjma hluchejch míst jako Hrušínský pisatel dopisů. Trapná role Hanzlíka. Všichni ku_evníci byli v mém životě daleko inteligentnější než on. Prostě blb s barevnou košilí. Ale naše generace takto žila, čekali jsme na kombajnéry a žně na Vysočině byly krásné. I já jako Hartl byl vedoucí. Ne kombajnérů, ale ožralejch cikánů. To nejde řešit! Nikdo vás neposlechne a každej si dělá co chce. Tento seriál je prakticky důkazem, že ten socialismus nemohl vydržet. A zejména ne v zemědělství. Je to podobné jako Inženýrská odysea. Diváku, pohleď jak nám to nejde a vše se sere! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Režim potřeboval ukázat každé z odvětví budování socializmu . Družstva JZD byla jedním z pilířů a tak padl nápad natočit seriál (tak jak bylo tehdy módou o každé profesi) o kombajnistech. Ti v každém z dílů řeší nejroztodivnější problémy od oprav strojů, shánění dílů, pití za volantem, nutnosti v noci vyjet mlátit až po dramtické převrácení stroje na příkrém svahu atd... U nejednoho dílu se dnešní divák skvěle pobaví a proto já soudruhům z dederónských Forschrittů dávám za dvě. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Oba představitelé protivníků ze seriálu – Jan Hartl a Jiří Samek – načetli jako audioknihu známý humoristický román „Saturnin“ od Zdeňka Jirotky. Jan Hartl v roce 1990, Jiří Samek v roce 1991. (topi80)
  • Víťa Kubánek (Jan Hartl) si čte před spaním román „Murphy“ od Samuela Becketta, který pojednává o vzdělaném mladíkovi potýkajícím se s problémem vlastního začlenění do okolního světa. (Všežrout)

Reklama

Reklama