Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

I když se film snaží o zasazení do sovětských reálií, čiší z něj Amerika na sto honů. A ten potlesk vyšetřovatelům z toho dělá i nechtěnou taškařici, nad kterou klidně mohly vlát hvězdy a pruhy. To, že produkce investuje do dobových sovětských vozů, z toho ruskou atmosféru prostě neudělá. Za zvláštní lze považovat vysílání Francouzské spojky v sovětské televizi, neboť dle všeho se tento film dočkal oficiální premiéry v Rusku až v roce 2014. Za ještě zvláštnější považuji český překlad střípku z Friedkinova filmu. Pokud se mi někdo snaží nabulíkovat, že točí dle reality, měl by se pokusit být co nejpřesnější, nebo nechat zobrazovat reálie ty, kteří je znají. Bohužel Američané jsou přesvědčeni, že znají dějiny všeho a všech a tudíž je mohou zobrazovat dle svého. Přesto, že je film herecky dost přesvědčivý, neshledávám důvodu ho kdykoliv znovu vidět, protože mě dokázal zaujmout pouze svými chybami, což rozhodně není v pořádku. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Patolog Burakov obdrží, během jednoho večera roku 1982, v pitevně 8 znetvořených těl . Jenže „V Sovětském Svazu nejsou žádní masoví vrazi.To je fenomén západního úpadku“. Těžko oponovat proti takovému argumentu, zvlášť když je pronese ideologický tajemník oblastního výboru strany. Takže nezačíná ani tak pátrání po zrůdě, ale začíná úporná a zdlouhavá válka s byrokracií, tupostí, nadutostí a lhostejností těch. co mají moc. Na vraha tak zůstává, pouze patolog povýšený do funkce detektiva. „Máte ten případ na starosti. Vlastně celé oddělení ačkoliv ho technicky ještě nemáme.“ A jeho jediný spojenec komisař Fetisov. Film, který by byl jen dalším z mnoha podobných thrillerů a to i přes výborné herce a děsivý fakt, že je podle skutečné události. Ale právě ta lhostejnost ruského „molocha“ k životu lidí byla (ve filmu) mnohdy víc šokující než skutečná postava bestiálního vraha. A realita musela být ještě mnohem horší. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Chris Gerolmo did it again! Po Hořící Mississippi mě nakopnul prdel i Čikatilem. Jedná se rozhodně o TV film s atributama TV filmu, takže je třeba ze začátku překousnout takový ošuntělý look, kdy je teda i s podivem, že se jedná o americkou produkci. Na druhou stranu když vezmu v potaz, že jsme na Ukrajině/v SSSR roku 1983-1991, tak on vlastně ten look i krásně k době a lokalitě pásne. K obsahu, kterej by se mohl zdát docela jasnej. Na rozdíl od pouze průměrného Evilenka, který se zaměřuje výhradně na Čikatila, Citizen X je pojat mnohem chytřeji a chytlavěji. V hlavní roli totiž sledujeme soudního znalce Fetisova, který jako pionýr investigativních technik v SSSR a jeho vykurveným komančským šistému tvrdej chleba má. Je otázkou, jak hluboce si Američani přihřívají FBI polívečku na hutném poukazování na totální neschopnost sovětských vyšetřovacích technik, ale když se podíváte fakta k případu Čikatilo, není vůbec problém jim to plně sežrat. Víc neprozradím, mrkněte na Občana X, budete příjemně překvapeni v duchu serial killer. Následně je na netu dost matrošu ke studiu. Doporučuju! ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Takže jedenavosumdesát procent, jo? Nebo je v tomto numeru zakódován skutečný počet obětí soudruha Čikatila? Jisté je jen to, že nebýt svatým, byl bych dnes každopádně padesátým čtvrtým mrtvákem, kterého by měl občan Xicht na svědomí. Xicht... no, na kástingu si museli smíchy mazat hovna po zádech, protože vybrat tolik zjevů, byť by to mělo korespondovat s běžnou populací země, kde včera znamená již pozítří, to muselo nenapravitelně poznamenat i následující generace zúčastněných. Rovněž podezírám produkci, že hadry, které měli ochotníci na sobě, byly bez jakékoliv piety a zřejmě z nesprávného úsudku ohledně autentičnosti, vytaženy z masového hrobu Rudoarmějců, protože i přes evidentně bídný rozpočet by štáb dosáhl alespoň na dvoje tesilky s brilantně ostrými puky. Přes všechnu křečovitou autenticitu Rusáci píší latinkou kismájés a příběh natahují jak bablgem. Téma jak můj žlučníkový šutr, tedy jak gigantická hovězí kráva a dokonale, naprosto dokonale degradované díky zmíněné tlupě šeredných tváří (ano, vím, jak vypadám a přesto), herectví na úrovni pimprlového divadla, investovaným čaulířům odpovídajícím nákladům na jeden a půl dílu Ordinace s vinařem v Benátkách a nakládanému hermelínu... Dle mého erudovaného soudu se jedná o abnormálně promrdanou příležitost natočit slušnou temňárnu... no, a teď do toho ještě Jákl, Satan s námi ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Ani by som neveril, že ma môže baviť film, ktorý sa okrem iného snaží odraziť problematiku danej doby. Nuž, ale toto je o sériovom vrahovi a k tomu podľa skutočnej udalosti, takže baviť ma to muselo. Neviem koľký ľudia vedeli o metódach forénzneho vyšetrovania v dobách hlbokého komunizmu. Ja nie a veľa som sa dozvedel. Čikatil bol fakt beštiálny vrah, pôsobiaci celkom vyrovnane a vyšetrovateľovi som prial, aby ho už konečne chytil. Zmasakrovať 52 ľudí, z toho 35 pod 18 rokov je naozaj sila, aj na ruské pomery.Imbecilita tej doby je zobrazená rovnako dobre ako sú aj herecké výkony postáv. Jediné, čo mi máličko vadilo je, že film je americký a nepôsobilo to tak ruky ako by to malo. Napr. nevideli sme ruskú zimu (ale vodku hej)... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Při čtení psychologického popisu v závěru filmu je schválně záběr na brýle Čikatilova, kde je vidět odraz postavy Buchanovskiho, který má ruce složené pod stolem a na stole složenou jednu hromádku papírů a do tváře mu vidět není, ale před střihem i po střihu má Buchanovski (Max von Sydow) ruce na stole a překládá čtené papíry z jedné hromádky na druhou. (Ivoman)
  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum. (Raccoon.city)
  • Ve filmu jezdí motorové vozy řady M152.0, které však nikdy nebyly do Sovětského Svazu dodány. Tyto jednotky jezdí pouze v Maďarsku, kde se film natáčel... (alanwilder)

Reklama

Reklama