Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Takže jedenavosumdesát procent, jo? Nebo je v tomto numeru zakódován skutečný počet obětí soudruha Čikatila? Jisté je jen to, že nebýt svatým, byl bych dnes každopádně padesátým čtvrtým mrtvákem, kterého by měl občan Xicht na svědomí. Xicht... no, na kástingu si museli smíchy mazat hovna po zádech, protože vybrat tolik zjevů, byť by to mělo korespondovat s běžnou populací země, kde včera znamená již pozítří, to muselo nenapravitelně poznamenat i následující generace zúčastněných. Rovněž podezírám produkci, že hadry, které měli ochotníci na sobě, byly bez jakékoliv piety a zřejmě z nesprávného úsudku ohledně autentičnosti, vytaženy z masového hrobu Rudoarmějců, protože i přes evidentně bídný rozpočet by štáb dosáhl alespoň na dvoje tesilky s brilantně ostrými puky. Přes všechnu křečovitou autenticitu Rusáci píší latinkou kismájés a příběh natahují jak bablgem. Téma jak můj žlučníkový šutr, tedy jak gigantická hovězí kráva a dokonale, naprosto dokonale degradované díky zmíněné tlupě šeredných tváří (ano, vím, jak vypadám a přesto), herectví na úrovni pimprlového divadla, investovaným čaulířům odpovídajícím nákladům na jeden a půl dílu Ordinace s vinařem v Benátkách a nakládanému hermelínu... Dle mého erudovaného soudu se jedná o abnormálně promrdanou příležitost natočit slušnou temňárnu... no, a teď do toho ještě Jákl, Satan s námi ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spíš Občan B. Dlouhou dobu je totiž ústřední postavou zabejčený vyšetřovatel Viktor Burakov, který s hromadou rudých klacků pod nohama a jako jediný pečlivý člen CSI (Celková Sabotáž Investigace): Rostov má jen pramalou šanci polapit „symbol východního úpadku“ - Rostovského řezníka, kterého vzrušuje píchání jedině nožem. Vzhledem k „osobnosti“ devianta Čikatila možná diskutabilní poměr prostoru, ale díky podařeným hereckým výkonům (především sarkastická ochranná ruka Sutherland) to divák nemusí příliš řešit a možná pak mávne rukou i nad tím, že režisér Gerolmo zrovna nehýří invencí.. Docela nadstandardně se autorům podařilo zachytit sovětské reálie i jejich postupné změny (ubývání šedi, plakátů Lenina, či stranických sraček a přibývání slunečních brýlí a Mercedesů), k čemuž samozřejmě přispěla lokace natáčení (Maďarsko) i relativní čerstvost pádu komunismu v době vzniku.. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších TV filmů co jsem viděl. Velice dobří herci a atmosféra, která by se dala krájet jen takovým nožem, který vrah používá na své oběti. Na filmu je sice vidět, že byl točen pro TV a film se až moc zaměřuje na vraha a jeho činy ale rozhodně se nejedná o chyby, které by výsledný dojem z filmu nějak kazily. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Občan X" je kvalitní thriller podle skutečných událostí...Pátrání po Andreji Čikatilovi bylo dlouhé, namáhavé a vlastně se ani nechtělo věřit, že všechna ta zvěrstva spáchal jeden člověk...Film se zabývá především poměry v sovětské policii a klade důraz na byrokracii, jež vyšetřování znesnadňovala. Tím ale hodně trpí...Přílišná snaha o politizaci podle mého názoru tomuto snímku výrazně uškodila, neboť jinak je atmosféra velice stísňující a vrahovo chování podáno nadmíru přesvědčivě - vůbec celý film ve vás vyvolává vskutku nepříjemné pocity (bez nutnosti drastických záběrů)...Herecké výkony jsou dalším kladem snímku, ale ani tak nemohou přebít pocit, že celý film mohl dopadnout lépe, kdyby se scénárista rozhodl napsat "obyčejný" thriller... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, jak jsem na takový milý film mohl narazit až 27 let po jeho vzniku. Kam se hrabou všemi vychvalovaní vrahové z Netflixu. Čikatylo byl mimořádný psychopat. Přes 50 obětí z nichž přes 30 tvořily děti, tak to rozhodně není běžná bilance sériových vrahů. Film je chytlavě zpracován, absolutně nenudí a snad by se dalo říct i to, že vůbec nezestárl. Kdo má rád kriminálky a mezi jeho oblíbené kratochvíle patří sledování sériových vrahů, tak ten by si měl pošmáknout. [80 %] ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) je ve filmu poprvé zatčen na vlakovém nádraží. Ve skutečnosti byl však zatčen na městském trhu, když se přibližoval k ženám a dětem a chtěl je nenápadně osahávat. (Kvidoland)
  • Andrei Chikatilo získal prezývky "rostovský rezník" a "rostovský rozparovač". (Carol Pifková)
  • 50 členný špeciálny tím vyšetroval prípad Čikatilo 13 rokov. Počas vyšetrovania bolo vypočutých a preverených stotisíc ľudí a prevedených tristotisíc rozborov krvi podozrivých. Z vrážd bolo do doby dolapenia Čikatila obvinených 15 osôb, jeden z nich bol dokonca nevine odsúdený na trest smrti. Súdny spisovný materiál mal 333 zväzkov. Čikatilo sa priznal k ešte ďalším 30 vraždám, ktoré sa nepodarilo doložiť žiadnymi presvedčivými dôkazmi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama