Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Faye 

všechny recenze uživatele

Patolog Burakov obdrží, během jednoho večera roku 1982, v pitevně 8 znetvořených těl . Jenže „V Sovětském Svazu nejsou žádní masoví vrazi.To je fenomén západního úpadku“. Těžko oponovat proti takovému argumentu, zvlášť když je pronese ideologický tajemník oblastního výboru strany. Takže nezačíná ani tak pátrání po zrůdě, ale začíná úporná a zdlouhavá válka s byrokracií, tupostí, nadutostí a lhostejností těch. co mají moc. Na vraha tak zůstává, pouze patolog povýšený do funkce detektiva. „Máte ten případ na starosti. Vlastně celé oddělení ačkoliv ho technicky ještě nemáme.“ A jeho jediný spojenec komisař Fetisov. Film, který by byl jen dalším z mnoha podobných thrillerů a to i přes výborné herce a děsivý fakt, že je podle skutečné události. Ale právě ta lhostejnost ruského „molocha“ k životu lidí byla (ve filmu) mnohdy víc šokující než skutečná postava bestiálního vraha. A realita musela být ještě mnohem horší. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ohromně charismatické herecké obsazení - v počtu působivých tvářích na metr čtvereční se tu trhají rekordy (občasné přehrávání člověk rád odpustí). Zbytek jinak solidní kriminálky poněkud ubíjí televiznost, která se projevuje zejména v nicotné výpravě a statické ošuntělosti audiovizuálu. Celková umírněnost je poplatná výše popsanému; člověk má pocit, že Čikatilův hrůzný příběh vlastně jen tak plyne v pozadí a není třeba se kolem něj vzrušovat - což je sice signifikantní při vykreslování komoušského byrokratického aparátu, ale taky neadekvátně unylým zážitkem pro diváka. Škoda... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak silné téma jako je pronásledování a dopadení jednoho z nejobávanějších masových vrahů historie pochopitelně neobyčejně usnadňuje přijetí filmu, ale samo o sobě by nestačilo, kdyby snímek měl špatný scénář a režii. Na americkou produkci se tvůrci překvapivě krotí, takže film se nevyžívá v laciném zobrazování hrůz, ale soustředí se na psychologii hlavních hrdinů a na pomalu postupující pátrání. Samozřejmě v zobrazení sovětské reality není film zcela hodnověrný a znalci poměrů se párkrát můžou pousmát, ale to drtivé většině diváků vadit nebude. Slušné herecké výkony, kvalitní režie, dobrá atmosféra. Celkový dojem: 75 %. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Chris Gerolmo did it again! Po Hořící Mississippi mě nakopnul prdel i Čikatilem. Jedná se rozhodně o TV film s atributama TV filmu, takže je třeba ze začátku překousnout takový ošuntělý look, kdy je teda i s podivem, že se jedná o americkou produkci. Na druhou stranu když vezmu v potaz, že jsme na Ukrajině/v SSSR roku 1983-1991, tak on vlastně ten look i krásně k době a lokalitě pásne. K obsahu, kterej by se mohl zdát docela jasnej. Na rozdíl od pouze průměrného Evilenka, který se zaměřuje výhradně na Čikatila, Citizen X je pojat mnohem chytřeji a chytlavěji. V hlavní roli totiž sledujeme soudního znalce Fetisova, který jako pionýr investigativních technik v SSSR a jeho vykurveným komančským šistému tvrdej chleba má. Je otázkou, jak hluboce si Američani přihřívají FBI polívečku na hutném poukazování na totální neschopnost sovětských vyšetřovacích technik, ale když se podíváte fakta k případu Čikatilo, není vůbec problém jim to plně sežrat. Víc neprozradím, mrkněte na Občana X, budete příjemně překvapeni v duchu serial killer. Následně je na netu dost matrošu ke studiu. Doporučuju! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zveřejnit případ? Toby znamenalo přiznat, že také v Sovětském svazu dochází k úděsným zločinům známým ze Západu. Raději by zemřeli, než to přiznat." Masovej vrah dětí v Sovětským svazu? Tak to soudruh Burakov přehnal. To neudělalo žádný Čikatylo, to udělali homosexuálové. Všechny zatknout. Ale zpět k vyšetřování. Burakov je sympaticky zarputilej, soudruzi ideologicky pevní a Čikatylo přítulnej. Mě to tedy zaujalo, protože pouze v zemi, kde včera snědli to, co měli sníst až zítra, se může stát patolog šéfem právě vzniklýho oddělení vražd. Je to prostě drsný a dobrý. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrei Chikatilo (Jeffrey DeMunn) byl narozen 16. října 1936 v Jabločnoje Ukrajina a popraven 14. února 1994 v Novočerkassk Rusko. Byl otcem dvou děti a to Yuri Chikatilo a Lyudmila Chikatilo. (Albydeeere)
  • Andrei Chikatilo získal prezývky "rostovský rezník" a "rostovský rozparovač". (Carol Pifková)
  • Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu. (Kvidoland)

Reklama

Reklama