Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (735)

Phobia 

všechny recenze uživatele

73%??? No to mi polibte koudel! Kolik z vás, milánkové, téhle artově lyrické nudě dalo o nějakou tu pizdičku víc jen proto, aby nebyli za nekulturní burany? Protože já jsem přesvědčená, že kdyby Jesse James měl možnost vstát z hrobu, ustřílel by tvůrcům tohoto rádobyživotopisného filmu hlavy až u samé prdele! Přežilo by akorát pár herců (ne, Brade, ty bys to rozhodně nebyl!) a snad pánové Cave a Ellis, co holt nakomponovali utahanou, srdcebolnou sračku přesně pro potřeby scénáře. Klidně se přiznávám k nekulturnímu buranství, "Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem" mi přivodilo problémy při snaze nevykloubit si zíváním sanici - a nejen to, vlastně celý děj mi jakýmsi obtížně definovatelným způsobem lezl na vedrem poškádlené nervy. Jsem dostatečně uvědomělá, abych tuhle upocenou snahu o umění za každou cenu neřadila na stejnou úroveň jako veledíla ve stylu "Zvratků v růžové zahradě", přece jen za tím jsou vidět peníze a v některých ohledech i talent (hudba, kamera), takže podprůměr ze sebe s nechutí vytlačím. Ale přísámbohům, jestli to přede mnou ještě někdy nějaký šulda pustí, poletí televize oknem... pokud ji uzvednu, v opačném případě se spokojím s pár ranami sekerou do obrazovky. 41% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Neskutecnej vopruz, ze sem mel co delat, abych to dokoukal. Vypravet o jedny z nejvetsich postav divokyho zapadu a dat do filmu jedno mizerny prepadeni vlaku na uvod, to fakt nemohli tvurci myslet vazne. Ve filmu se totiz celejch tech silenejch 160 minut jen keca, absolutne nic se nedeje a dej by se klidne vesel do pulhodinovyho kratasu, navic kolikrat jsou ty dialogy dost stupidni, chybi tu jakakoliv silnejsi scena, neni tu zadna sympaticka postava nebo nekdo, komu by clovek fandil, takze mi v podstate bylo uplne jedno, co se s kym stane a to jediny zajimavy je prokecly uz nazvem filmu. Navic sem ani moc nepochopil, kdy se z nejvetsiho obdivovatele Jesseho - Roberta Forda, kterej se tvari, jak kdyz by mu nejradsi vykouril, stal jeho vrah. Pulku filmu ho neskutecne obdivuje a najednou prask a je najmutej nakejma flojdama a chce ho zabit. Navic se toho i pres tu desnou hromadu kecu clovek moc o postavach nedozvi. Brad Pitt se vetsinou tvari zadumane a kdyby clovek nevedel, kdo ze to je ten Jesse James, tak by to z jeho chovani moc nepochopil. Nicmene kdyz se tu a tam nasere, tak je paradni. Co se tyce Afflecka, ten vypada jak uchylak a hovadko od pohledu a tvari se tak celou dobu filmu. Aspon, ze je film celkem slusne natocenej, i kdyz takovy ty divne zamlzeny zabery se po case okoukaj. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Brad Pitt předvedl jeden z nejlepších výkonů své kariéry a kdyby to Andrew Dominik nepřehnal s délkou, mohl být i jedním z jeho nejlepších filmů. Zbytečná rozkošatělost příběhu ubírá na jeho intenzitě a odvádí pozornost od toho hlavního. To je asi to jedinné co mi vadilo. Ostatní herci předvedli taky jen to nejlepší a Casey Affleck je buď výborný herec nebo je takový uťápnutý trouba i ve skutečnosti. Ford je hnusná postava a ani závěr mi ji nedokázal nijak přikrášlit. Udělal to co udělal a to, že toho lituje mi bylo srdečně jedno. Mladý naivní hlupák co se chtěl stát slavným a zabil svého přítele. Zbaběle, zezadu a bez jakéhokoliv zásadního důvodu. Naše hrdiny bychom přece neměli zabíjet, měli bychom k nim vzhlížet. Hodně silné 4*. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Strhující charakterové drama nebo artistní předehra k vraždě, uchylující se k dnes už zoufale klišovitým časosběrným záběrům zamračených nebes? Něco z obojího – ovšem už jenom ze shovívavosti nad tím, že film jak umělecky, tak zéjmena komerčně zaspal dobu, si zaslouží spíš obdiv než odpis. Dost možná platí, že co se dnes jeví jako artový, výběrový film, by před nějakými čtyřiceti lety mohl být v Americe mainstream a před dvaceti lety nikoliv nemožný kandidát na Oscara z kategorie NESMIŘITELNÝCH… ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Již z charakteru názvu tohoto neobvyklého westernu je patrná aluze k hagiografii, ale zároveň i k jarmareční písni (která je prezentována přímo ve filmu v neodolatelném podání Nicka Cavea). Akt zrady přenesený z mýtického světa do westernového rámce. Střet dvou tak rozdílných rastrů - unaveného zralého muže světské slávy a mladíka, který po světské slávě touží. Souboj člověka-legendy a člověka s ambicemi stát se legendou. Variace prototypů Ábela a Kaina. Umělecká dekonstrukce mýtu. Artové přesahy (především příjezd vlaku temným lesem charakterizovaný jen světlem a závěr snímku). Pomalu plynoucí hluboký film s nádhernou minimalistickou hudbou Nicka Cavea & Warrena Ellise. Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Podobné filmy: 3:10 Vlak do Yumy, Nesmiřitelní, Až na krev ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Film sa zameriava na skutočné udalosti, ktoré viedli k titulnej vražde Jessyho Jamesa, ktorého v tomto filme stvárnil Brad Pitt. (westerns)
  • Jelikož bylo pro gang Jesseho Jamese ježdění na koni přirozené jako chůze, musel každý herec absolvovat dvoutýdení jezdecký výcvik. (formelin)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama