Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (218)

okkac 

všechny recenze uživatele

Tak na to, jak dlouho to údajně byl vysnívaný Lucasův projekt, tak jeho produkce asi vznikala ve velkých bolestech, když co si pomatuji, že byly v TV zprávy o jeho natáčení v Čechách, tak to bylo už skoro více jak 2 roky zpátky, aby se pak najednou objevil skoro hned na Blu-ray a to téměř bez jakéhokoliv povšimnutí. Ale byla by škoda ho úplně minout, pokud vám už dlouho chyběl letecký film z WWII. Sice reálné letadla se pohybují tak maximálně po letišti a zbytek veškeré akce ve vzduchu je kompletní CGI, které vypadá sice nevypadá špatně, ale je to na tom poznat (ale dnes by i už nikdo nechtěl dělat potíže natáčením ve vzduchu jako třeba u Tmavomodrého světa), nicméně ty bitvy jsou parádní a nadšence potěší tuším vlastně filmový souboj s typem prvního proudového bojového letounu Messerschmitt Me 262. Jenže mezi lítáním ve vzduchu musíte trochu přetrpět bandu černochů, která jen neustále mluví a mluví, často v klišovitých větách s neustálým řešením rasových předsudků. 6/10 a přirovnal bych to k opravdu velmi, po mnoha stránkách, podobným Rytířům nebes z WWI. P.S. Když naskočily úvodní titulky s tím svým fontem, tak jsem měl pocit, že jsem si musel pustit něco z osmdesátek :-/ ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Pokus o Star Wars z druhé světové války Lucasovi moc nevyšel. Stejně mám pocit, že Red Tails vznikli hlavně kvůli bitevním scénám v oblacích, které namátkou připomenou našlapaný úvod Pomsty Sithů. Ničemu ostatnímu ani nestojí za to věnovat pozornost - ohraný příběh o rasové diskriminaci mohl být aktuální někdy v 60. letech, ale v roce 2012 působí směšně, křečovitě a je jen nutnou výplní k další akční lázni. Nehledě na to, že to celé připomíná lacinou televizní inscenaci z Hallmarku (i včetně hereckých výkonů). ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Díky červenejm ocasům můžou negři do městský hromadný dopravy,volit,rapovat a válet za LA Lakers,ba co víc být i prezidenty USA. Režisérsky,vypravěčsky a dramaturgicky nezvládnutá báchorka , která nedokáže absolutně strhnout,nemá tah na branku, postráda nějakou vypjatější scénu a herecky je v některých místech doslova až amatérská. Televizní režisér Anthony Hemingway asi zapoměl,že netočí další díl Hawai 5-0 ale strhující válečné drama. Nejhorší na všem je,že po tom bídném průběhu fimu musela na konci přijít předvídatelná kokotina, (spoiler) kdy to prostě musel zabalit největší sympaťák,který je paradoxně ve filmu největší kokot, aby tím rejža vyrejžoval aspoň jednu dojemnou scénu,kdy všichni pláčou a pak jedou říct tý jeho Italský čubce že je mrdvej. (spoiler out) To sem přesně čekal. No abych ovšem jenom nehanil,je vidět, že za malý rozpočet jdou zvládnout solidní efekty a opravdu některé pasáže soubojů vypadají na rozpočet opravdu zdařile a potešil mě jediný herecký výkon a to samozřejmě Terrence Howarda.Mám rád filmy o druhý světový, ale tahle nezvládnutá , předvídatelná , dobrodružná komedie o podceňovaných leštičích bot,co to dotáhnou až do Berlína se prostě nepovedla.Nechi teda vypadat jako rasista,ale když jdou bílý kluci zachraňovat jinýho bílýho kluka,přes bílou Normandii,je to sakra jiný kafe. Stejný průser jako Rudý Baron,na tyhle filmy jsou potřeba prachy,ne jen na efekty ale i herce a režiséra. 35%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, když se Red Tails točil v Milovicích. Viděl jsem kopu fotek, viděl jsem nad sebou i ty stará letadýlka a říkal jsem si, jaká je radost, že se v Milovicích zase něco točí, a že to určitě bude stát za to. Pak mě mrzelo, že ten film má docela zpoždění a ještě víc mě mrzelo, že když už šel v Americe do kin, tak na něj padla docela slušná várka negativní kritiky. Nakonec jsem se ale dočkal a na film jsem se podíval, abych si sám udělal úsudek. Největší problém je asi z černochů, kteří si jedou svůj styl a člověk si na ně musí zvyknout. To ale není zase tak těžký, protože pod náporem všech těch úspěchů si sympatie nakonec přeci jenom zasloužili. Spíš mě mrzelo to, jak je film brutálně digitální. Je hezký, že efekty dělala česká společnost, ale mrzí mě, že je film až tak moc digitální. Nemusel by být. Když třeba porovnám starší filmy o letcích z první a druhý světový války, kde akce byla skutečná akce, tak si prostě uvědomím, že to vždycky šlo nějak natočit. Tady si prostě jenom chtěli ušetřit práci na úkor toho, že si zase dali práci s digitálem. Dobře, udělali to tak, jak to udělali. Na druhou stranu ale musím říct, že mě to bavilo a tenhle film si negativní komentář určitě nezaslouží. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Perfektní film, velké překvapení. Nechápu takový počet slabých hodnocení. Já jsem byl velice spokojen, je tam mnoho aspektů, které vás zaujmou. Válečné souboje - ještě jsem neviděl žádný film s tolika leteckými souboji, které jsou podle mě hodně kvalitně natočený. Černí versus bílí - řeší se předsudky a rasismus. Do toho nějaké to přátelství, jedna láska, která překoná i jazykovou bariéru a nesmí chybět pár mrtvých a navrátilců. Za pět! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Lightning (David Oyelowo) pronáší k Easy (Nate Parker) před smrtí větu o „Gruesome Twosome“. The Gruesome Twosome je přezdívka skutečných pilotů 332. stíhací perutě Capt. Wendall Pruitt (jednička v páru) a Lt Col. Lee Archer (dvojka v páru). Lee Archer byl prvním černošským letcem, který dosáhl pěti sestřelů a titulu „letecké eso“, což bylo na dvojku velmi neobvyklé. Dvojka byl vždy méně zkušený pilot, jehož jedinou prací bylo, aby nikdo nesestřelil jedničku. Jednička pak byl zkušený „mazák“, který měl sestřelovat nepřátele. (Aporol)
  • Na letišti v Milovicích byly k vidění stíhačky P-40 a P-51, bombardér B-17 či dopravní letadlo Dakota. Stejně tak množství dobových aut. (ČSFD)
  • Red Tails není prvním snímkem, kde se Terrence Howard objevil jako letec z jednotky Tuskegee Airman. Příslušníka stejné letky ztvárnil již ve filmu Hartova válka (2002). (oje)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama