Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. Vojensky virolog Robert Neville (Smith) je nevysvětlitelným způsobem imunní vůči nezastavitelnému a nevyléčitelnému viru, který postihl obyvatele New Yorku, možná celého světa. Zmutované oběti neznámého moru se plíží ve stínech a sledují každý Nevillův pohyb. Čekají, až udělá osudnou chybu. Nevilla pohání jediný cíl – vyrobit lék z vlastní krve a čas pracuje proti němu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 741)

Matty 

všechny recenze uživatele

Start legendy je strhující. Mírně přehnaná adrenalinová jízda plynule pokračuje jako zábavné přežívání jednoho trosečníka, který, ač nemusí, v rámci zachování vlastního duševního zdraví respektuje určitá pravidla a sociální interakci si krom povídání s věrnou fenou („Drž mi packy“) vynahrazuje pravidelnými návštěvami videopůjčovny, kde každý den potkává ty samé němé tváře. Jediná živá osoba v hodně širokém okolí… Člověka skoro napadá, jaká by to byla pohodička. Jenom si nesmíte začít klást otázky typu „odkud ještě po třech letech bere potraviny, vodu a elektřinu?“. Nemluvě o nepředstavitelné psychické zátěži, zde reprezentované všehovšudy jedním dvěmi záchvaty vzteku. Cirka po třiceti minutách přichází na řadu první náznak žánru, k němuž se tvůrci hodlají přiklonit, což s plným nasazením (bohudík) učiní teprve v poslední dvacetiminutovce. Tak jako tak, film po vyložení hororových karet ztrácí část svého kouzla. Najednou absentuje nadsázka a větší prostor dostávají rádoby psychologické momentky, příliš povrchní, aby nezačaly i při tak skromné délce působit jako vata. Neobviňoval bych Willa Smithe (ač mi do role vědátora ani trochu neseděl), Francis Lawrence mixuje dohromady příliš mnoho žánrů a žádnému nevěnuje náležitou péči. Když z toho nakonec vykvete další stoprocentně korektní rodinné drama, překvapen bude asi málokdo. 75% Zajímavé komentáře: anais, Tomco, Blackberry, Desperado, Triple H, Alojs ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Uvodni dvacetiminutovka bezpochyby dokonala, tak skvela postapokalypticka atmosfera se jen tak nevidi. Bohuzel, pak se to osklive pokazi. Z romanu mnoho nezustalo, scenariste si casto pousteji fantazii na spacir ale nejsou schopni cokoli dotahnout do konce. Shnilou tresnickou na prumernem dortu pak jsou kreslene triky odnekud z devadesatych let a Will Smith, kteremu uverite maximalne tak ty svaly, ale vic uz nic. ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Napoprvé táhne Lawrencovu sci-fi atmosféra a příjemně "vyšinutý" Will Smith, napodruhé už je to vznešená "nuda" v opuštěném New Yorku, kterou táhnou na kolena nejen nezodpovězené otázky, ale především přihlouplý závěr. Nechyběl mi ani tak spád jako spíš nějaká myšlenka, která by tomu dala korunu. Nebo alespoň smysl. (70%) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Od scenáristu Akiva Goldsmana by som čakal hlbšiu predlohu. Na druhú stranu - je tiež hlavným producentom, ktorý veľmi dobre vie, že pre úspešný blockbuster stačí dobrý nápad rozvinúť do akčnej báchorky, premakať výpravu a na plagát hodiť Willa Smitha. Ja, legenda je perfektný komerčný produkt. Ak si ale chcete potenciály jeho námetu vychutnať naplno, uprednostnite napínavé a mrazivé 30 Days of Night a za tým duchaplné a technicky pokrokové Children of Men. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Will Smith je prostě ikona a má tak sebevědomý herecký projev a charizma, že bych mu bez obav svěřil hlavní dvojroli v Batman vs Superman... Francis Lawrence má zase bezesporu režisérský talent, z jeho tři roky prázdného a chátrajícího New Yorku tryská mrazivá atmosféra do všech stran. Za to páni scénáristé film v druhé polovině zařízli jako vypasenou slepici. Dobrá atmosféra, dobré lekačky, zapamatování si hodné obrazy, vtipné i smutné okamžiky, průměrné efekty, rozpačitý konec. Určitě si ale film pusťte. 70% P.S.: připadá mi, že nejdražší scénou filmu není ona proklamovaná sekvence ´odříznutí ostrova a první útoky zmutovaných´, nýbrž ´dva golfové míčky odpálené ze zadního křídla SR-71 Blackbird s prázdným městem v pozadí´... 150 miliónů dolarů(rozpočet)/582 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (62)

Zajímavosti (68)

  • Původně se studio chtělo vzdát myšlenky natáčet v New Yorku z důvodu vysokých nákladů, ale do vyjednávání se vložil ostřílený producent Michael Tadross, který byl schopný vykomunikovat a zajistit uzavření několik bloků Páté Avenue, pronájem Brooklynského mostu a Washington Square Parku. To vše na šest nocí a o víkendu mezi zářím 2006 a srpnem 2007. Studio pak na natočení všech scén vynaložilo 5 milionů amerických dolarů. Náměstí Times Square muselo být celé vytvořeno počítačem, protože tuto lokalitu si produkce nemohla dovolit uzavřít. (don corleone)
  • Nevilleova (Will Smith) rodina je evakuována helikoptérou H-65 Dolphin, kterou pro účely natáčení zapůjčilo ministerstvo obrany z letecké základny v Atlantic City. (Witta)
  • Snímek byl do kin distribuován pod krycím názvem "Blood Allies". (J*A*M*A*L)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Já, legenda dostane pokračování

Já, legenda dostane pokračování

05.03.2022

Postapokalyptický akční snímek Já, legenda, v němž si v roce 2007 zahrál hlavní roli Will Smith (Mizerové), se oficiálně dočká dvojky. Scénář opět napíše Akiva Goldsman (Šifra mistra Leonarda, Čistá… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama