Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 1

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 087)

Boss321 

všechny recenze uživatele

David Slade natočil solidní horor s dobrým scénářem a děsivou atmosférou zimní třicetidenní noci. Když jsem slyšel, že zde bude hrát Josh Hartnett tak jsem měl trošku obavy, ale nakonec jsem byl mile překvapen z jeho výkonu. Rozmýšlím se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale za pěkně ztvárněné upíry a Hartnettovu sekeru dávám čtyři :-)...... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Rok 2006 měl nekompromisní řezničinu Hory mají oči, což byl nejvydařenějši hororový remake a nejlepši horor toho roku, 30 dní dlouhá noc je nejlépe uchopenou adaptací comicsu za poslední roky a nejlepšim hororem roku 2007. (Aniž by obsahovala jakýkoliv sociálně-politicko-kritický osten, stačí metažanrová podívaná par excellence). Rodriguez, Snyder a Satrapiové by se povinně měli podívat, jak se adaptuje comics do filmové podoby, přičemž se zachová jeho look a přeloži se jedna řeč (komiksová) do té druhé (filmové) a dynamika a drajv se neztratí, navíc všechny odchylky od comicsu jsou k dobru věci a děj i postavy v něm dělají plastičnějšim(i). Chce to přitom jenom tak málo: trochu saturovat barvy, začit ustavujícím velkým celkem, poté prostřihnout na pečlivě komponovaný záběr s chytrým rámováním a dle comicsového políčka rozestavenou postavou a dát kameře volnost a hybnost, nechat ji propojit dvě políčka do jednoho promyšlenou jízdou. _____ S čistým svědomím můžu řict, že takhle povedená upířina tady nebyla od Near Dark, upířina, která si je vědoma svého předobrazu a silně z něj těží v budování heterosexuálního vztahu hlavní dvojice, jenž je obrácen na ruby, a takhle atmosferická a nekompromisní podívaná tady nebyla od Mlhy. Co sejde na tom, že dialogy jsou horši a plné klišé, když je pronášejí herci, kterým to - a překvapivě včetně zarosteného Harttneta - věřim a co na tom, že ty přechody mezi jednotlivými dny ubírají filmu na efektivitě, když hororů, v nichž patnáctiletí kluci sekají o dobrou polovinu let mladšim holčičkám hlavu sekyrou, je tak zatraceně málo... ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Na tyhle ostrozubé hnusáky nechodit s kolíkem, ale s pořádně nabroušenou sekerou, brokovnicí a traktorem. Sladeův upíří biják atmosférou osciluje někde mezi The Thing a výbornou Kingovou zasněženou povídkou ze Salemu. Úderností si nezadá s Úsvitem mrtvých od Snydera. Dovolil bych si tvrdit, že Sladeovi upíří parchanti převyšují jakoukoliv skvadru rychlých nemrtvých či nakažených, poněvadž jim ještě neshnil mozek a svůj chtíč kombinují se sadismem, což z nich dělá obzvláště krutého protivníka. Milovníka horrorů rejdění bledých a zakrvácených zrůd mezi dřevěnými domky v depresivně potemnělém a od okolní civilizace odříznutém městečku musí potěšit. Plusem budiž i sympaticky neočekávaný vývin závěrečné fáze. Pěkných 85% a doufám, že se Slade nadále bude držet horroru/thrilleru, jelikož tady se od něho ještě dají čekat velké věci. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Just because something stopped Bela Lugosi doesn't mean it can stop these things.“ aneb kašlete na česnekovou plantáž a zřiďte si domácí pěstírnu marihuany.. Má očekávání byla nekompromisně bodnuta dřeveným kůlem přímo do srdce. Logika zamrzlá v permafrostu, nepochopitelné skoky v ději, upíří kvičící jak prase, které vyvádí z chlívku k plnění tlačenky a jejich pobledlý guru plný hlubokých keců, ale plytkých činů. Řemeslně nadprůměrná gore jednohubka s anémií příběhu. Nemáte někdo číslo na zubaře Bena Fostera..? ()

imf 

všechny recenze uživatele

Taková atmosféra se jen tak nevidí. Do poslední vločky využité prostředí, úsporné a přesto uvěřitelné postavy a upíři, co si nepotrpí na slušné vychování. Slade je borec, Hartnett je megaborec a mě leze mráz nejen po zádech. Hned zítra si koupím UV lampu, sekyru a nějaký pořádný kabát. Nejsem blázen do hororů, ale miluju příjemná překvapení. Rozbalovat tenhle dárek byla nekončící radost. Díky za ní. (90%) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Upíri vo filme hovoria úplne jedinečným a originálnym jazykom. Ten bol vytvorený pre film za pomoci profesora lingvistiky z novozélandskej univerzity. (FromHell)
  • Do niektorých kín šiel film pod názvom "Red Impression". (genetique)
  • Pred koncom filmu, keď Jake Oleson (Mark Rendall) pozerá z okna, je možné na zemi stále vidieť krv z prvých dní, a to aj napriek tomu, že ustavične snežilo. (FromHell)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama