Reklama

Reklama

Volba povolání může člověka přivést do různých míst, třeba i do malebného belgického městečka. Po nepodařené akci v Londýně jsou zabijáci Ray a Ken „uklizeni“ svým šéfem Harrym na pár týdnů do Brugg, aby si trochu zchladili hlavy. A tak se z těchto dvou svérázných Irů ve městě gotické architektury a vodních kanálů stanou turisté. Ray, který se nemůže vzpamatovat z krveprolití v Londýně, Bruggy nesnáší, ale Ken je z jejich středověké krásy unesený. Čím déle čekají na Harryho telefonát, tím bizarnější setkání zažívají. Když jim šéf konečně zavolá, jejich dovolená se změní v boj o přežití... Britský dramatik Martin McDonagh pojal svůj autorský celovečerní debut jako gangsterku plnou černého humoru a absurdity. Vytvořil stylovou a politicky nekorektní podívanou, úchvatně balancující mezi tragikou a komedií. Ve scénáři jsou patrné divadelní vlivy, zejména v proměnách postav, které si i přes svoji pokřivenou morálku získávají sympatie. Komornímu ladění snímku odpovídá atmosféra města, jehož genius loci má pro jeho vyznění stěžejní význam. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta jeho uliček a kanálů přidává nepředvídatelnému ději nádech tajemnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 650)

H34D 

všechny recenze uživatele

Netradiční, neholywoodské a příjemně nekorektní dílo povětšinou zdařile (i když místy trochu násilně) kombinující temné mafiánské drama cti s černohumornou krimikomedií, která jakoby z oka (nechci říct ono sexistické "z pera") vypadla Guyi Ritchiemu. In Bruges zůstává skromné pojetím (jedno staré městečko, pár postav a na první pohled jednoduchý příběh), avšak je o to sugestivnější v detailech. Postavy jsou dobře rozpracovány, dialogy mají náboj (a to nikoliv slepý) a Colin Farrell také předvedl patřičnou dávku charizmatu... Hodnocení k 5* nakonec převážily ony zmiňované charaktery, neboť - ač gansteři - vždy budu obdivovat muže, kteří si stojí za svými morálními principy... 9/10 ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejoriginálnějších filmových děl tohoto roku. Martin McDonagh natočil drama s nepopsatelnou atmosférou, která vás hned od úvodních minut pohltí a vtáhne do sebe. Málo kdy se mi stane abych si u filmu říkal každých 10 minut, jak je to skvělý film. Kvalitu filmu podtrhuje hvězdné obsazení a doslova herecký koncert Colina Farrella. Bravooo Martine. Dokonalý film, který jsem v poslední době postrádal. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Výrazně autorský a "literární" snímek, plný nádherného černého humoru a absurdity, kterou běžně zažívá každý z nás, akorát se jí možná neumí zasmát tak bezstarostně jako, když se s ní setká na filmovém plátně. Martin McDonagh přesne ukázal, co mají film a divadlo společného i v čem se liší, ovšem výsledný produkt o vzájemné přínosnosti a inspirativnosti obou těchto umění vypovídá opravdu hodně. Scénář je vypilovaný do posledního detailu, snímek není "samoúčelně" absurdní. Nese jistou tezi, samozřejmě v Rayově postavě a v jeho vývoji, zcela nenásilně, ale organicky poskládanou z přihrávek vedlejších postav i toho, co čteme mezi řádky zdánlivě efektních "hlášek." Jenomže - pozor na to - tohle nejsou hlášky v onom popcornovém stylu, ačkoliv se proti nim nechci nijak absolutně vymezovat, Martin McDonagh je někde úplně jinde, je to literát, život má odpozorovaný, ať už v rovině prožívání, tak v rovině jeho odrazu především ve filmovém umění. To je vidět, a to je obrovské plus snímku, což vyvažuje jeho jisté formálně filmařské nedostatky. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

70%. Cynická rozpoltená konverzačka, v ktorej máte problém rozpoznať, či sa herci príležitostne sebaparodujú alebo sú tie ironické hlášky "Bruges, fucking Bruges" myslené úplne vážne. McDonagh mi naservíroval zmes rozporuplných žánrov a nemohla som sa dopracovať k tomu, či režisérovým úmyslom bolo, aby som za gangstríčka Collina ronila krvavé slzy alebo ho nenávidela za jeho (ne)odpustiteľné hriechy. Koniec koncov, nie je v mojej kompetencii to riešiť, pretože ,,spasiteľ a osvietenec bez hriechu", Ralph Fiennes, túto dilemu prevzal do svojich rúk a vyčistil malebné mestečko od potencionálnych hrozieb. Šarmantné dielko plné "fuck, fuck, fuck", príjemní herci a vydarený scenár, ale aj tak toto nie je celkom mojou parketou a veľkí chlapi, ktorí by bez revolveru boli iba návnady na rybárskom háčiku, idú mimo mňa, hoci... Collin Farrel hral ako vždy na city :-) ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Až na posledních 20 minut excelentně vyvážená gangsterská komedie o tom, že i zabijáci mají srdce. Ultradebilní závěr ale přehlížet nelze, protože jakmile se většina postav změní na Supermany, kteří i po pěti kulkách v těle a pádu z historické věže dýchají jen s menšími obtížemi a v klidu se vykecávají, klesá u mě index napětí a zábavy někam k hodnotám z arktických planin. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (46)

  • Scéna, ve které jsou Ray (Colin Farrell) s Kenem (Brendan Gleeson) uvnitř Baziliky svaté Krve, je ve skutečnosti natočena v Jeruzalémském kostele v Bruggách, ačkoli pověst o relikvii je přesná. (Nancy...)
  • Obraz, o kterém Ray (Colin Farrell) s Kenem (Brendan Gleeson) v galerii diskutují, se jmenuje "Poslední soud“ a jeho autorem je slavný holandský malíř Hieronymus Bosch. Symbolika tohoto obrazu – například trpaslík – se objevuje v celém filmu. Poukazuje také na to, že Ray s Kenem se dočkávají svého vlastního posledního soudu, nebo že čas strávený v Bruggách se pro ně stává očistcem. (JayZak)
  • Když si Harry (Ralph Fiennes) vybírá svoji zbraň, začne mluvit o samopalu Uzi, kamera se však zastaví na samopalu Steyr TMP a Uzi, který je pod ním, zabere jen z části. (Nerd4Dreaming)

Související novinky

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Hvězdy jako psychopati?

Hvězdy jako psychopati?

11.11.2011

Režisér příjemného překvapení V Brugách Martin McDonagh (foto) začne příští týden v Los Angeles natáčet novinku Seven Psychopaths. Sehnal do ní spoustu zvučných jmen, ale neobešlo se to bez problémů.… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama