Reklama

Reklama

Volba povolání může člověka přivést do různých míst, třeba i do malebného belgického městečka. Po nepodařené akci v Londýně jsou zabijáci Ray a Ken „uklizeni“ svým šéfem Harrym na pár týdnů do Brugg, aby si trochu zchladili hlavy. A tak se z těchto dvou svérázných Irů ve městě gotické architektury a vodních kanálů stanou turisté. Ray, který se nemůže vzpamatovat z krveprolití v Londýně, Bruggy nesnáší, ale Ken je z jejich středověké krásy unesený. Čím déle čekají na Harryho telefonát, tím bizarnější setkání zažívají. Když jim šéf konečně zavolá, jejich dovolená se změní v boj o přežití... Britský dramatik Martin McDonagh pojal svůj autorský celovečerní debut jako gangsterku plnou černého humoru a absurdity. Vytvořil stylovou a politicky nekorektní podívanou, úchvatně balancující mezi tragikou a komedií. Ve scénáři jsou patrné divadelní vlivy, zejména v proměnách postav, které si i přes svoji pokřivenou morálku získávají sympatie. Komornímu ladění snímku odpovídá atmosféra města, jehož genius loci má pro jeho vyznění stěžejní význam. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta jeho uliček a kanálů přidává nepředvídatelnému ději nádech tajemnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 650)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne zas takova pecka, jak jsem cekal, ale presto hodne nadprumernej film. Pribeh sice neni nic originalniho, ale aspon, ze je docela originalne natocenej. Problem je, ze obcas to je skutecne trochu divadelni, nic moc se nedeje, jen se kouka po pamatkach, film se drobet vlece a dostavuje se lehka nuda. Ale je to spis ze zacatku, protoze cim se film blizi konci, tim je lepsi. Ale jinak stejne celej film stoji na dialozich, ktery jsou obcas extremne sprosty, hlavne v podani psychopatickyho Fiennese, obcas hodne cernohumorny, ale zase nekdy spis dojemny a smutny. Jinak zbejvajici dva herci jsou v pohode, hlavne Colin me mile prekvapil. Celkove jsem se nijak zvlast nenudil, obcas sem se fakt zasmal a celej film utek vcelku prijemne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příběh od začátku do konce se k tomuto filmu prakticky absolutně nijak nerozvíjí a to je poněkud zvláštní. Na druhou stranu vládne výbornou dvojkou Farrell - Gleeson a dokonale britským suchým humorem, kterým si Bruggy opravdu zamilujete a taky se určitě rádi poučíte. Takže až příště pojedete do Brugg tak si řeknete, tady Colin Farrell stál a řekl, jak toto město nenávidí, a vy vlastně kvůli němu právě tady uprostřed města skutečně stojíte a řikáte si, jakej je to frajer, že si to o takovém městě vůbec dovolil říct. Samotný film není nic originálního, i když jak nad tím vším přemýšlím, jsem spokojený, protože nic podobného jsem neviděl, ale nejde o samotný příběh, ten je prakticky nulový, nebo tedy jeho kostra, hlavní je tedy to, jak si to ubytování v nejstarším městě Belgického království ti dva naprosto rozdílní chlápci užijí. A oni určitě užijí, otázka je, jestli si to tak budou chtít užívat i diváci, a musím se přiznat, že já jsem si to užíval opravdu pořádně až do samotného konce. --- Bruggy jsou prdel světa. - Bruggy nejsou prdel světa. - Bruggy jsou prdel světa. - Teprve jsme vylezli ze zasranýho vlaku. Nenecháme si ty soudy na pozdějc? Až něco kurva uvidíme? - Vím, že to bude prdel světa. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najmilší film o nájomných vrahoch. Ak máte už po krk besných videoklipových gangsteriek v štýle Guya Ritchieho (nič proti nim!), toto vás svojou atmosférou príjemne prekvapí. Skvelý Colin Farrell a Ralph Fiennes v úlohe muža, ktorý by Voldemorta naporcoval na kúsočky. P.S.: Bonusy na DVD obsahujú čarovnú vystrihnutú scénu, v ktorej Fiennesova postava jedným šmahom zabije istého Pottera. Konečne!!! :-D ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie / akce, u které jsem se občas skutečně nahlas zasmál a dobře jsem se bavil celou dobu, až do konce, jenom mi trochu vadí jakási přílišná vykonstruovanost...ehm...všeho: dialogů, zvratů, i hereckého obsazení - vše mi přišlo takové co nejvíc vypočítané na efekt, až to bilo do očí, a ačkoliv se jedná o crazy komedii, tohle mi nedovoluje udělit 5 hvězd. I tak se jedná o výborný film a jedno je jisté - mám ohromnou chuť někdy do Brugg zajet:) PS: Konec mi ani trochu nevadil, protože je podle mě jen zcela logickým vyústěním předchozího děje.. Jak jinak by to asi mohlo skončit?? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pro jedny nebe, pro druhé peklo, pro všechny očistec. Komorní existenciální gangsterka o vině, odpuštění a napravení, která se strhujícím způsobem vyvíjí od romantické turistické prohlídky vlámských krás až do pokřiveného boschovského plátna. Těžkotonážní otcovský výkon Brendana Gleesona, afektovaně dětinská kreace Collina Farrela a až starozákoně přísný Princip ztělesněný Ralphem Fiennesem – a kolem nich pečlivě vystavěné divadelní dialogy, fantasticky vygradovaná obraznost a intenzivní atmosféra, která úzce souvisí se způsobem, jakým filmaři využívají vlámskou gotiku. McDonagh staví na odiv svůj dramatický talent (místy je to vlastně spíš divadelní hra ve strhujícím filmovém podání), ale zároveň nijak neupozaďuje kouzlo filmové řeči (brilantní práce s dynamikou vyprávění). Ve výsledku se tak skromné Brugy rozrůstají do komplexní filmové metafory, jejíž boschovská pointa je stejně krásná jako mrazivá. Mohou tu padat jména jako Ritchie či Tarantino, ale to nic nezmění na tom, že McDonagh je neokázale a promyšleně svůj. P.S. Nevím proč, ale nějak ve mě vyklíčila touha, aby tenhle člověk někdy natočil bondovku... třeba s Colinem. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (46)

  • Jérémie Rénier (Eirik) natáčel poprvé roli, ve které mluvil anglicky. Pochází z Bruselu a účast na filmu vnímal jako pomoc filmovému průmyslu Belgie. (don corleone)
  • Scenáristu a režiséra Martina McDonagha inspirovalo k natočení filmu opravdu město Bruggy. Když tam byl o čtyři roky dříve na výletě, město ho tak nadchlo, že si umanul, že v něm natočí film. Nápad o dvou postavách, které prožívají město každý po svém, dostal ihned na místě. (don corleone)

Související novinky

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Hvězdy jako psychopati?

Hvězdy jako psychopati?

11.11.2011

Režisér příjemného překvapení V Brugách Martin McDonagh (foto) začne příští týden v Los Angeles natáčet novinku Seven Psychopaths. Sehnal do ní spoustu zvučných jmen, ale neobešlo se to bez problémů.… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno