Reklama

Reklama

Uhlazený manažér Nick Hume (Kevin Bacon) žije dokonalý život až do doby, kdy se jeho syn stane obětí iniciačního rituálu gangu a přijde o život. Pod tíhou zármutku Hume dospěje k závěru, že musí ochránit vlatní rodinu sám. Chce se pomstít a slíbí, že najde každého, kdo má se zločinem něco společného. Vražda se stává nástojem jeho pomsty. Režisér filmu Saw: hra o přežití James Wan a scénárista Ian Jeffers přepracovali do filmové podoby původní román Briana Garfielda. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Krucianál, moc ráda bych tomuhle filmu připlácla čtyři hvězdice - vyloženě žeru "Death Wish" pohádky, ve kterých obyčejný jedinec vezme spravedlnost do vlastních rukou a ukáže hajzlům, zač je toho ulna! A Kevin Slanina měl našlápnuto dobře: narozdíl od indiánské babičky Bronsona předváděl patřičné emoce a neoplýval zrovna sebejistotou, věřila jsem mu víc. Přivřela bych oči nad malými mozečky, mizernou fyzičkou a tradiční pidlovokostí grázlů, kteří by při střelbě netrefili sloní prdel, ani kdyby jim seděla na ksichtu. Bohužel se nesmyslů navršilo víc: navzdory množství vtipů o policejní debilitě prostě nevěřím, že po útěku "wanted" chlapa v rozevlátém nemocničním andělíčkovi si detektivové lapnou na řiť a strčí prst do nosa. I průměrně inteligentnímu jorkšírovi by okamžitě bylo jasné, kam uprchlík zamíří a byla by spousta času ho zastavit. Kdepak v tomto filmu, pan Slanina je na všechno sám a policajti pouhý komparz, neschopný cokoliv zjistit či zajistit a kamkoliv dorazit včas. Závěr mi přišel poněkud pitomý: slzička lesknoucí se v oku vraždícího psychopata byla nevěrohodně trapná a snaha vyhnout se heavy endu mě vyloženě zklamala. Proč to neříct na plnou hubu: a jestli neumřel, milé děti, tak si hraje v kriminále na mamču a taťku dodnes! Škoda té nikoliv kulhající, ale přímo kvadruplegické logiky, fuckt čtvrtou bludičku s čistým svědomím dát nemůžu. 68% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný akčný thriller od Jamesa Wana. Má výborný príbeh o úradníkovi, ktorý si žije skvelým životom, je milujúcim otcom, manželom a aj dobrým pracovníkom, ale všetko sa pokazí, keď mu člen gangu zabije syna. Rozhodne sa pre pomstu, čo sa mu aj podarí, ale nad situáciou stratí kontrolu a musí bojovať nielen o život svoj, ale aj svojich najbližších. Spracovanie je vynikajúce, filmov s podobnou tématikou už bolo natočených mnoho, ale v tomto prípade môžem povedať, že to bolo dotiahnuté až k dokonalosti. Po ideálnom a krátkom úvode, ktorý zoznámi s hlavnými postavami a tie si aj hneď získali moje sympatie nastane hlavný bod filmu, smrť syna a potom je to po celý čas mimoriadny zážitok bez ohľadu na to, čomu sa film práve venuje, jednoducho po celý čas jedna nezabudnuteľná scéna strieda druhú a všetko to vygraduje v perfektnej záverečnej polhodine. Navyše sa nejedná len o nejaký jednoduchý akčný film, kde ide iba o pomstu, ale chválim aj tie ostatné výrazné prvky, ktorý tento základ rozširujú, či už postupnú premenu hlavnej postavy, neschopné súdy, ktoré priam nútia vziať spravodlivosť do vlastných rúk, ale aj to, že pomsta má aj svoju tienistú stránku, len tak ľahko sa neskončí a prehrá nakoniec každý. A v neposlednom rade tu ešte naplno fungujú emócie, takže hlavných postáv mi bolo skutočne ľúto. Akcie je tu pomerne dosť a je vynikajúca. V podobných filmoch, ktoré sa skôr zaraďujú medzi thrillery, než medzi akčné filmy beriem väčšinou akciu skôr len ako takú povinnú výplň, bez ktorej by to nešlo, no tento film je výnimka. Akcia je perfektne natočená, obzvlášť dlhá naháňačka, ktorá dlhší čas nemá žiadny strih je po tejto stránke zážitok, ale aj dosť drsná, pomerne realistická, často sa používajú brokovnice, ktoré si svojou efektivitou vedia získať rešpekt, takže sa je na čo pozerať. A najradšej mám celú nekompromisnú cestu pomsty z poslednej polhodiny. Herecké obsadenie je skvelé, Kevin Bacon vo svojej najlepšej úlohe, tu ma mimoriadne prekvapil, k tomu sympatická rodina, bavila ma aj policajtka a perfektní záporáci, ktorí sú správne odporní a tak som im po celý čas prial len to najhoršie. Réžia a technická stránka sú vynikajúce, James Wan ukázal, že horor nie je to jediné, čo zvláda, pri tomto akčnom thrilleri mu nemám čo vytknúť, vizuálna stránka, emócie, všetko je skvelé. Rozsudok smrti považujem za jasne najlepší film s touto tématikou, navyše aj po viacerých pozretiach je to pre mňa stále ten istý silný zážitok, ako po prvýkrát a radím ho medzi moje najobľúbenejšie filmy, takže z mojej strany mimoriadna spokojnosť. 90% ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Existují filmy, které můžeme nazývat "vykrádačkami" a existují filmy, kterým můžeme říkat "pocty kultům". K tomuto filmu jsem se dostal velmi pozdě a čekal jsem podvědomě hodně. Dostal jsem ale ještě víc, plus plnou dávku broků do kožichu ... Tohle je POCTA těm největším grindhousovým exploitation-revenge kultům, na jakou jsem v poslední době narazil!!!! Jednoznačně děj bere scénář z již klasického 70.kového a drsného období a to v podobě Death Wish (1974), kdy se z "kravaťáka" Charlese Bronsona stal neúprosný stroj na smrt po zdecimování své rodiny. Na tohle pak Wan nasadil krátkou, i když naprosto typickou obranu domu před grázly z venku a připomenul nám tak chladné britské Straw Dogs/Strašáky (1971). K tomu pak přidal jednoznačně kultovní, ale prodlouženou scénu totálního zdecimování doupěte grázlů z klasiky Taxikář (1976) ... Všechny témata z těchto (ale i mnoha dalších) kultovních klasik pospojoval dokonale do sebe, aby pak vytvořil skutečnou poctu těmto 70.kovým kultům ... a navíc nám předvedl jednu z nejšílenějších promněn slušného otce rodiny pracující v obleku v úspěšné firmě, v MONSTRUM!!! Tomuhle stvoření, co si jde v závěrečné části pro pomstu, se nedá říkat "mstitel"!!! Tohle je skutečné monstrum!!! Postupná, dlouhotrvající a pozvolná změna, tlak na hlavní postavu až k naprosté neúnosnosti tlačí i diváka odporem ke grázlům tak silně, že jim přeje tu nejstrašnější smrt ... A když se pak i fyzicky zcela změněný Bacon začne prohánět po barácích plných gangsterů a brokovnicí je střílet (doslova!!) na kusy, ustřelovat nohy, ruce, hlavy ... tak ten celý tlak z diváka opravdu opadne ... Pokud je ovšem nakloněn takovémuto žánru filmů jako já... Rozsudek Smrti je jeden z nelepších "revenge-movies" jaké jsem kdy viděl a pocta starým dobrým drsným kultovkám. Navíc k tomu všemu je špičkově technicky zpracován, kamera je něco neuvěřitelného, vizual a look filmu připomíná právě spíše ušmudlané 70.kové exploitery, triky, masky a gore naprosto na jedničku, psychologie postav a postupná proměna hlavní postavy filmu nemá chybu... Miluju tento film!!! ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Formou Wanovsky stylovo vycibrene (vratane stale popularneho long one shot) a drsne oldschool, kde sa pred nasilim oci nezatvaraju, ovsem sa nim tu ani zbytocne na samoucelne exhibice nemrha. Jednoduchy pribeh je viac menej povinnou vybavou, ovsem co mna mrzelo najviac, ze aj na dany zaner, je film v istych momentoch az prilis naivny a blby. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Příběh není nic nového, ale Wan ho dovedl neskutečně zkrášlit. Palec: hercům vévodí Kevin Bacon, který překvapivě podal jednoznačně nejlepší výkon své kariéry, jeho přerod ze šťastného otce v pomstychtivého otce a později ve vraždící stroj, je impozantní. Ale i ostatní herci jsou dobří a proto např. smutná scéna působí skutečně smutně. Ukazováček: akce. Zejména sekvence v garážích a v domě jsou nabité intenzitou a choreografií nevídaných rozměrů. Finální akce už předchozí aspekty trochu postrádá, stále je ale dobrá, protože... Prostředníček: fuck you, rating, řekl Wan a narval do snímku spoustu krvavých parádiček, které se nejvíc koncentrují právě v závěrečné pasáži. Prsteníček: kamera. Znovu se odkážu na scénu v nadzemních garážích, protože co tam tvůrci předvedli, to byla naprostá nehoráznost. Vůbec, Wanovy kamerové triky prostupují poutavě celým filmem. Malíček: hudba. Charlie Clouser používá charakteristické hudební motivy, podle kterých ho lze bezpečně poznat (určité náznaky Saw final theme tam jsou), jeho skladby jsou působivé v celém filmu. /Chtěl jsem nechat čtyři hvězdičky, když vtom sem vrazil Kevin s bejzbolkou a zařval na mě: Devadesát!! Nevěděl jsem, že umím v jeden moment přikývnout, napsat 9/10 a ještě se podělat.../ 12,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (13)

  • Když starší bratr Billy Darley telefonuje v noci pod mostem, je za ním vidět na zdi graffity panenky Jigsawa z filmu Saw (2004). Je to odkaz na režiséra Jamese Wana který je režisérem obou filmů. (Cliff Booth)
  • Když Nick míří na hlavu jednoho z gangsterů a ptá se kde je Bill Harley, gangster odpoví „Stygian Street“. Jedná se o odkazy na Wanovi filmy, Stygian (2000) a Saw (2004), Stygian Street byl název ulice Jigsawova úkrytu. (TomikZlesa)
  • Film je založen na knize „Death Sentence“, což je přímé pokračování románu „Death Wish“ který byl též zfilmován jako Death Wish (1974), hlavní roli ztvárnil Charles Bronson. (TomikZlesa)

Související novinky

Eli Roth natočí remake Přání smrti

Eli Roth natočí remake Přání smrti

20.06.2016

Dávno předtím, než vzal do ruky bouchačku Liam Neeson, tu byl Charles Bronson. Jeho Přání smrti téměř vynalezlo "taťkovské" filmy o pomstě, takže není divu, že se Hollywood už dlouho snaží o remake.… (více)

Rychle a zběsile 7 v režii hororového krále?

Rychle a zběsile 7 v režii hororového krále?

12.04.2013

„Vroom Vroooom..." napsal na Twitteru James Wan, momentálně asi nejuznávanější hororový režisér. Vyděsil nás s prvním Saw i Zlověstným tichem, ale opravdu se proslavil až za pár babek natočeným, ale… (více)

MacGyver míří na plátna kin

MacGyver míří na plátna kin

14.11.2012

A na rozdíl od neúspěšné a ne moc povedené parodie MacGruber se tentokrát ponese ve vážnějším duchu. Tedy, pokud jste schopni brát vážně příběh o chlápkovi, kterého vysadíte s ešusem a nožem… (více)

Russell Crowe má přání smrti

Russell Crowe má přání smrti

09.09.2012

Byl chvíli spojován s rolí pistolníka Rolanda v adaptaci Kingovy Temné věže, ale po Universalu se velkoryse pojatého (a tedy velmi nákladného) projektu zřeklo i studio Warner. Je tady ale další film,… (více)

Reklama

Reklama