Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (701)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to má tu "nejdickensovatější" atmosféru, s jakou jsem se zatím na plátnech setkal. Je proto věčná škoda, že to celé uhyne právě na nedostatek atmosféry. Ta se totiž postupně pro všechno to poletování vytrácí, až se rozplyne docela. Tam, kde předloha zanechává ve čtenáři i dlouho po dočtení tu správnou vánoční náladu, tam Zemeckis zanechá tak akorát výtečné dojmy z až neskutečné věrnosti ilustracím v původním vydání a snad ještě lepší dojmy z "vtažení" do třetího prostoru. Jen po tom duchu Vánoc ani stopy. Narozdíl od předlohy se tak tohle mnoha generacemi milovanou vánoční klasikou sice nestane, ale minimálně jedny Vánoce by Vám to klidně zpříjemnit mohlo. Za předpokladu, že máte ve svém okolí "třidéčkový" Imax. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vizuálně to je moc pěkně zpracovaný a příběh, kterej sem mimochodem moc neznal (já vim, jsem literární neandrtálec) mi chvílema přišel i docela solidně hororově zpracovanej, samozřejmě v rámci takový pohádkový hororovosti, nicméně účast Jima Carreyho je tu dost zanedbatelná, jeho typickej projev tu nemá využití, grimasy přes animaci nefungujou a ani tu o ně moc snaha neni a hlas nebyl až zas tak výraznej, aby se to bez Carreyho neobešlo, ale každopádně dobrej animák, i když nic co by stálo za nějaký výtaznější upozornění ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať Vianočnú koledu v televízii, to jest v 2D, je ako jesť na Vianoce údené bez chrenu. Bolo to síce v HD, čo značne situáciu vylepšilo, lenže Zemeckisova snaha všetok vizuál prispôsobiť trom rozmerom robí z filmu skôr atrakciu, ako emóciami nabitý vianočný biják. Inak grafika je samozrejme super, len to nemá to kúzlo povedzme starých disneyoviek. Ebenezer by si iste rozumel s Montgomerym Burnsom a ja sa čudujem, že partia okolo Brooksa nenatočila Christmas carol ako paródiu s kostnatým dedkom v hlavnej úlohe. Príbeh nie je bohvieako nabitý dejom, takže na druhú stranu spomenutá vizuálna stránka tento fakt zakrýva. Na vianoce o rok ale na moju pozornosť bude musieť Zemeckis zabudnúť, to si radšej znova pozriem Expres. Ale asi skôr nie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No pribeh kazdej zna, takze k tomu se nema cenu vyjadrovat, proste klasika uz hodnekrat zfilmovana. Tohle stoji ale na necem jinym, neni to ani docela povedena animace (i kdyz sem tam nejaka vec vypada odflakle), je to hlavne atmosfera. Na animovanou pohadku to ma prekvapive strasidelnou atmosferu a to skoro po celou dobu filmu, takze to neni jen blbinka pro maly deti. Co se tyce dabingu, vetsinu hlasu clovek spolehlive pozna a to i podle jejich animovanejch xichtu, ktery docela sedi. Takze ja jsem spokojenej, dospelejsi animak, solidni animace, slusne odsejpajicich devadesat minut. Slusny 4*. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších vánočních příběhů, který znám už od raného dětství (jako malý jsem pročítal pěknou kreslenou knížku), dostal několik filmových podob. A tato se povedla náramně, protože mi nádhernou vizuální stránkou připomíná onu kreslenou knížku, kterou jsem četl vždy o Vánocích s očima navrch hlavy, bál jsem se u ní, bulel jsem u ní a poučil se. Postavy jsou parádně zahrané, Silvestri si dal také záležet a celé to má spád a šmrnc. Vánoce se blíží, a tak si zbývá povzdechnout, proč jen každý mrzout na této Zemi nemůže mít svoje vlastní 3 duchy, kteří by mu zase resuscitací nahodili do provozu svědomí, cit i radost...a že by takových potřebných lidí dnes bylo...:) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 137,9 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 325,3 mil. (Zdroj: ČSFD)
  • Kvôli propagácii filmu sa produkčná spoločnosť Disney spojila s americkou vlakovou spoločnosťou Amtrak. Spoločne vypravili vlak, ktorý jazdil po celej krajine, pričom pasažierom spríjemňovalo cestovanie premietanie rôznych scénok zo snímky. (misterz)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama