Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.8/10] | me: Moje pocity sú jednoznačne umocnené 3D zážitkom obrovského plátna a geniálneho zvuku IMAXu ... Avšak celkovo je toto spracovanie Dickinsovej poviedky výborné - temné, chladivé, ale rozprávkové zároveň. Film ma miestami "tmavé" a pre detské oko dosť hrôzostrašné spracovanie čím sa však stáva zaujímavejším pre dospelého diváka. Atmosféra je vhodne dotváraná výbornou aj keď digitalizovanou mimikou Jima Carreyho v rôznych podobách a napätie sa stupňuje spolu s tempom filmu. Je vidno, že film bol pripravovaný pre 3D a vďaka dynamickým priestorovým sekvenciám a efektom veľmi baví. Veľmi pekná, dynamická, miestami "zimomriavá" ale o to zaujímavejšia rozprávočka ako pre (nebojácne) deti tak aj pre ich dospelý sprievod. We wish you a Merry Christmas, we wish you a Merry Christmas ... and a Happy new Year. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je zklamání. Předpokládal jsem, že s takovým vysokým rozpočtem by se mohlo jednat o jednu z nejkvalitnějších verzí dickensovské klasiky, ale opak je pravdou, vysoký rozpočet tomuto filmu asi spíše ublížil, nežli pomohl. Začátek je v pohodě, je tu perfektně bezútěšná atmosféra tehdejšího Londýna, nic veselého, nic optimistického, Scrooge je přesně takový, jaký by měl být, všechno sedí a já jsem nadšený. Jenže po příchodu Scrooge domů začíná pekelná nuda a režisér Zemeckis rozehrává akční podívanou, která tomuto klasickému příběhu neskutečně ubližuje a nudí. Dá se říci, že zde jsou efekty a akce na úkor příběhu a kvality. Ale zatímco sekvence s duchy minulých a přítomných Vánoc se daly skounout relativně bez problémů, tak s dějovou linií kolem ducha budoucích Vánoc jsem měl velký problém, tam mě to nebavilo, nudil jsem se a říkal jsem si, co je tohle proboha za kravinu. Závěr už byl sice zase příjemný a byl jsem stejně jako na začátku spokojený, ale to bohužel nemohlo odčinit mé zvláštní a rozporuplné pocity z toho, co jsem viděl předtím. A co Zemeckisovi nemohu odpustit je výrazná absence jakékoliv vánoční atmosféry, která se z filmu úplně vytratila. Výsledkem je tedy fakt, že tohle je jedna z nejnudnějších a nejméně atraktivních verzí Vánoční koledy, které jsem kdy viděl. V jednu chvíli jsem dokonce uvažoval i o dvou hvězdách, ale nakonec uděluji slabší tři hvězdy. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemeckis je skutočne majster v tých animáciách (Expres, Beowulf) a po Polárnom exprese prináša ďalší film, s vianočnou témou. Dickensov príbeh je silný a dobrý sám o sebe, no rovnako ako v Polárnom exprese, aj tu Zemeckis používa šikovne kameru, scény zaujmú svojou hravosťou a hudba od Alana Silvestriho navodí to pravé čaro Vianoc. Na vianočné obdobie je tento film ako stvorený. Update: v 3D je to ešte lepšie. 95% - 5* ()

juta 

všechny recenze uživatele

Kdybych si pořádně přečetl obsah, byl bych hned od začátku v obraze. Zase mě chvilku trvalo, než jsem se do toho dostal. Na tohle bych s dětmi nekoukal, nebo se nadosmrti budou bát Vánoc. :D Navíc díky hodně vrásčitým obličejům, které se tu objevují, by se děcka mohla začít bát i svých babiček a dědečků. Podobnou, né-li stejnou cestu by potřebovalo mnoho lidí, snad si někdo vezme příklad a bude se snažit co nejvíce, aby se polepšil. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli máte děti a chcete se jich na chvíli zbavit tím, že jim pustíte nějakou roztomilou animovanou pohádku, která je naladí na sváteční notu Vánoc, abyste se vy, rodičové, mohli pomuchlovat pod jmelím v ložnici, tak zabrzděte! Rozhodně dítkům nestrkejte do přehrávače Vánoční koledu nebo vám za moment do ložnice vtrhnou a začnou si na tom jmelí vázat mašli. Já tu schízu přežil, ale jen díky tomu, že proti tehdejší realitě bylo tohle nedopečené kotě. (Filmfest Hurghada 2012, 64/67) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Po a Polárním expresu (2004) šlo o druhý film Roberta Zemeckise s výrazně vánoční tematikou. Oba snímky byly natočeny metodou "motion capture" - tedy s herci, kteří neposkytli jen hlasy, ale jejichž pohyby byly zdrojovými informacemi při tvorbě animace postav. (Foibos)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama